Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Herbata czarna liściasta Premium, Rwanda.
Skład: 100% herbata czarna wysokiej jakości,
Kolor naparu: mahoń,
Aromat i smak: duszone owoce, nuty miodowe, drzewne i przypraw,
Pochodzenie: Rwanda, dystrykt Rutsiro,
Zbiór: 2019/2020,
Waga: 100g.
Herbata czarna liściasta typu orthodox (obrabiana metodą tradycyjną) uprawiana w Rwandzie na wysokości od 2100 do 2400 m n.p.m. Plantacje położone są nad malowniczym jeziorem Kivu z dala od dużych miast, gdzie listki herbaciane rosną na zboczach gór w środowisku pozbawionym zanieczyszczeń. Podczas ręcznych zbiorów, z krzaczków herbacianych zrywane są tylko pąki i młode listki, które następnie poddawane są tradycyjnemu procesowi obróbki.
Sposób parzenia czarnej herbaty liściastej:
- proporcja: 2-3 g na 200 ml wody
- temperatura wody: 90-95°C
- czas parzenia: 2-3 minuty
Podczas zbiorów z krzewów herbacianych zrywane są tylko pąki, pierwsze i drugie liście, co gwarantuje wysoką jakość naparu. Do uprawy wykorzystywane są wyłącznie ekologiczne nawozy.
Ogrody herbaciane, z których pochodzi produkt posiadają certyfikaty: ISO 220000:2005, Rainforest Alliance, Ecocert Organic Standard, National Organic Program.
Ewelina
Smak dzieciństwa w jednej filiżance! Herbata jest pełna smaku i aromatu! Przypomina mi się herbata jaka przygotowywała mi babcia :) Nie sądziłam, że czarna herbata może być tak dobra. Przygotowuję ją również na zimno jako ice tea! Z dodatkiem miodu który jeszcze bardziej podkreśla wyczuwalne delikatnie nuty owocowe herbaty, smakuje obłędnie!
Arkadiusz Mielżyński
Świetny, niespotykany i subtelny smak oraz aromat. Czuć prawdziwą herbatą. Wystarczy dosłownie kilka listków żeby uzyskać napar. Dla mnie zdziwieniem był fakt że po zaparzeniu wszystkie fusy opadły na dno. W sklepowych herbatach trzeba było wyławiać statki pływające po powierzchni :) Polecam dla miłośników herbaty. Ze względu na jesienno-zimowy czas piję ją z imbirem, cytryną i miodem... pycha !