Jaka kawa do espresso? 0
Jaka kawa do espresso?

 

Jaką kawę ziarnistą do espresso wybrać?

Espresso kojarzy nam się z pełną "ciała", treściwą kawą o intensywnym aromacie. Amatorzy kawy bardzo często uważają, że w espresso jest najwięcej kofeiny, lecz nie jest to do końca prawda. Kawa espresso to też baza do wszystkich kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte. Dzisiaj zajmiemy się odpowiedzią na pytanie: jaką kawę w ziarnach wybrać do zaparzenia espresso?

Wielu użytkowników ekspresów do kawy poszukuje odpowiedzi na pytanie: „Jaka kawa do espresso jest dla mnie najlepsza?”. Najpierw powinniśmy zacząć od kupowania ziaren świeżo palonych (maksymalnie do 1 miesiąca po ich wypaleniu), gdyż brak świeżości w większości przypadków dość mocno wpływa negatywnie na smak kawy. Z tego też powodu nie kupuj ich zbyt dużo na raz, żeby nie leżały za długo na półce w szafce. Jeżeli szukasz tych najlepszych ziaren kawy do espresso, powinieneś wybrać kawę z odpowiednimi cechami. Zwróć uwagę na:

  • stopień wypalenia ziaren,
  • gatunek ziaren,
  • metodę i sposób ich zbiorów,
  • pasujące tobie pochodzenie ziaren, o czym przeczytasz w dalszej części artykułu.

Na samym początku jednak musisz zrozumieć, czym tak naprawdę jest espresso i jak rozpoznać tę najlepszą kawę do tej metody parzenia naparu kawowego.

jaka kawa do espresso

Czym jest kawa espresso?

Espresso jest szotem mocno zagęszczonej kawy. Robi się je w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie od 25 do 35 ml gorącej, ale nie wrzącej wody pod ciśnieniem około 9 bara przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawy. W sposobie jej przygotowania możemy zauważyć dwie cechy odróżniające go od alternatywnych metod parzenia kawy. Kawa do espresso jest przede wszystkim o wiele drobniej zmielona. Podczas parzenia espresso czas ekstrakcji jest bardzo krótki. Pozwala to na wytworzenie naparu, który jest o wiele bardziej zagęszczony i mocniejszy niż kawa parzona w przelewie, french pressie, a nawet kawiarce. Zachęcamy do przeczytania artykułu w całości poświęconemu espresso.

Jak rozpoznać najlepszą kawę espresso?

Espresso jest często utożsamiane z goryczą, ale to nie jest jej poprawne określenie. Dobre espresso to coś o wiele więcej, tak naprawdę powinny się tu spotkać i jednocześnie równoważyć dwa podstawowe smaki kawy: kwasowość i goryczka. Espresso może być zwieńczone jednolitą pianą utrzymującą się na górze naparu -taka pianka na espresso nazywana jest cremą. Skrywa ona wiele specyficznych smaków i znakomicie współgra z tą właściwą kawą.

Najlepsze espresso posiada silny zapach i intensywny smak. Kiedy zetkniesz się z dobrym espresso, to zapewne natychmiast je rozpoznasz, dzięki równowadze między smakiem goryczkowym o kwaskowym. W najlepszym espresso rozpoznasz również nuty czekoladowe, orzechowe. Żaden z dwóch głównych smaków kawy (kwasowość lub goryczka) nie powinien zdecydowanie górować nad drugim, jednak jak wiadomo - kwestia smaku jest kwestią gustu i tutaj ciężko określić jakieś normy dotyczące goryczkowości czy kwasowości espresso.

kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
nalewanie espresso z ekspresu

Kawa do espresso, a stopień palenia ziaren.

Ogromny wpływ na smak kawy espresso, ma stopień wypalenia ziaren. Wyróżnia się cztery stopnie:

  • Palenie jasne (Light Roast),
  • Palenie średnie (Medium Roast),
  • Palenie średnio-ciemne (Medium-Dark Roast),
  • Palenie ciemne (Dark Roast).

Warto przy tym zanotować parę rzeczy:

  • Im ciemniejsza kawa, tym mniej zawiera ona kofeiny,
  • Im większy stopień palenia ziaren, tym oczywiście ciemniejszy będzie ich kolor (w większości są to odcienie brązu)
  • Kawa ciemniej wypalona kryje w sobie mniej smaków jej miejsca uprawy i gatunku ziaren,
  • Ziarna ciemniej wypalane są bardziej połyskliwe i oleiste,
  • Przy jaśniejszym stopniu palenia wyczuć można mnogie aromaty cytrusów oraz większą kwasowość,
  • Przy ciemniejszym wypaleniu smak staje się cięższy oraz zaczyna dominować silny smak gorzkiej czekolady, a przy jaśniejszym smak kwaśny i cytrusowy.

Koniecznie zajrzyj do innego artykułu na Explosia Coffee: Kawa ziarnista jasno palona.

Ziarna kawy wypalane na ciemno osiągają temperatury nawet 240 stopni Celsjusza i wyciąga się je z pieca na koniec tak zwanego drugiego strzelania, co stwarza może nawet nieść ryzyko ich spalenia. Ma to zazwyczaj miejsce, gdy ziarno przekroczy temperaturę 250 stopni Celsjusza. W dodatku przez ciężki i agresywny smak kaw przyrządzanych z takich ziaren można ukryć fakt, że były one źle przechowywane lub po prostu nie świeże. Z tego powodu kawy ciemno palone często nie mają dobrej jakości.

kawa do espresso
ubijanie kawy do espresso

Najlepszy stopień palenia kawy ziarnistej do espresso, to średni stopień palenia

Kawy bardzo jasno palone raczej nie nadają się do espresso, gdyż proces jego parzenia zajmuje od 20 do 40 sekund, a w tak krótkim czasie ekstrakcji możemy nie być w stanie wydobyć z jasnych ziaren wystarczająco aromatu i smaku. Dodatkowo ziarna palone bardzo jasno poskutkują naparem bogatym w smak kwaśny, a z tego co zgłaszają nam nasi klienci - nie jest to najbardziej pożądany smak w kawie espresso.

Espresso powinno być przygotowywane z kaw średnio palonych, a według niektórych najlepsza kawa do espresso to ta, której stopień palenia znajduje się między ciemnym i średnio-ciemnym stopniem palenia. Espresso parzone z takich ziaren kawy wydobywa najwięcej pozytywnych cech, smaków i aromatów charakterystycznych dla dobrego espresso. Zacznij od ziaren o takim poziomie palenia, a potem zadecyduj w którą stronę chcesz bardziej pójść. Jeżeli wolisz bardziej kwaśne espresso, zacznij kupować co raz jaśniejsze ziarna. Z kolei jeżeli wolisz mocniejsze, czekoladowe smaki, kupuj co raz ciemniejsze ziarna. Wszystko do momentu aż znajdziesz ten idealny dla ciebie smak.

Polecamy kawy do espresso z naszego sklepu:

kawa do espresso brasiliana

Kawa 100% arabica Brasiliana

Stuprocentowa arabica z Brazylii.

Zobacz w sklepie
kawa do espresso cafe intenso

Cafe Intenso

mieszanka brazylijska: 75% arabica, 25% robusta

Zobacz w sklepie
kawa do espresso colombiana excelso

Colombiana Excelso

100% arabica z Kolumbii

Zobacz w sklepie

Jakie gatunki kawy ziarnistej są najlepsze do espresso.

Najpopularniejsze gatunki ziaren kawy to robusta i arabika i mieszanka tych dwóch gatunków idealnie nadaje się do przyrządzenia espresso. Różnią się one przede wszystkim smakiem. Robusta jest bardziej gorzka niż arabika, ze względu na różne zawartości kofeiny w ziarnach. Ta pierwsza zawiera jej od 1,8% do 4%, a ta druga od 0,9% do 1,5%. Kolejną różnicą jest konsystencja pianki. Crema kawy z ziaren arabiki jest delikatna i ciemnieje po chwili, a z robusty jest trwalsza i od razu ciemna. Te różnice wynikają głównie z miejsca uprawy kawy. Robusta jest uprawiana poniżej 800 metrów nad poziomem morza. Arabika natomiast jest uprawiana wyżej (700 do 2000 metrów nad poziomem morza).

Mieszanka kilku gatunków kawy jest tym bezpieczniejszym wyborem. Jeśli gustujesz w nieco delikatniejszych smakach, spróbuj mieszankę arabici i robusty. Dzięki wymieszaniu obu tych gatunków w odpowiednich proporcjach możemy osiągnąc świetny balans pomiędzy goryczką (z intensywnej robusty), a kwasowością (z aromatów cytrusowych arabici). Natomiast jeżeli poszukujesz kawy o mocnym i ostrym smaku, z większą dawką kofeiny, dobrym pomysłem okaże się mieszanka w której większa część stanowią ziarna robusty. Zaletą takiej mieszanki jest gęsta i trwała karmelowo-brązowa, słodka crema.

Kawa single origin jest bardziej wynagradzająca. Jej smak jest o wiele bardziej interesujący, ponieważ taka kawa nie jako oprowadza cię po jej miejscu uprawy, poprzez swój specyficzny aromat. Poziom palenia ziaren single origin jest ciemny, ale zazwyczaj nie uznawany jeszcze za ciemno palone ziarna. Nadaje to im kwasowość oraz różne nuty kwiatowe i owocowe. Musisz jednak znaleźć takie pochodzenie, które najbardziej uderza w twoje kubki smakowe. Z tego powodu wybranie kawy single origin może się okazać dość trudne. Do odważnych świat należy!

Z których krajów pochodzą najlepsze ziarna kawy wypalane pod espresso?

Kawa jest uprawiana między zwrotnikami Raka i Koziorożca, czyli tak zwanym pasem kawowym. W ziarnach kawy można zamknąć smak i aromat charakterystyczny tylko dla danego regionu, co oznacza że kraj pochodzenia kaw ziarnistych ma znaczenie! Dobrej jakości ziarna kaw z Ameryki Południowej charakteryzują się smakiem orzechów, karmelu i czekolady. Kawa z Afryki często charakteryzuje się nutą owoców i wyjątkową słodkością. Ciekawa również jest kawa ziarnista z Wietnamu, która zaskakuje goryczą łączącą się ze słonym i słodkim posmakiem. Tak jak wspomniałem wcześniej, kawa jednakowego pochodzenia pozwoli ci w pełni odkryć smaki wyróżniające dany region. Sam musisz zdecydować co jest dla ciebie najlepsze w kawie i wybrać kawę o takim pochodzeniu, które trafi w twoje kubki smakowe.

kawa espresso w filiżance
nalewanie espresso do dwóch filiżanek

Kawa ziarnista do espresso, a sposób jej uprawy i suszenia.

Najlepszej jakości kawę do espresso można poznać po tym, czy była ona zbierana ręcznie, czy też przy użyciu różnego rodzaju maszyn. Ręczne zbiory dają możliwość kontrolowania jakości każdego indywidualnego ziarenka. Kawa ziarnista zbierana w ten sposób jest droższa, ale i smaczniejsza, o ile wszystkie ziarna są w miarę jednakowo dojrzałe. A właśnie jednakowej dojrzałości ziaren nie można kontrolować przy użyciu maszyn. Po zebraniu, ziarna kawy wyłuskuje się z łupin i suszy na dwa sposoby: na sucho, poprzez wylegiwanie na słońcu oraz na mokro, poprzez płukanie ich w basenach. Ta druga metoda powoduje lekkie fermentowanie kawy, co nadaje naparowi różnego rodzaju dodatkowe nuty smakowe. Z tego właśnie powodu wielu koneserów kaw ziarnistych do espresso poszukuje ziaren obrabianych właśnie tą metodą.

A więc jaka kawa do espresso?

To zależy od ciebie! Tak naprawdę do przygotowania espresso można użyć jakichkolwiek ziaren! To ty jesteś władcą twojego ekspresu. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów przy wyborze kawy do espresso:

  1. Staraj się wybierać kawy świeżo palone,
  2. Wybieraj ziarna palone w stopniu średnim lub jasnym - średnim, raczej unikaj kaw palonych w stopniu bardzo ciemnym,
  3. Eksperymentuj, próbuj kaw z różnych kontynentów, ale również mieszanek arabiki i robusty,
  4. Wybieraj ziarna z palarni o pozytywnych opiniach, otrzymasz ziarna kawy wysokiej jakości (ziarna kawy bez defektów, w jednakowym rozmiarze, równomiernie wypalone),
  5. Miel ziarna w stopniu odpowiadającym wybranej przez ciebie metodzie parzenia (ekspres ciśnieniowy / kawiarka).

Pamiętaj również, że metoda ekstrakcji jest jednym z najważniejszych czynników podczas robienia espresso, ale to temat na inny artykuł. Owszem, ziarna mocno wpłyną na smak twojej kawy, jednak nie musisz się martwić tym, że wybrana przez ciebie kawa nie ma na sobie napisu "espresso". Tak długo, jak posługujesz się dobrym młynkiem, który odpowiednio drobnie zmieli ziarna, nie będziesz miał większych problemów z przygotowaniem dobrego espresso.

W sklepie internetowym Explosia mamy całą kategorię kaw idealnych do espresso.

Polecamy inne artykuły na blogu:

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl