Wybierz zestaw kawy świeżo palonej:
Zestaw Caffe Intenso - 3 x 250g (rabat 10%)
Zestaw Caffe Intenso - 3 x 250g (rabat 10%)
60,00 zł 54,00 zł
szt.
Zestaw do przelewów - 3 x 250g (rabat 12%)
Zestaw do przelewów - 3 x 250g (rabat 12%)
86,00 zł 75,70 zł
szt.
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
80,00 zł 71,00 zł
szt.
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
42,00 zł 38,00 zł
szt.

"COLOMBIANA" Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 42,00 zł 42.00
bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

COLOMBIANA – Kolumbia Excelso, 100% Arabica

Pochodzenie: Ameryka Południowa, Kolumbia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Typica, Bourbon;
Wysokość upraw: 1400 do 1800 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: miód, orzech włoski, dojrzałe owoce, karmel;
Stopień palenia: średni;
Kwasowość: niska, owocowa;

Charakterystyka

Większość plantacji kolumbijskiej kawy znajduje się w Andach na wysokościach między 1400, a 1800 m n.p.m. Średnie roczne temperatury wahają się tam od 17°C do 24°C. W Kolumbii kawowe plantacje rozproszone są na zboczach gór, w pasie przebiegającym od południa do północy. Równomierne nasłonecznienie stoków i umiarkowane opady deszczu zapewniają optymalny rozwój drzewkom kawowca.
Położenie geograficzne i specyficzny mikroklimat sprawiają, że zbiory ziaren przeprowadzane są w kilku różnych miesiącach. Główne zbiory przypadają jednak na okres od września do grudnia i od marca do czerwca. Owoce najczęściej zbierane są ręcznie i następnie poddawane obróbce na mokro. Po tym procesie rozkłada się je na słońcu i poddaje suszeniu oraz ręcznemu sortowaniu.

Aromat i smak

Kawa Colombiana to kwintesencja idealnej równowagi, czystego smaku i delikatnej słodyczy. Tajemnicą jej jest bowiem wspaniała harmonia wszystkich obecnych w niej tonów. Niektórzy twierdzą, że jest to najlepsza kawa kolumbijska, ceniona za wyjątkowo wysoką jakość ziaren. Nie przypadkowo nosi nazwę Excelso, co od łacińskiego słowa excelsior oznacza wspaniały i to właśnie to słowo najlepiej opisuje tę wyjątkową kawę.
Nasza Colombiana charakteryzuje się wyrazistym, doskonale zbalansowanym smakiem i lekkim, świeżym, kwaskowym aromatem. Jest to kawa intensywna i mocna dzięki stosunkowo wysokiej zawartości kofeiny. Dużo wdzięku nadają jej wyczuwalne nuty karmelu, orzechów i czekolady oraz wyraźne akordy słodkich, dojrzałych owoców. Jej delikatny, ale jednocześnie bogaty smak z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych miłośników kawy.

Polecane sposoby przygotowania kawy

  • Świeżo palona kawa Colombiana jest polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Jako kawa przelewowa charakteryzuje się przyjemną słodyczą oraz wyczuwalnym smakiem ciemnej czekolady i dojrzałych owoców,
  • Zmielona drobniej i zaparzona w kawiarce, odkryje przed Tobą, bardziej intensywne i pełne w głęboki smak oblicze.
  • Nasza kawa kolumbijska sprawdza się przygotowana w ekspresie ciśnieniowym. Przygotujesz z niej wyborne espresso, świetnie łączy się z mlekiem i śmietanką.
  • Colombiana wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
  • Wyborna jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.

Pamiętaj aby w każdym z powyższych przypadków, przed przyrządzaniem kawy, przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.

kawa z Kolumbii Colombiana

Opinie o produkcie (0)

kawa świeżo palona z polskiej palarni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl