Zamów produkty o łącznej wartości przekraczającej 150zł, a pokryjemy koszty przesyłki.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa do przelewu - kawa do ekspresu przelewowego.
Wybierając kawę do ekspresu przelewowego powinniśmy kierować się własnymi preferencjami smakowymi, jednak warto trzymać się pewnych zasad. Najlepsze efekty otrzymamy stosując do przelewu kawy palone na stopień jasny do średnio, a maksymalnie średnio-ciemnego. Kawy palone zbyt ciemno, przygotowane w przelewie, będą nieciekawe w smaku, zbyt gorzkie oraz pozbawione głębi i różnorodności.
Jasno palona kawa do ekspresu przelewowego będzie się charakteryzować owocowo – cytrusowym smakiem, z akcentami suszonych owoców i świeżym lekkim aromatem. Dla osób dotąd pijących jedynie espresso, skosztowanie naparu z kawy jasno palonej będzie zupełnie nowym doznaniem.
W roli kawy do ekspresu przelewowego świetnie sprawdzą się kawy średnio palone, a nawet te delikatnie mocniej uprażone. Napar sporządzony z takiej kawy jest bardziej klasyczny i świetnie komponuje się z mlekiem.
Odpowiednie mielenie kawy do ekspresu przelewowego.
Należy pamiętać, że kawa do przelewu powinna zostać odpowiednio zmielona. Proces ekstrakcji jest dłuższy, a więc ziarna należy zmielić grubiej, tak aby drobinki zmielonej kawy miały wielkość około połowy do całego łebka szpilki. Pamiętajmy, że woda musi przelecieć przez kawę grawitacyjnie, toteż nie może być ona zmielona drobno jak do espresso.
W sklepie z kawami Explosia.pl znajdziesz kawy przeznaczone do parzenia w ekspresach przelewowych w stopniu palenia od jasnego do średnio-ciemnego, pochodzące z Afryki, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
Kawa ziarnista Africa, Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 1000g
Afrykańska kawa z Etiopii, a dokładnie z ojczyzny kawy - regionu Sidamo. Uznawana za jedne z najciekawszych ziaren na świecie. Etiopia to kraj uważany za matkę kawy gatunku Arabica. Na jego południu znajduje się region położony na wysokości między 1500 a 1800 m n.p.m. gdzie krzewy kawowca uprawiane są na bogatych w składniki odżywcze glebach. Stamtąd pochodzi nasza Africa. Wyśmienita kawa do ekspresu przelewowego. Doskonale również sprawdzi się jako kawa do metod alternatywnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Brasiliana, 100% Arabica, 1000g
Doskonałe połączenie kilku odmian Arabiki z Brazylii umożliwiło stworzenie wyjątkowo zbalansowanej kawy. Orzechowy i czekoladowy smak zawarty jest w zrównoważonym naparze o niskiej kwasowości i delikatnej goryczce. Kawa Brasiliana jest doskonała jako Americano, baza do Cappuccino lub czyste Espresso. Przeznaczona do ekspresu ciśnieniowego, ekspresu kolbowego, a także do tradycyjnego parzenia w filiżance.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 1000g
Ceniona na całym świecie za swoje walory smakowe, kolumbijska kawa Excelso jest kawą wyjątkowo uniwersalną. Sprawdza się w roli kawy do ekspresów ciśnieniowych, a także jako kawa do parzenia w ekspresie przelewowym. Doskonale smakuje także parzona tradycyjnie w filiżance. Zrównoważony, lekko owocowy smak kolumbijskiej kawy doceni każdy amator czarnego napoju. Kolumbijskie Excelso po prostu musiało znaleźć się w ofercie naszego sklepu z kawą.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, 1000g
Salwador to mały kraj znajdujący się w Ameryce Środkowej. Plantacje kawy w Salwadorze położone są na wysokościach powyżej 1300m n.p.m., w cieniu drzew na wyjątkowo żyznych glebach, co gwarantuje drzewkom kawowca idealne warunki do wzrostu. Z aromatycznych ziaren kawy Dali przygotujesz wyrazisty i pełen rozmaitych smaków napar. Jest to nasza propozycja jednorodnej kawy do ekspresu ciśnieniowego. Doskonała również jako kawa do kawiarki i parzona tradycyjnie w filiżance.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Irazu, Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica, 1000g
Tarrazu to region w Kostaryce, położony na wysokościach pomiędzy 1200 a 1800 m n.p.m., w bliskim sąsiedztwie Oceanu Spokojnego. Właśnie tutaj, na żyznych wulkanicznych glebach dojrzewają owoce kawowca, które po sprowadzeniu do Polski zostają wypalone z niezwykłą dbałością, by następnie trafić do Państwa filiżanek. Kawa Irazu to wyśmienita propozycja kawy do przelewu, a także kawy do metod alternatywnych. Czysty, głęboki smak zachwyci każdego.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Masai, Kenia AA, 100% Arabica, 1000g
Ziarna kawy pochodzące z Kenii uważane są za jedne z najwyższej jakości ziarenek na świecie. Starannie przygotowane, uwalniają wyjątkowo wyrazisty aromat, przyjemnie żywą kwasowość i winny posmak. W smaku kawy zauważalne są akcenty porzeczkowe i cytrusowe. Jasno wypalona Masai to zdecydowanie owocowa i orzeźwiająco świeża kawa. Afrykańska Masai to kawa do ekspresów przelewowych i metod alternatywnych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Rio, Brazylia Santos, 100% Arabica, 1000g
Około jedna trzecia kawy na świecie uprawiana jest w Brazylii, a znaczną część brazylijskiej kawy premium oznacza się Santos po nazwie portu, przez który wysyłana jest w świat. Wiele wysokiej jakości mieszanek espresso wytwarza się z ziaren pochodzących z Brazylii. Wynika to częściowo z łagodnego, zrównoważonego smaku brazylijskich ziaren kawy. Nasza Rio to jeden z reprezentantów brazylijskiej drużyny kawowej. Jako kawa przygotowana w przelewie jest dosyć mocna o umiarkowanym body.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Caffe Dolce 100% Arabica 1kg
Kawa ziarnista Caffe Dolce 100% Arabica. Mieszanka ziaren kawy gatunku Arabica pochodzących z Brazylii i Kolumbii. Kawa do espresso w szczególności polecana wielbicielom łagodnego smaku stuprocentowej Arabiki. Dodatek kawy z Kolumbii dodaje jej głębi i lekko owocowego posmaku. Doskonale sprawdzi się jako kawa do ekspresów automatycznych, a także w roli kawy do ekspresów przelewowych.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin