Jak parzyć kawę w kawiarce? 0
Jak parzyć kawę w kawiarce?

 

Jak parzyć kawę w kawiarce? Poradnik przygotowania domowego espresso.

Dla wielu osób parzenie kawy w kawiarce jest czymś pomiędzy używaniem ekspresu, a przygotowywaniem tego napoju bez dodatkowych urządzeń. To niepozorne urządzenie nie jest jednak tylko kuchennym gadżetem, jakich wiele. Historia parzenia kawy w ten sposób jest bowiem długa i ciekawa. Osoby, które wiedzą jak parzyć kawę w kawiarce twierdzą, że jest to ich ulubiony sposób na przygotowanie tego napoju.

Parzenie kawy w kawiarce - historia włoskiego wynalazku.

To jeden z mieszkańców Włoch jako pierwszy zaparzył kawę w kawiarce. Sto lat temu popularne były ekspresy parowe. Dzięki nim Włosi,, którzy do dziś są kojarzeni z tym napojem, byli w stanie przygotować naprawdę pyszną i aromatyczną kawę. Problemem była jednak dość trudna obsługa i spore rozmiary ekspresów do kawy.

Włoski fabrykant, Alfonso Bialetti postanowił stworzyć własne, bardziej kompaktowe urządzenie do parzenia kawy. Ze względu na to, że wytwarzał maszyny i części z aluminium, miał pewne doświadczenie w konstruowaniu różnych sprzętów. Wykorzystał je do wynalezienia bohaterki tego artykułu. Od początku XX wieku Włosi coraz chętniej parzyli kawę w kawiarce, wkrótce urządzenie to zdobyło popularność również poza granicami kraju.

parzenie kawy w kawiarce

Jak parzyć kawę w kawiarce - który rodzaj kawiarki wybrać?

Już na wstępie opowieści o kawiarce warto wspomnieć, że jest to dosyć niedrogie urządzenie, które pozwala na przyrządzenie naprawdę dobrej kawy. Zanim przejdziemy jednak do tego, jak parzyć kawę w kawiarce, zastanówmy się jaką wybrać. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kawiarek, w zakresie cenowym od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.

Czym się różnią? Mogą być wykonane z różnych materiałów, najczęściej spotykane są kawiarki stalowe oraz kawiarki aluminiowe. Chcąc zaparzyć kawę w kawiarce korzystając z kuchenki indukcyjnej, trzeba natomiast wybrać kawiarkę do stosowania na indukcji. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się także kawiarki elektryczne, które nie wymagają dodatkowego źródła ciepła. Podkreślić należy, że kupując kawiarkę nie obciążymy zbytnio domowego budżetu, bo jest ona tylko trochę droższa od zaparzacza (np french-press), ale znacznie tańsza od ekspresu ciśnieniowego. Kawiarka powinna być zatem dobrana do rodzaju kuchenki którą posiadamy (gazowa, elektryczna, indukcyjna), oraz do tego jaką ilość naparu kawowego chcemy otrzymać z jednego parzenia w kawiarce. Stosunek jakości do ceny jest tutaj bardzo istotny, bo za niewielkie pieniądze, możemy cieszyć się fenomenalnym espresso z kawiarki.

jak parzyć kawę w kawiarce
nalewanie kawy z kawiarki

Poradnik poprawnego parzenia kawy w kawiarce.

Kiedy wyposażyliśmy się już w odpowiedni rodzaj urządzenia, warto dowiedzieć się, jak parzyć kawę w kawiarce. Jej działanie jest dość proste. Podgrzana woda w dolnej części urządzenia paruje i przedostaje się do górnej części (dzbanka). Pomiędzy tymi elementami kawiarki znajduje się pojemnik na kawę. Woda pod wpływem ciśnienia przesącza się przez kawę, powodując ekstrakcję naparu kawowego, który wypływa do górnego pojemnika. Aby uzyskać aromatyczną i smaczną kawę, najlepiej umieścić w pojemniku świeżo mielone ziarna kawy.

Najlepiej samodzielnie zmielić ziarna tuż przed parzeniem - dostępna w sklepach kawa może być zmielona zbyt drobno. Małe ziarenka mogłyby przedostawać się przez sitko i trafić do górnego zbiornika, a następnie do filiżanki z kawą. Zmieloną kawę wsypujemy do sitka w używanej do parzenia kawiarki.

Dolna część kawiarki to naczynie na wodę, znajduje się w nim zawór bezpieczeństwa, dzięki któremu ciśnienie podczas parzenia kawy w kawiarce nie będzie zbyt duże. Z powodzeniem można wlać ciepłą wodę i nalewamy jej tyle by poziom wody był poniżej zaworka. Zalecamy używać filtrowanej wody. Do zbiornika z wodą, wkładamy kolejną część - sitko na zmieloną kawą.

Do sitka wsypujemy kawę zmieloną na odpowiednią grubość (niektóre sklepy internetowe oferują mielenie kawy pod ten rodzaj parzenia). Ziarna kawy do parzenia w kawiarce powinny być zmielone drobniej niż do parzenia w przelewie, ale też nieco grubiej niż do ekspresu ciśnieniowego. Nie będzie wielkim zaskoczeniem jeśli w tym miejscu napiszemy, że do parzenia w kawiarce warto wybierać kawę wysokiej jakości oraz koniecznie kawę świeżo paloną.

sypanie zmielonej kawy do kawiarki
kawiarka na gazie

Po włożeniu sitka z kawą, możemy zakręcić górną część kawiarki - górny dzbanek. Wkładamy go nie przechylając zbytnio na boki, a także jeśli nalaliśmy gorącej wody, to uważajmy by się nie poparzyć, gdyż dolna część kawiarki szybko się nagrzewa. Przykręcamy górną część kawiarki nie za mocno, tak aby połączenie części górnej i dolnej było szczelne.

Kawiarkę ustawiamy na kuchence elektrycznej, gazowej lub indukcyjnej (w przypadku kawiarki elektrycznej po prostu ją włączamy). Jeśli ustawiamy kawiarkę na gazie, to wybierzmy najmniejszy palnik (nie powinien być zbyt duży nawet dla najmniejszych kawiarek), a płomień regulujemy tak, by nie wychodził zbytnio poza kawiarkę (jest wyposażona w uchwyt z tworzywa sztucznego - nie chcemy by się nagrzał). Płomień powinien koncentrować się na środku kawiarki.

W przypadku płyty indukcyjnej ustawmy kawiarkę na mniejszym palniku elektrycznym, a moc indukcji w połowie skali.

Możemy otworzyć pokrywę dzbanuszka i obserwować proces przepływania naparu kawowego z dolnej do górnej części. Strumień nie powinien być zbyt mocny, a pierwsze krople kawy powinny się pojawić po około kilku minutach. Proces parzenia w kawiarce jest krótki, trwa kilka minut. Długość parzenia będzie zależeć od kilku czynników: pojemności kawiarki, ilości dostarczanego ciepła, stopnia zmielenia kawy i temperatury wlanej do pojemnika wody. Przy podniesionej pokrywce dzbanuszka kawiarki może dojść do niewielkiego rozchlapywania kawy. Pamiętajmy jednak by nie trzymać kawiarki na gazie czy indukcji zbyt długo, a już na pewno nie kiedy napar przestanie przepływać (w dolnym zbiorniczku może zostać nieco wody), bo ta bardzo szybko zacznie się gotować, co doprowadzi do "przeparzenia" kawy.

Na koniec parzenia kawy w kawiarce można zdjąć ją ze źródła ciepła kiedy kawa przestanie wypływać, natomiast bezpieczniej jest gdy zdejmiemy kawiarkę już kiedy poziom naparu jest w 3/4 między dnem a otworem przez który kawa wydostaje się do górnego zbiornika (następnie bez ochładzania dolnego zbiornika proces sam się dokończy). Możemy również kawiarkę zdjąć później, gdy poziom kawy zbliża się do otworu z którego przedostaje się na górę, a następnie szybko ochłodzić dolną część w naczyniu z zimną wodą.

Polecamy kawy idealne do parzenia w kawiarce:

kawa brasiliana arabica espresso

Kawa 100% arabica Brasiliana

Stuprocentowa arabica "Brazylia Espresso"

Zobacz w sklepie
kawa zielona arabica ziarnista

Mieszanka: 75% arabica, 25% robusta

Intensywna kawa do parzenia w kawiarce.

Zobacz w sklepie
kawa zielona robusta mielona

Stuprocentowa arabica z Kolumbii.

Świetna do parzenia w kawiarce.

Zobacz w sklepie

 Parzenie kawy w kawiarce ma wielu zwolenników

kawa w kawiarce
jaką kawiarkę wybrać

Jeżeli już wiesz, jak zaparzyć kawę w kawiarce, poznaj kilka ciekawych faktów o tym urządzeniu.

Za wynalazcę kawiarki uznaje się Alfonso Bialettiego. To on pierwszy zaparzył kawę w kawiarce już w 1918 roku. Masowa produkcja tych przemyślanych urządzeń rozpoczęła się natomiast dopiero po wojnie i szybko stała się niezbędnym naczyniem w każdej włoskiej kuchni.

Gdyby nie zawór bezpieczeństwa w dolnym pojemniku na wodę, pod wpływem ciśnienia mogłoby dojść do małego wybuchu w trakcie parzenia kawy w kawiarce.

Niezależnie od materiału, z jakiego wykonana jest kawiarka, nie powinna być czyszczona w zmywarce, ani z użyciem chemii.

Nie tylko materiał, z którego jest wykonana, ale także rozmiar i kształt kawiarki mogą mieć wpływ na smak kawy, którą w niej zaparzymy.

kawiarki do parzenia
kawiarka na indukcji

Czy już wiesz, kiedy zaparzysz kawę w kawiarce we własnym domu?

Dla wielu osób kawiarka jest niezbędnym urządzeniem używanym każdego dnia do przygotowywania kawy. Nie jest droga i wystarczy poznać kilka prostych zasad, by wiedzieć jak zaparzyć kawę w kawiarce. To urządzenie może być świetną alternatywą dla drogiego i często problematycznego w eksploatacji ekspresu do kawy.

Duża popularność we Włoszech, czyli kraju, którego mieszkańcy wiedzą, jak zaparzyć dobrą kawę, jest najlepszą rekomendacją dla tego niepozornego wynalazku. Dla wielu osób, dodatkową zaletą w stosunku do używania ekspresu automatycznego jest to, że parzenie kawy w kawiarce jest pewnego rodzaju przyjemnym rytuałem. Zdecydowanie warto spróbować kawy prostu z kawiarki!

Zalety parzenia kawy w kawiarce:

  • niski koszt zakupu kawiarki
  • łatwość czyszczenia, brak konieczności odkamieniania
  • kawiarka zajmuje mało miejsca, jest łatwa w obsłudze i nie trzeba jej serwisować tak jak ekspresu
  • parzenie w kawiarce to przyjemny rytuał

Wady parzenia kawy w kawiarce:

  • należy pilnować by nie "przeparzyć" kawy (kawiarka nie wyłączy się sama tak jak ekspres do kawy)
  • mimo, że występują kawiarki o większych pojemnościach to przygotowanie wielu porcji espresso "pod rząd" będzie bardziej uciążliwe niż w ciśnieniowym ekspresie automatycznym

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl