

Zamów produkty o łącznej wartości przekraczającej 150zł, a pokryjemy koszty przesyłki.

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kawa do espresso
Kawa do espresso, tego klasycznego - włoskiego, powinna być odpowiednio wypalona. Zbyt jasny stopień palenia uniemożliwi pełną ekstrakcję podczas ciśnieniowego parzenia kawy, zbyt ciemne natomiast spowoduje, że napar charakteryzował będzie gorzki i nieciekawy smak. Odpowiednią kawą do espresso będzie kawa palona na stopień średnio-ciemny do ciemnego. Ciemniejsze palenie zaowocuje naparem o pełniejszym body, ponieważ ciemniej palone zmielone ziarna są lepiej rozpuszczalne w wodzie i szybciej ekstrahują. Średnio-ciemne i średnie palenie kawy do espresso sprawi, że napar zachowa w smaku więcej z owocu kawy – łagodność, delikatną cytrusowość, posmak orzecha i czekolady.
Jaka powinna być najlepsza kawa do espresso?
Najlepsze kawy do espresso charakteryzuje odpowiednio ciemny stopień palenia przy względnie suchych ziarnach, ze stosunkowo niewielką ilością olejków na ich powierzchni. Zbyt oleiste ziarna kawy niszczą ekspresy automatyczne oblepiając ich młynki.
Właściwą kawą do sporządzenia espresso będą zarówno odpowiednio wypalone kawy jednorodne jak i umiejętnie skomponowane mieszanki. Mieszanki espresso zazwyczaj zawierają dodatki Robusty, która czyni smak naparu bardziej wyrazistym, dodaje mu mocy poprzez zwiększoną zawartość kofeiny, a także odpowiada za grubą warstwę cremy na powierzchni naparu – tak ważnej w przypadku espresso.
W naszym sklepie z kawami Explosia.pl znajdziesz świeżo paloną kawę do espresso zarówno w postaci kaw jednorodnych z Kolumbii i Salwadoru, mieszanek 100% Arabica, a także mieszanek z dodatkiem Robusty.
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 500g

Potrzebna kawa do przelewu i do ekspresu automatycznego? Chyba mamy coś takiego - Colombiana. Kolumbijska kawa Excelso wypalona na stopień średni, wyśmienicie smakuje parzona w ekspresie przelewowym jak i ciśnieniowym. Jako espresso charakteryzuję się umiarkowanym body, głębokim smakiem i delikatnym posmakiem owoców. Wspaniała kawa, wszak słowo Excelso z hiszpańskiego znaczy idealny, wyniosły.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, 500g

Salwador to mały kraj znajdujący się w Ameryce Środkowej. Kawa w Salwadorze uprawiana jest na wysokościach powyżej 1300 m n.p.m., w cieniu tropikalnych lasów na wulkanicznych glebach - są to doskonałe warunki do wzrostu kawowców. Dali to kawa jednorodna, która doskonale sprawdzi się jako kawa do ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Polecamy także do parzenia metodami alternatywnymi.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Brasiliana, 100% Arabica, 500g

Wyjątkowo zbalansowana mieszanka kaw gatunku Arabica z Brazylii. Orzechowo-czekoladowy posmak, niska kwasowość i zrównoważona goryczka to główne atuty brazylijskiej kawy Brasiliana. Bez wątpienia jest to idealna kawa do ekspresu ciśnieniowego. Jako kawa z ekspresu przelewowego odznacza się większą intensywnością niż kawy średnio palone. Świetna również jako kawa do kawiarki. Brasiliana jest doskonała jako czarna, baza do kaw mlecznych lub czyste espresso.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Kawa ziarnista Caffe Intenso, 75% Arabica 25% Robusta, 500g

Caffe Intenso wypalana jest na ciemny, tradycyjny styl włoski. Wyselekcjonowane ziarna Arabiki oraz szczypta wysokiej jakości indyjskiej Robusty, nadają jej wyrazisty smak i aromat. Napar cechuje się umiarkowaną kwasowością i pełnym aksamitnym body. Świetna propozycja dla tych, którzy oczekują od kawy mocniejszych wrażeń. Wyrazista, pełna i intensywna. Znakomita z mlekiem lub śmietanką.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin