Brazylijska kawa ziarnista - jak i dlaczego podbiła świat. 0
Brazylijska kawa ziarnista

Kawa z Brazylii - poznaj największego producenta kawy.

Dziś zabierzemy Was do świata brazylijskiej kawy. Czym charakteryzują się ziarna kawy z tego kraju? Jakie są uwarunkowania dla upraw kawy w regionie, w którym leży Brazylia? Jak to się stało, że kawa "przywędrowała" do Brazylii i jaki wpływ miała na nią polityka tego południowoamerykańskiego kraju? Zapraszamy do lektury.

czytaj całość »
Jak parzyć kawę w kawiarce? 0
Jak parzyć kawę w kawiarce?

Jak parzyć kawę w kawiarce? Przygotowanie domowego espresso.

Dla wielu osób parzenie kawy w kawiarce jest czymś pomiędzy używaniem ekspresu, a przygotowywaniem tego napoju bez dodatkowych urządzeń. To niepozorne urządzenie nie jest jednak tylko kuchennym gadżetem, jakich wiele. Historia parzenia kawy w ten sposób jest bowiem długa i ciekawa. Osoby, które wiedzą jak parzyć kawę w kawiarce twierdzą, że jest to ich ulubiony sposób na przygotowanie tego napoju.

czytaj całość »
Parzenie kawy w dripie. 0
Parzenie kawy w dripie

Parzenie kawy w dripie przy użyciu papierowego filtra.

Entuzjaści smaku kawy wypracowali jak dotąd kilkadziesiąt sposobów na przygotowywanie aromatycznego napoju, a jednym z nich jest parzenie kawy w dripie. We współczesnych restauracjach metoda ta traktowana jest raczej jako ciekawostka i alternatywny sposób na tworzenie naparu. Wynika to z bardziej powszechnego dostępu do nowoczesnych technologii zaparzania, niż niechęci do dripperów. Na czym polega przelewanie i jak parzyć kawę w filtrze?

czytaj całość »
Parzenie kawy zielonej. Jak parzyć i w czym parzyć kawę zieloną? 0
Parzenie kawy zielonej. Jak parzyć i w czym parzyć kawę zieloną?

Parzenie kawy zielonej. Jak parzyć i w czym parzyć kawę zieloną?

Jak parzyć zieloną kawę? Jest na to wiele sprawdzonych sposobów. W ostatnich czasach napar sporządzany z zielonej, surowej kawy zyskuje wielu nowych zwolenników. Zawartość minerałów, kwasu chlorogenowego czy kofeiny to kilka powodów, dla których decydujemy się na spożywanie naparu z kawy zielonej. Aby korzystać z dobrodziejstw zielonej kawy, należy przygotować z niej napar. Jak parzyć kawę zieloną? Tym tematem gruntownie zajmujemy się we wpisie.

czytaj całość »
Palenie kawy. Proces w którym powstają aromatyczne ziarna. 1
Palenie kawy. Proces w którym powstają aromatyczne ziarna.

Palenie kawy. Proces w którym powstają aromatyczne ziarna.

Palenie kawy to dosyć złożony proces wymagający od osób, które się tym zajmują szerokiej wiedzy i wielu różnorodnych umiejętności. Jak sprawić aby małe zielone ziarno kawowca, któremu bliżej do groszku niż do czekolady, zmieniło się w skarbnicę niemalże 800 różnych aromatów, a zaparzone dawało napar o tak różnorodnym i złożonym smaku. Postaraliśmy się Wam w zwięzły sposób przybliżyć na czym polega proces palenia kawy, tej rzemieślniczej. Ciekawi?

czytaj całość »
Owoc kawowca - zbiory i metody obróbki kawy. 0
Owoc kawowca - zbiory i metody obróbki kawy.

Owoc kawowca. Zbiory i metody obróbki kawy.

Zanim kawa zamieni się w znaną nam kawę, czyli małe ciemnobrązowe ziarno, z którego przygotowujemy aromatyczny napar, przejść musi dość długą drogę. Popularne ziarna kawy są tak naprawdę nasionami kawowca czyli drzewa lub krzewu kawowego. Kawowiec rodzi swoje owoce przez cały rok i przez cały rok, w zależności o położenia plantacji, trwają także zbiory kawy. Owoce po zbiorach, poddawane są przetworzeniu jedną spośród stosowanych metod obróbki kawy, ale o tym już dalej...

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl