Zamów produkty o łącznej wartości przekraczającej 150zł, a pokryjemy koszty przesyłki.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa do espresso
Kawa do espresso, tego klasycznego - włoskiego, powinna być odpowiednio wypalona. Zbyt jasny stopień palenia uniemożliwi pełną ekstrakcję podczas ciśnieniowego parzenia kawy, zbyt ciemne natomiast spowoduje, że napar charakteryzował będzie gorzki i nieciekawy smak. Odpowiednią kawą do espresso będzie kawa palona na stopień średnio-ciemny do ciemnego. Ciemniejsze palenie zaowocuje naparem o pełniejszym body, ponieważ ciemniej palone zmielone ziarna są lepiej rozpuszczalne w wodzie i szybciej ekstrahują. Średnio-ciemne i średnie palenie kawy do espresso sprawi, że napar zachowa w smaku więcej z owocu kawy – łagodność, delikatną cytrusowość, posmak orzecha i czekolady.
Jaka powinna być najlepsza kawa do espresso?
Najlepsze kawy do espresso charakteryzuje odpowiednio ciemny stopień palenia przy względnie suchych ziarnach, ze stosunkowo niewielką ilością olejków na ich powierzchni. Zbyt oleiste ziarna kawy niszczą ekspresy automatyczne oblepiając ich młynki.
Właściwą kawą do sporządzenia espresso będą zarówno odpowiednio wypalone kawy jednorodne jak i umiejętnie skomponowane mieszanki. Mieszanki espresso zazwyczaj zawierają dodatki Robusty, która czyni smak naparu bardziej wyrazistym, dodaje mu mocy poprzez zwiększoną zawartość kofeiny, a także odpowiada za grubą warstwę cremy na powierzchni naparu – tak ważnej w przypadku espresso.
W naszym sklepie z kawami Explosia.pl znajdziesz świeżo paloną kawę do espresso zarówno w postaci kaw jednorodnych z Kolumbii i Salwadoru, mieszanek 100% Arabica, a także mieszanek z dodatkiem Robusty.
47,00 zł
47,00 zł
41,00 zł
40,00 zł