"DALI" Salwador, 100% Arabica, 250g

Opis
Dali - kawa ziarnista do kawiarki (i nie tylko) z Salwadoru.
Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Salwador;
Gatunek: Arabika;
Odmiana: Bourbon;
Wysokość upraw: powyżej 1300 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: gorzka czekolada, świeże owoce, karmel;
Stopień palenia: średni +;
Kwasowość: niska;
Charakterystyka
Przedstawiamy naszym zdaniem perełkę wśród kaw jednorodnych, a mianowicie kawę z Salwadoru. Po wypaleniu w piecu rzemieślniczym, kawa ta zachwyca niebanalnym smakiem i zmysłowym aromatem, w którym wyczuć można klimat Pacyfiku. Już na wstępie wspomnieć musimy, że przez wielu z naszych Klientów uważana jest jako najlepsza kawa ziarnista do kawiarki. Plantacje kawy w Salwadorze, znajdują się na znacznych wysokościach, tj. powyżej 1300 m n.p.m. Umożliwia to kawowcom czerpanie wszystkiego, co najlepsze z atmosfery pozbawionej zanieczyszczeń. Owoce kawy dojrzewają na krzewach uprawianych na wulkanicznej glebie, w cieniu drzew, wśród czystych górskich strumieni, czerpiąc bogactwo minerałów z żyznej gleby.
Zbiory owoców kawowca na salwadorskich plantacjach odbywają się przeważnie ręcznie. Podczas każdego zbioru wisienki są pieczołowicie selekcjonowane, a do obróbki trafiają tylko te o wyjątkowej jakości. Po zbiorach kawa obrabiana jest metodą mokrą, dzięki czemu po wypaleniu mają one delikatniejszy profil sensoryczny i charakteryzują się subtelniejszą kwasowością niż kawy obrabiane na sucho. Jak wspominaliśmy, bezsprzecznie sprawdza się w roli kawy do kawiarki, ale nie tylko, bo również wybitnie smakuje zaparzona w ekspresie ciśnieniowym czy tradycyjnie w filiżance.
Aromat i smak kawy ziarnistej z Salwadoru
Kawę Dali z Salwadoru cechuje wyjątkowe wyważenie. Jako, że na górskich zboczach ziarna kawowca dojrzewają dłużej, po obróbce i wypaleniu, dają nam możliwość zachwycić się ich naturalną słodyczą i delikatną kwasowością. Jeśli szukasz najlepszej kawy do kawiarki, to Dali jest świetnym wyborem. Umiarkowanie wyrazisty smak naparu sprawia, że pełen relaks przy tej kawie jest gwarantowany.
Dali to doskonale zbalansowana, wysokogórska kawa, zapewniająca niezwykłe doznania smakowe. Przyjemna, intensywna goryczka na finiszu daje doskonałe efekty na podniebieniu. Osoby, które poszukują nietuzinkowej kawy do kawiarki lub kawy do ekspresu, Dali z pewnością przypadnie do gustu.
Polecane sposoby przygotowania
- Dali doskonale nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych jak i kolbowych.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Właściwy sposób przyrządzania dla amatorów kawy o wyrazistym smaku.
- Według wielu najlepsza kawa do kawiarki. Przyrządzona w ten sposób daje napar konkretny i wyrazisty, czyli taki jakim powinno charakteryzować się domowe espresso.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Dali wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
Sklep z kawami explosia.pl oferuje kawy przeznaczone do parzenia na różne sposoby w tym kawy ziarniste do kawiarki. Wśród nich Dali zajmuje szczególne miejsce. Gorąco polecamy kawę Dali przygotowaną w ten sposób.
Pamiętaj aby przed parzeniem kawy przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez ewentualny smak wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Darek Goc
Na tą chwilę mój ulubiony smak. Ciężko ją porównywać z czymkolwiek dostępnym w sklepach, to jak porównywanie sufitu z podłogą. Zamówiłem więc po raz kolejny.
Marcela
Delikatna, rozpływająca się w ustach. Idealna na leniwe popołudnie i delektowanie się jej smakiem.