Szanowny Kliencie,

w dniach 30.09.2022 - 07.10.2022 przebywamy na urlopie. Zamówienia złożone w tym czasie realizować będziemy od 10.10.2022. Przepraszamy za utrudnienia.

Zapisz się do Newslettera
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kawa ziarnista Masai, Kenia AA, 100% Arabica, 250g

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 36,00 zł 36.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Kawa z Afryki Masai, 100% Arabica, ziarnista

Afrykańska kawa, która dzięki jasnemu paleniu, zachowała wyjątkowo owocowy aromat, który zdecydowanie różni się od klasycznego aromatu kawy palonej. Masai dostarczy ciekawych doznań smakowych wszystkim amatorom parzenia przelewowego i wszelkich metod alternatywnych. Zaparzona we french pressie, czy tradycyjnie w filiżance także potrafi zaskoczyć.

  • Pochodzenie: Afryka, Kenia;
  • Gatunek: Arabica;
  • Odmiana: SL 34, SL 28;
  • Wysokość upraw: 1400 do 2000 m n.p.m.;
  • Obróbka ziarna: na mokro;
  • Nuty smakowe: cytrusy, czekolada, daktyle, suszone owoce;
  • Stopień palenia: jasny;
  • Kwasowość: świeża, cytrusowa;

Polecamy do parzenia w: filiżance, french pressie, dripie, chemex'ie, aeropress'ie, ekspresie przelewowym, a także innymi metodami (szczególnie alternatywnymi).

 

 

 

Kawa afrykańska z Kenii - Masai

Charakterystyka i pochodzenie afrykańskiej kawy Masai

Farmy w Kenii, na których prowadzone są uprawy kawy z Afryki, rozmieszczone są na zboczach gór i płaskowyżach o wysokości 1400-2000 m n.p.m. (jak podają różne źródła). Znaczna część plantacji kawy w Kenii znajduje się na zboczach wulkanów. Żyzna mineralna gleba, sprzyjająca temperatura oraz regularne opady deszczu sprawiają, że ziarna kawy osiągają wysoką jakość. Z tego względu afrykańska kawa z Kenii osiąga wynik powyżej 80 punktów wg. oceny SCA, toteż klasyfikowana jest jako kawa specialty.

Kawa w tym kraju zaczyna kwitnąć wraz z rozpoczęciem sezonu deszczowego. Ma to miejsce w okresie marca i kwietnia. Owoce dojrzewają od maja do lipca, następnie we wrześniu i październiku, a większość kenijskiej kawy zbierana jest od października do grudnia.
Zebrane ziarno poddawane jest obróbce metodą na mokro. Powoduje to, że kawa z Afryki ma łagodniejszy profil sensoryczny i charakteryzuje się większą, ale przyjemną kwasowością niż kawy obrabiane metodą suchą.

Kawa z Afryki Masai Kenia 100% Arabica

Aromat i smak kawy z Afryki Masai

Wysoko rozmieszczone uprawy nadają niepowtarzalny charakter afrykańskiej kawie z Kenii. Najczęściej ich smak jest określany jako rześki, lekki i owocowy. Bardzo doceniane jest ich wyważenie - harmonijna słodycz owoców, łagodna winna kwasowość, czystość oraz głębia wspaniale współgrają ze sobą w filiżance.

Masai jako oryginalna kawa z Afryki wyróżnia się orzeźwiającym owocowym bukietem, w którym na pierwszy plan wybijają się aromat porzeczki i owoców cytrusowych. Wraz ze zmianą temperatury naparu na niższą, w smaku wyczuć można mleczną czekoladę i suszone owoce.

Filiżanka dobrze zaparzonej kawy Masai potrafi zaskoczyć swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Bardzo dobrze smakuje jako cold brew lub tradycyjna kawa na zimno z kostkami lodu, wobec czego świetnie sprawdza się w porze letniej. Doskonałym pomysłem na podkreślenie smaku tej kawy jest dodanie do naparu tonicu lub soku pomarańczowego. Rewelacja!

Potrzebujesz więcej afrykańskiej kawy z Kenii? Wybierz Masai w opakowaniu 500g lub 1000g.

Kawa ziarnista Masai Kenia 500gKawa kenijska Masai 1kg

 

Polecane sposoby przygotowania kawy Masai:

  • Jest idealna do parzenia metodami alternatywnymi. Wszelkie drippery (np.Hario V60), chemex, aeropress są odpowiednie do jej przygotowania.
  • Polecana do ekspresu przelewowego, zmielona grubiej w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Uzyskany, klarowny napar doskonale smakuje po schłodzeniu.
  • Ta afrykańska kawa równie dobrze smakuje z french pressa. Zalecane 6-7 g zmielonej kawy na 100 ml wody. Należy pamiętać o odpowiednim stopniu zmielenia, nieco grubszego niż w przypadku kawy z przelewu.
  • Z popularnej w naszym kraju kawiarki smakuje po prostu inaczej - wg wielu ocen nadal bardzo dobrze. Napar o wyższej cielistości i mleczno czekoladowym kolorze ma smak owoców i karmelu ze zdecydowaną nutą cytrusową.

Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków. W szczególności wymagają tego afrykańskie kawy speciality takie jak Masai, w przypadku których liczy się nieskazitelna czystość naparu.

kawa afrykańska Masai

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (2)

7 listopada 2019

Ta kawa to dla mnie ogromne zaskoczenie! W gorącym naparze bardzo wyczuwalne są nuty kwiatowe oraz czarna porzeczka! Ku mojemu zdziwieniu po wystygnięciu kawa smakuje równie pysznie, ale dla odmiany czuć w niej wtedy nuty ciemnej czekolady :) Z przyjemnością będę do niej wracać!

1 października 2021

Lubię afrykańskie kawy, szczególnie te wypalone na jasno, często je pijam i wg mnie ta jest bardzo fajna. Świetny smak i dobrej jakości ziarno. Stopień palenia idealny dla kenijskiej kawy. Śmiało można próbować.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl