Zamów produkty o łącznej wartości przekraczającej 150zł, a pokryjemy koszty przesyłki.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa do przelewu - kawa do ekspresu przelewowego.
Wybierając kawę do ekspresu przelewowego powinniśmy kierować się własnymi preferencjami smakowymi, jednak warto trzymać się pewnych zasad. Najlepsze efekty otrzymamy stosując do przelewu kawy palone na stopień jasny do średnio, a maksymalnie średnio-ciemnego. Kawy palone zbyt ciemno, przygotowane w przelewie, będą nieciekawe w smaku, zbyt gorzkie oraz pozbawione głębi i różnorodności.
Jasno palona kawa do ekspresu przelewowego będzie się charakteryzować owocowo – cytrusowym smakiem, z akcentami suszonych owoców i świeżym lekkim aromatem. Dla osób dotąd pijących jedynie espresso, skosztowanie naparu z kawy jasno palonej będzie zupełnie nowym doznaniem.
W roli kawy do ekspresu przelewowego świetnie sprawdzą się kawy średnio palone, a nawet te delikatnie mocniej uprażone. Napar sporządzony z takiej kawy jest bardziej klasyczny i świetnie komponuje się z mlekiem.
Odpowiednie mielenie kawy do ekspresu przelewowego.
Należy pamiętać, że kawa do przelewu powinna zostać odpowiednio zmielona. Proces ekstrakcji jest dłuższy, a więc ziarna należy zmielić grubiej, tak aby drobinki zmielonej kawy miały wielkość około połowy do całego łebka szpilki. Pamiętajmy, że woda musi przelecieć przez kawę grawitacyjnie, toteż nie może być ona zmielona drobno jak do espresso.
W sklepie z kawami Explosia.pl znajdziesz kawy przeznaczone do parzenia w ekspresach przelewowych w stopniu palenia od jasnego do średnio-ciemnego, pochodzące z Afryki, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
Kawa ziarnista Irazu, Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica, 500g
Tarrazu jest regionem w Kostaryce, położonym na wysokości pomiędzy 1200 a 1800 m n.p.m., w bliskim sąsiedztwie Oceanu Spokojnego. To tutaj, na bogatych w minerały wulkanicznych glebach dojrzewają owoce kawowca, które sprowadzone zostają do Polski i wypalone w polskiej palarni, by następnie trafić do Państwa filiżanek. Kawa Irazu to wyśmienita propozycja kawy do przelewu, a także kawy do metod alternatywnych. Czysty, głęboki smak z cytrusowymi nutami zachwyci każdego.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Africa, Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 500g
Afrykańska kawa z Etiopii, a dokładnie z ojczyzny kawy - regionu Sidamo. Uznawana za jedne z najciekawszych ziaren na świecie. Etiopia jest krajem uważanym za matkę kaw z gatunku Arabica. Na południu kraju leży region ulokowny na wysokości między 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie kawowce uprawiane są na glebach bogatych w minerały. To właśnie miejsce skąd pochodzi nasz kawa Africa. Wyśmienita do ekspresu przelewowego. Doskonale również sprawdzi się jako kawa do metod alternatywnych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 500g
Potrzebna kawa do przelewu i do ekspresu automatycznego? Chyba mamy coś takiego - Colombiana. Kolumbijska kawa Excelso wypalona na stopień średni, wyśmienicie smakuje parzona w ekspresie przelewowym jak i ciśnieniowym. Jako espresso charakteryzuję się umiarkowanym body, głębokim smakiem i delikatnym posmakiem owoców. Wspaniała kawa, wszak słowo Excelso z hiszpańskiego znaczy idealny, wyniosły.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Rio, Brazylia Santos, 100% Arabica, 500g
Wiele wysokiej jakości mieszanek espresso wytwarza się z ziaren pochodzących z Brazylii. Wynika to częściowo z łagodnego, zrównoważonego smaku brazylijskich ziaren kawy. Nasza Rio to jeden z reprezentantów brazylijskiej drużyny kawowej. Jako kawa przygotowana w przelewie jest dosyć mocna o umiarkowanym body.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin