Wybierz zestaw kawy świeżo palonej:
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
80,00 zł 71,00 zł
szt.
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
61,00 zł 56,00 zł
szt.
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
60,00 zł 54,00 zł
szt.
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
86,00 zł 75,70 zł
szt.
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
42,00 zł 38,00 zł
szt.

"DALI" Salwador, 100% Arabica, 500g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 42,00 zł 42.00
bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

DALI - Salwador, 100% Arabika,

Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Salwador;
Gatunek: Arabika;
Odmiana: Bourbon;
Wysokość upraw: powyżej 1300 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: gorzka czekolada, świeże owoce, karmel;
Stopień palenia: średni +;
Kwasowość: niska;

Charakterystyka

Kawa z kraju Salwador zachwyca niebanalnym smakiem i zmysłowym aromatem, w którym można poczuć klimat Pacyfiku. Plantacje, w tym małym górzystym kraju leżącym w Ameryce Środkowej, znajdują na dużych wysokościach – ponad 1300 m n.p.m. Umożliwia to drzewkom kawowca czerpanie wszystkiego co najlepsze z czystej atmosfery. Owoce dojrzewają na wulkanicznej glebie, w cieniu drzew wśród czystych górskich strumieni, z których pozyskiwana jest pełnia składników odżywczych.
Zbiory owoców kawowca na salwadorskich plantacjach odbywają się przeważnie ręcznie. Podczas każdego zbioru wisienki są pieczołowicie selekcjonowane, a do obróbki trafiają tylko te o wyjątkowej jakości. Po zbiorach kawa obrabiana jest metodą mokrą, dzięki czemu po wypaleniu mają one delikatniejszy profil sensoryczny i charakteryzują się subtelniejszą kwasowością niż kawy obrabiane na sucho. Bezsprzecznie sprawdza się w roli kawy do kawiarki.

Aromat i smak

Kawę Dali z Salwadoru cechuje wyjątkowe wyważenie. Jako, że na górskich zboczach ziarna kawowca dojrzewają dłużej, po obróbce i wypaleniu, dają nam możliwość zachwycić się ich naturalną słodkością i delikatną kwasowością. Umiarkowana wyrazistość naparu sprawia, że pełen relaks przy tej kawie jest gwarantowany.
Doskonale zbalansowana salwadorska, wysokogórska kawa zapewnia niezwykłe doznania smakowe. Daje odczuć wielbicielom naparu słodycz karmelu i gorzkiej czekolady, przełamaną owocami. Dodatkowo przyjemna, intensywna goryczka daje doskonałe efekty na podniebieniu.

Polecane sposoby przygotowania kawy

  • Dali doskonale nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych jak i kolbowych.
  • Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Właściwy sposób przyrządzania dla amatorów kawy o wyrazistym smaku.
  • Doskonała z kawiarki, tak przyrządzona nadaje naparowi konkretny i pełny smak.
  • Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
  • Dali wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.

Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez ewentualny smak wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.

Dali kawa z Salwadoru.

Opinie o produkcie (0)

kawa świeżo palona z polskiej palarni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl