"AFRICA" Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 250g

Opis
Etiopia Sidamo 100% Arabica
- Pochodzenie: Afryka, Etiopia, region Sidamo;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Heirloom;
- Wysokość upraw: 1500 do 1800 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: kwiaty, zioła, świeże cytrusy, czekolada;
- Stopień palenia: średnio/jasny;
- Kwasowość: umiarkowana, owocowa;
Kawa segmentu SPECIALITY.
Charakterystyka kawy Etiopia Sidamo
Etiopia uważana jest za kolebkę kawy z gatunku Arabica. To stamtąd ziarna kawowca powędrowały do Jemenu, gdzie jako kawa palona zostały rozpowszechnione w postaci popularnego dziś naparu. Na południu Etiopii znajduję się region Sidamo, położony na wysokości pomiędzy 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie krzewy kawowca uprawiane są na bogatych w składniki mineralne i odżywcze glebach. Tak dogodne warunki wpływają na doskonałą jakość i oryginalny smak tamtejszych kaw. Kawa palona pochodząca z tego regionu nazywana jest powszechnie po prostu - kawa Etiopia Sidamo.
Aromat i smak kawy ziarnistej z Etiopii
Spośród kaw afrykańskich, kawa Etiopia Sidamo prezentuje wyjątkową aksamitność oraz wyśmienity akcent kwiatowy w aromacie i smaku. Kawosze określają ją jako jedyną w swoim rodzaju, nadając jej rangę arcydzieła smakowego.
Kawa palona Africa charakteryzuje się bogatym aromatem z odrobiną pikanterii i zrównoważonej cytrusowej kwasowości. Nie jest mocna. Wyróżnia ją przyjemny owocowo-winny posmak. Wyczuwalne są nuty cytrynowe, aromat kwiatowo-miodowy przechodzący w smak brzoskwini, przełamany gorzką czekoladą i pikanterią przypraw.
Warto spróbować jej wyjątkowego smaku i poczuć świeży, zmysłowy aromat. Klasyk jakim niewątpliwie jest kawa ziarnista z Etiopii to obowiązkowa pozycja na liście każdego wielbiciela czarnego naparu.
Kawa palona Africa, polecane sposoby przygotowania:
- Kawy z Etiopii wyśmienicie smakują przygotowane we french pressie. Grubo zmielone ziarna kawy zalej wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g na 100ml wody.
- Zaskoczy lekkością i klarownością przygotowana w ekspresie przelewowym lub dripie w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Niskie body, delikatny posmak przypraw i wyczuwalny smak owoców z nutą cytrusową to charakterystyka naparu z przelewu przygotowanego z tych ziaren.
- Lubisz eksperymentować i przygotowujesz kawę metodami alternatywnymi - aeropress, chemex? Etiopia Sidamo to znakomity wybór do tego rodzaju parzenia.
- Wyśmienita z kawiarki. Napar w kolorze mlecznej czekolady cechuje się średnim body, korzennym posmakiem i skoncentrowanym smakiem cytrusów oraz dojrzałych owoców.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej kawa palona, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Poza Etiopią Sidamo, w naszym sklepie znajdziesz także kawę afrykańską z Kenii. Zachęcamy do spróbowania!
Przefiltruj wodę przed parzeniem swojego ulubionego naparu kawowego. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku wyśmienitej kawy przez smak wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Dawido
Niesamowity aromat! Jestem fanem kaw afrykańskich i wydaję mi się, że ta kawa ma w sobie wszystko to, co powinno charakteryzować ziarna z regionu Sidamo. Świetny produkt ;)
Wiktor Szalwach
Nigdy nie miałem nawyku picia kawy, do póki nie spróbowałem tej. Jest po prostu nieziemska, kawa naprawdę godna polecenia. Zasmakuję na pewno amatorom jak i prawdziwym koneserom.