Wybierz zestaw kawy świeżo palonej:
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
46,00 zł 42,90 zł
szt.
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
86,00 zł 80,80 zł
szt.
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
60,00 zł 56,90 zł
szt.
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
61,00 zł 57,90 zł
szt.

"AFRICA" Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 50,00 zł 50.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

AFRICA - Etiopia Sidamo, 100% Arabica

Pochodzenie: Afryka, Etiopia, region Sidamo;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Heirloom;
Wysokość upraw: 1500 do 1800 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: kwiaty, zioła, świeże cytrusy, czekolada;
Stopień palenia: średnio/jasny;
Kwasowość: średnia, umiarkowana;

Charakterystyka

Etiopia uważana jest za kolebkę kawy z gatunku Arabica. To stamtąd ziarenka kawowca powędrowały do Jemenu, gdzie zostały rozpowszechnione w postaci popularnego dziś naparu. Na południu Etiopii znajduję się region Sidamo, położony na wysokości pomiędzy 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie krzewy kawowca uprawiane są na bogatych w składniki mineralne i odżywcze glebach. Tak dogodne warunki wpływają na doskonałą jakość i oryginalny smak kaw pochodzących z regionu Sidamo.

Aromat i smak

Spośród kaw afrykańskich, pochodzące z Sidamo ziarenka prezentują wyjątkową aksamitność oraz wyśmienity akcent kwiatowy w aromacie i smaku. Kawosze określają ją jako jedyną w swoim rodzaju nadając jej rangę arcydzieła smakowego.
AFRICA charakteryzuje się bogatym aromatem z odrobiną pikanterii i zrównoważonej kwaskowatości. Nie jest mocna, ale wyróżnia ją przyjemny owocowo-winny posmak.  Wyczuwalne są nuty cytrynowe, aromat kwiatowo-miodowy przechodzący w smak brzoskwini przełamany gorzką czekoladą i pikanterią przypraw. Warto spróbować jej wyjątkowego smaku i poczuć świeży, zmysłowy aromat.

Polecane sposoby przygotowania kawy

  • AFRICA wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
  • Zaskoczy każdego przygotowana w ekspresie przelewowym w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Niskie body, delikatny posmak przypraw i wyczuwalny smak owoców z nutą cytrusową to charakterystyka naparu z przelewu.
  • Parzysz kawę metodami alternatywnymi - aeropress, chemex? AFRICA to dobry wybór do tego rodzaju parzenia.
  • Wyśmienita z kawiarki. Napar w kolorze mlecznej czekolady czekolady cechuje się średnim body, korzennym posmakiem i skoncentrowanym smakiem cytrusów oraz dojrzałych owoców.
  • Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.

Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.


kawa z Etiopii Africa

Opinie o produkcie (0)

kawa świeżo palona z polskiej palarni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl