Zamów produkty o łącznej wartości przekraczającej 150zł, a pokryjemy koszty przesyłki.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa do przelewu - kawa do ekspresu przelewowego.
Wybierając kawę do ekspresu przelewowego powinniśmy kierować się własnymi preferencjami smakowymi, jednak warto trzymać się pewnych zasad. Najlepsze efekty otrzymamy stosując do przelewu kawy palone na stopień jasny do średnio, a maksymalnie średnio-ciemnego. Kawy palone zbyt ciemno, przygotowane w przelewie, będą nieciekawe w smaku, zbyt gorzkie oraz pozbawione głębi i różnorodności.
Jasno palona kawa do ekspresu przelewowego będzie się charakteryzować owocowo – cytrusowym smakiem, z akcentami suszonych owoców i świeżym lekkim aromatem. Dla osób dotąd pijących jedynie espresso, skosztowanie naparu z kawy jasno palonej będzie zupełnie nowym doznaniem.
W roli kawy do ekspresu przelewowego świetnie sprawdzą się kawy średnio palone, a nawet te delikatnie mocniej uprażone. Napar sporządzony z takiej kawy jest bardziej klasyczny i świetnie komponuje się z mlekiem.
Odpowiednie mielenie kawy do ekspresu przelewowego.
Należy pamiętać, że kawa do przelewu powinna zostać odpowiednio zmielona. Proces ekstrakcji jest dłuższy, a więc ziarna należy zmielić grubiej, tak aby drobinki zmielonej kawy miały wielkość około połowy do całego łebka szpilki. Pamiętajmy, że woda musi przelecieć przez kawę grawitacyjnie, toteż nie może być ona zmielona drobno jak do espresso.
W sklepie z kawami Explosia.pl znajdziesz kawy przeznaczone do parzenia w ekspresach przelewowych w stopniu palenia od jasnego do średnio-ciemnego, pochodzące z Afryki, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
Kawa ziarnista Africa, Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 250g
Africa to kawa z Etiopii, pochodząca z prawdopodobnej kolebki kawy, regionu Sidamo. Kawy z tego kraju uznawane są za jedne z najciekawszych kawowych ziaren na świecie. Etiopia to kraj uważany za matkę kawy gatunku Arabica. Na jego południu znajduje się region leżący na wysokości między 1500 a 1800 m n.p.m. gdzie krzewy kawowca uprawiane są na bogatych w składniki odżywcze glebach. Stamtąd właśnie pochodzi nasza kawa Africa Etiopia Sidamo. Doskonała w roli kawy do przelewu, do parzenia tradycyjnego, kawiarki czy french pressa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Brasiliana, 100% Arabica, 250g
Brasiliana to połączenie kilku odmian kawy gatunku Arabica z Brazylii. Umożliwiło to stworzenie wyjątkowo zbalansowanej mieszanki kaw idealnej do espresso. Orzechowy i czekoladowy posmak zawarty jest w naparze o niskiej kwasowości i zrównoważonej goryczce. Doskonała jako czarna, baza do kaw mlecznych, czyste espresso. Kawa Brasiliana przygotowana w automatycznym ekspresie ciśnieniowym pokrywa się gęstą cremą o beżowo-brązowej barwie.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 250g
Kolumbia od lat słynie z uprawy ziaren kawy o niecodziennym smaku i wysokiej jakości. Nazwa Excelso, pochodzi od łacińskiego słowa excelsior czyli wspaniały i właśnie to słowo najlepiej opisuje kawę kolumbijską. Zrównoważony, bogaty smak doceni każdy amator dobrej kawy. Świeżo palona kawa Colombiana charakteryzuje się subtelną słodyczą i nutami owocowymi, sprawdza się jako kawa do przelewu lub ekspresu. Jeśli lubisz przelewowe metody parzenia kawy, to koniecznie musisz wypróbować naszą Colombianę.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, 250g
Z aromatycznych ziaren salwadorskiej kawy Dali przygotujesz wyrazisty napar o głębokim body. Plantacje kawy w Salwadorze położone są na wysokościach powyżej 1300 m n.p.m., w cieniu drzew, na wyjątkowo żyznych glebach. Gwarantuje to drzewom kawowca idealne warunki do wzrostu, dzięki czemu kawa z Salwadoru cechuję się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. Dali sprawdzi się jako kawa do ekspresu przelewowego, ciśnieniowego czy jako kawa do kawiarki.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Irazu, Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica, 250g
Kawy ziarniste z Tarrazu w Kostaryce uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Tarrazu to region w Kostaryce, położony na wysokościach pomiędzy 1200 a 1800 m n.p.m., w bliskim sąsiedztwie Oceanu Spokojnego. Właśnie tutaj, na żyznych wulkanicznych glebach dojrzewają owoce kawowca, które po sprowadzeniu do Polski zostają wypalone z niezwykłą dbałością, by następnie trafić do Państwa filiżanek. Najwyższej jakości kawa z Kostaryki polecana jest do parzenia w ekspresach przelewowych i jako kawa do metod alternatywnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Masai, Kenia AA, 100% Arabica, 250g
Ziarna kenijskiej kawy uważane są za jedne z najwyższej jakości ziaren na świecie i w większości zaliczane są do segmentu kaw speciality. Masai po zmieleniu uwalnia wyjątkowo wyrazisty aromat, w którym wyczujemy nuty owocowe z dominującą porzeczką. Kenijska kawa specialty przeznaczona jest do parzenia metodami alternatywnymi i jako kawa do przelewu. Napar charakteryzuje się klarownością i lekkością. W smaku wyczujemy dojrzałe owoce i zdecydowany posmak cytrusowy z bardzo umiarkowaną goryczką. Jasno wypalona Masai to wyśmienita kawa afrykańska.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Rio, Brazylia Santos, 100% Arabica, 250g
Brazylijska kawa ziarnista Rio, 100% Arabica. Około jedna trzecia kawy na świecie uprawiana jest w Brazylii, a kawa gatunku Arabica z brazylijskich plantacji w znacznej części oznaczana jest jako Santos po nazwie portu, przez który wysyłana jest w świat. Wiele wysokiej jakości mieszanek espresso wytwarza się z ziaren pochodzących z Brazylii. Wynika to częściowo z łagodnego, zrównoważonego smaku brazylijskich ziaren kawy z niewielką ilością kwasowości.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin