Kawa latte. Jak przygotować latte w domu?
Caffee latte, latte macchiato, cappucciono - to najpopularniejsze kawy mleczne. Dziś na tapet bierzemy kawę latte. Jak ją zrobić w domu? Czy do przygotowania latte potrzeba ekspresu do kawy? Poniżej odpowiemy na te i inne pytania dotyczące kawy latte.
- Kawa latte – skąd pochodzi?
- Klasyczne latte we własnym domu?
- Kawa latte przepis.
- Cafe latte z ekspresu.
- Jakie ziarna kawy wybierzemy do przygotowania latte?
- Kawa latte – jakie mleko będzie najlepsze?
- Różnorodność kaw z mlekiem.
Kawa latte – skąd pochodzi?
Wśród kaw z mlekiem jednoznacznie króluje kawa latte. Jak przygotować kawę latte w domu? Najpierw dowiedzmy się skąd pochodzi kawa latte?
Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia kawy latte. Jedna z nich głosi, że jako pierwszy, dodatek mleka do kawy, użył w 1660 roku holenderski ambasador Chin - Nieuhoff. W tym okresie chińska elita z dynastii Quing, kontynuująca tradycje z czasów Manchu, dodawała mleko do herbaty. Ambasador pewnego dnia postanowił zatem zaserwować swojemu gościowi kawę z mlekiem.
Druga teoria dotyczy naszego rodaka – Jerzego Kulczyckiego. Po walkach stoczonych u boku Jana III Sobieskiego i przepędzeniu Turków z Wiednia, postanowił otworzyć tam jedną z pierwszych kawiarni w Europie. Polak najpierw serwował kawę według sposobu, którego nauczył się od Turków. Nie miała ona jednak wielu zwolenników ze względu na fusy. Kulczycki zaczął zatem filtrować kawę z fusów i eksperymentować ze słodzikiem. W XVII wieku istniały tylko dwa rodzaje słodzików – miód i mleko.
Kolejna teoria, znana bardziej kalifornijczykom, mówi, że jako pierwszy w latach 50-tych ustandaryzował caffe latte Lino Meiorin. Był on właścicielem słynnej Caffè Mediterraneum w Berkeley. Nie można pominąć istotnego faktu, że to właśnie Seattle w stanie Waszyngton jest najbardziej odpowiedzialnym miastem za rozpowszechnienie mody na kawę latte. Szał ten rozpoczął się w latach 80-tych i trwa do dziś. Szczególną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się słodkie wariacje tej kawy, często przypominające desery.
Skąd pochodzi sama nazwa kawy latte? Słowo "latte" po włosku oznacza "mleko". W wolnym tłumaczeniu otrzymujemy zatem określenie "mleczna kawa". I wszystko się zgadza bowiem w skład każdej latte wchodzi odpowiednia ilość kawy espresso oraz spienionego mleka. Aby zrobić latte łączy się proporcje 20% espresso i 80% gorącego i spienionego mleka. Całość zostaje wymieszana i tworzy dwie warstwy o zbliżonym kolorze z lekka pianką na powierzchni. Spienione mleko łączy się z kawą. Inaczej dzieje się w przypadku drugiego, dość popularnego mlecznego napoju kawowego - latte macchiato, gdzie mamy obfite warstwy pianki mlecznej co wygląda niezwykle efektywnie.
Kawa latte może mieć różne oblicza
Klasyczne latte we własnym domu?
Czy sami możemy zrobić kawę latte w domu? Oczywiście, że tak ! Bez większego problemu możemy zrobić caffe latte w domowym zaciszu i to w kilku prostych krokach. Potrzebne składniki to: ulubiona kawa oraz mleko. Warto zaopatrzyć się również w spieniacz do spieniania mleka, kawiarkę raz wysokie szklanki na niskiej nóżce.
Kawa latte przepis.
- Zaparz porcję espresso w kawiarce.
- Spień 150-200ml zimnego tłustego mleka spieniaczem ręcznym lub elektrycznym.
- Odstaw mleko na kilkanaście sekund lub kilkukrotnie uderz pojemnikiem o blat, aby mleczna piana oddzieliła się od pozostałej części mleka.
- Napar espresso przelej do wysokiej szklanki i powoli dolewaj mleko po ściance naczynia, by dokładnie połączyło się z kawą.
- Na wierzchu pojawi się beżowa mleczna pianka, którą możesz udekorować cynamonem lub kakao.
Możemy delikatnie wymieszać całość długą łyżeczką i delektować się smakiem naszej caffè latte niczym z włoskiej kawiarni. Opcjonalnie, gdy chcemy nadać naszej latte smaku - dodajemy syropu smakowego. Gotowe syropy smakowe o smaku np. czekolady czy cynamonu możemy kupić w sklepie.
Cafe latte z ekspresu.
Jeśli parzenie kawy z użyciem kawiarki i ręcznym spieniaczem wydaje Ci się zbyt czasochłonne czy skomplikowane, może powinieneś zainwestować w automatyczny ekspres ciśnieniowy? Znacznym udogodnieniem jest to, że w poszczególnych sprzętach wystarczy tylko jeden przycisk, aby ekspres przygotował naszą ulubioną kawę w zaskakująco krótkim czasie. Kolejnym sporym argumentem 'za' jest fakt, że w ekspresie ciśnieniowym wykonasz taką kawę na jaką masz ochotę. Dobry ekspres zawiera bowiem kilka opcji mlecznych napojów kawowych. Z pomocą spieniacza uzyskasz piankę idealną! Przy okazji, sprawdź koniecznie nasze idealne kawy do ekspresu ciśnieniowego.
Nowoczesny dobry ekspres potrafi przygotować wiele specjałów o idealnych proporcjach kawy i mleka. Przykładowo, z mlecznych napojów, ekspres potrafi zrobić latte macchiato, caffe latte, flat white, cappucino.
Jakie ziarna kawy wybierzemy do przygotowania latte?
Włoską kawę latte zazwyczaj serwujemy w wysokiej szklance o pojemności 250-300ml z czego sama kawa to 20% napoju, natomiast pozostałe 80% to spienione mleko. To, jaką kawę wykorzystamy do przygotowania naszego specjału, ma ogromne znaczenie. Ziarna jakie wybierzemy mają bowiem wpływ na moc, aromat oraz wyrazistość całego napoju. Osoby ceniące sobie łagodny smak tego mlecznego napoju sięgną po kawy z dużą przewagą arabiki. Osoby preferujące bardziej wyraziste nuty lub poszukujące mocnego pobudzenia – wybiorą kawy ziarniste z przewagą robusty. Sami zatem możemy wpłynąć na intensywność naszej kawy, dobierając odpowiednie ziarna.
Kawa latte – jakie mleko będzie najlepsze?
Rodzaj mleka, którego użyjemy do przygotowania caffe latte również nie jest obojętny – w końcu stanowi 80% całości napoju. Najlepiej sprawdzi się mleko o wysokiej zawartości tłuszczu tj. 3,2-3,8%. Wyższa zawartość tłuszczu sprawia, że mleko łatwiej ulega spienieniu, a mleczna pianka którą otrzymamy jest gładka, kremowa i dłużej się utrzymuje.
Użycie mleka czy śmietanek o wyższej zawartości tłuszczu nie będzie miało najmniejszego sensu ponieważ, jego wysoka zawartość sprawia, że mleko jest gęste i praktycznie niemożliwe do spienienia.
Mleko krowie możemy zastąpić również napojami roślinnymi. W tym przypadku świetnie sprawdza się napój sojowy lub owsiany. Wykorzystując mleko migdałowe nasza kawa latte będzie dużo delikatniejsza.
Różnorodność kaw z mlekiem.
Miłośnicy mlecznych kaw z pewnością nie są skazani na monotonię. Ilość kaw z mlekiem jest znacznie większa. Wśród nich wyróżniamy te najpopularniejsze:
- Cappuccino – nazywana królową kwa mlecznych. Najistotniejsze są proporcje poszczególnych składników. Całkowita objętość cappuccino wynosi 150ml , z czego 25ml stanowi porcja espresso, natomiast 125ml spienione gorące mleko.
- Mokka – stanowi odmianę kawy latte. Ten rodzaj kawy przygotowuje się z espresso i gorącego mleka z ciemną lub mleczną czekoladą. Mokka w odróżnieniu od latte nie posiada pianki. Częstym dodatkiem jest cynamon, bita śmietana lub kakao.
- Flat white – napój wywodzi się z Australii lub Nowej Zelandii. Do przygotowania potrzebujemy pojedyncze lub podwójne espresso, które zalewamy pełnotłustym mlekiem o aksamitnej konsystencji. Niewielka ilość pianki tworzy idealnie płaską powierzchnię. Smak kawy flat white jest intensywniejszy ponieważ zawiera dwa razy więcej mleka niż kawy.
- Espresso macchiato – propozycja zdecydowanie dla wielbicieli wyrazistych kaw. Do przygotowania tej kawy potrzebujemy pojedynczą porcję espresso i 2-3 łyżeczki podgrzanego mleka. Espresso macchiato serwuje się w filiżankach o pojemności 50-80ml.
- Latte macchiato - dosłownie oznacza "splamione mleko" i pochodzi od kawowej plamki, która powstaje gdy dodamy porcję espresso. Wzorcowe latte macchiato cechuje się jedwabistą, kremową i pozbawioną pęcherzyków mleczną pianką o grubości 1-2cm. Dzięki wysokiej zawartości mleka napój jest aksamitny i delikatny. Takiej kawie nie oprze się żaden wielbiciel kawy na mleku z dużą zawartością mlecznej pianki. W kawie latte macchiato wyraźnie odznaczają się: puszysta gruba pianka mleczna, kawa oraz gorące mleko - jest to zatem kawa warstwowa. Warstwy otrzymujemy poprzez wlanie spienionego mleka do szklanki, do której następnie wlewa się espresso. Żeby zrobić latte macchiato poprawnie - trzeba troszkę poćwiczyć - ze względu na warstwy jest ciut trudniejsza do wykonania niż kawa latte. Częstym dodatkiem do kawy latte macchiato jest syrop smakowy. Latte macchiato serwujemy używając szklanki o wysokiej nóżce. Dodatkowo kawę tą podajemy z długą łyżeczką umożliwiającą zamieszanie napoju.