Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Africa, Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 250g
Opis
Kawa z Etiopii Africa, 100% Arabica, ziarnista
Kawy z Etiopii uważana są za jedne z najciekawszych. Ich niewielkie i nieregularne ziarna skrywają całą masę zmysłowego aromatu i zróżnicowanego smaku. Etiopska kawa Africa palona jest na stopień średni, tak aby zachować w niej oryginalne owocowe smaki, tak charakterystyczne dla kaw z Etiopii. Wyśmienita do przelewu ale nie tylko.
- Pochodzenie: Afryka, Etiopia, region Sidamo;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Heirloom;
- Wysokość upraw: 1500 do 1800 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: kwiaty, zioła, świeże cytrusy, czekolada;
- Stopień palenia: średnio/jasny;
- Kwasowość: umiarkowana, owocowa;
Polecamy do parzenia w: filiżance, french pressie, ekspresie przelewowym, dripie, chemex'ie, aeropress'ie, kawiarce, a także innymi metodami.
Pochodzenie i charakterystyka kawy z Etiopii
Etiopia uważana jest za kolebkę kawy z gatunku Arabica. To stamtąd ziarna kawowca powędrowały do Jemenu, gdzie już jako kawa palona zostały rozpowszechnione w postaci popularnego dziś naparu. (więcej na ten temat przeczytać można w artykule na blogu - Skąd pochodzi kawa?) Na południu Etiopii znajduję się region Sidamo, położony na wysokości pomiędzy 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie krzewy etiopskich kawowców uprawiane są na bogatych w składniki mineralne i odżywcze glebach. Tak dogodne warunki wpływają na doskonałą jakość i oryginalny smak tamtejszych kaw. Kawa palona pochodząca z tego regionu nazywana jest powszechnie po prostu - kawa Etiopia Sidamo.
Aromat i smak kawy ziarnistej z Etiopii
Spośród kaw afrykańskich, kawa pochodząca z Etiopii prezentuje wyjątkową aksamitność oraz wyrazisty akcent kwiatowy w aromacie i smaku. Kawosze określają ją jako jedyną w swoim rodzaju, nadając jej rangę arcydzieła smakowego.
Kawę ziarnistą z Etiopii Africa charakteryzuje bogaty aromat z odrobiną pikanterii i zrównoważonej cytrusowej kwasowości. Nie jest mocna. Wyróżnia ją przyjemny owocowo-winny posmak. Wyczuwalne są nuty cytrynowe, aromat kwiatowo-miodowy przechodzący w smak brzoskwini, przełamany gorzką czekoladą i pikanterią przypraw.
Warto spróbować jej wyjątkowego smaku i poczuć świeży, zmysłowy aromat. Klasyk jakim niewątpliwie jest kawa ziarnista z Etiopii to obowiązkowa pozycja na liście każdego wielbiciela czarnego naparu.
Potrzebujesz więcej kawy z Etiopii? Wybierz kawę Africa w opakowaniu 500g lub 1000g.
Jak parzyć etiopską kawę ziarnistą?
- Kawy afrykańskie, w tym kawa Africa, wyśmienicie smakują przygotowane we french pressie. Grubo zmielone ziarna kawy zalej wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g na 100ml wody.
- Africa zaskoczy lekkością i klarownością przygotowana w ekspresie przelewowym lub dripie w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Niskie body, delikatny posmak przypraw i wyczuwalny smak owoców z nutą cytrusową to charakterystyka naparu z przelewu przygotowanego z tych ziaren.
- Lubisz eksperymentować i przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi - aeropress, chemex? Kawa etiopska to znakomity wybór do tego rodzaju parzenia.
- Wyśmienita z kawiarki. Napar w kolorze mlecznej czekolady cechuje się średnim body, korzennym posmakiem i skoncentrowanym smakiem cytrusów oraz dojrzałych owoców.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej kawa palona, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Poza Etiopią Sidamo, w naszym sklepie znajdziesz także kawę afrykańską z Kenii. Zachęcamy do spróbowania!
Przefiltruj wodę przed parzeniem swojego ulubionego naparu kawowego. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku wyśmienitej kawy przez smak wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Dawido
Niesamowity aromat! Jestem fanem kaw afrykańskich i wydaję mi się, że ta kawa ma w sobie wszystko to, co powinno charakteryzować ziarna z regionu Sidamo. Świetny produkt ;)
Wiktor Szalwach
Nigdy nie miałem nawyku picia kawy, do póki nie spróbowałem tej. Jest po prostu nieziemska, kawa naprawdę godna polecenia. Zasmakuję na pewno amatorom jak i prawdziwym koneserom.
Michał S.
Nie miałem do czynienia z kawą z Etiopii wcześniej i muszę przyznać, że już sam aromat potrafi zawrócić w głowie. Bardzo dobra i zaskakująca kawa, szczególnie z ekspresu przelewowego.