Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Masai, Kenia AA, 100% Arabica, 250g
Opis
Kawa z Afryki Masai, 100% Arabica, ziarnista
Afrykańska kawa, która dzięki jasnemu paleniu, zachowała wyjątkowo owocowy aromat, który zdecydowanie różni się od klasycznego aromatu kawy palonej. Masai dostarczy ciekawych doznań smakowych wszystkim amatorom parzenia przelewowego i wszelkich metod alternatywnych. Zaparzona we french pressie, czy tradycyjnie w filiżance także potrafi zaskoczyć.
- Pochodzenie: Afryka, Kenia;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: SL 34, SL 28;
- Wysokość upraw: 1400 do 2000 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: cytrusy, czekolada, daktyle, suszone owoce;
- Stopień palenia: jasny;
- Kwasowość: świeża, cytrusowa;
Polecamy do parzenia w: filiżance, french pressie, dripie, chemex'ie, aeropress'ie, ekspresie przelewowym, a także innymi metodami (szczególnie alternatywnymi).
Charakterystyka i pochodzenie afrykańskiej kawy Masai
Farmy w Kenii, na których prowadzone są uprawy kawy z Afryki, rozmieszczone są na zboczach gór i płaskowyżach o wysokości 1400-2000 m n.p.m. (jak podają różne źródła). Znaczna część plantacji kawy w Kenii znajduje się na zboczach wulkanów. Żyzna mineralna gleba, sprzyjająca temperatura oraz regularne opady deszczu sprawiają, że ziarna kawy osiągają wysoką jakość. Z tego względu afrykańska kawa z Kenii osiąga wynik powyżej 80 punktów wg. oceny SCA, toteż klasyfikowana jest jako kawa specialty.
Kawa w tym kraju zaczyna kwitnąć wraz z rozpoczęciem sezonu deszczowego. Ma to miejsce w okresie marca i kwietnia. Owoce dojrzewają od maja do lipca, następnie we wrześniu i październiku, a większość kenijskiej kawy zbierana jest od października do grudnia.
Zebrane ziarno poddawane jest obróbce metodą na mokro. Powoduje to, że kawa z Afryki ma łagodniejszy profil sensoryczny i charakteryzuje się większą, ale przyjemną kwasowością niż kawy obrabiane metodą suchą.
Aromat i smak kawy z Afryki Masai
Wysoko rozmieszczone uprawy nadają niepowtarzalny charakter afrykańskiej kawie z Kenii. Najczęściej ich smak jest określany jako rześki, lekki i owocowy. Bardzo doceniane jest ich wyważenie - harmonijna słodycz owoców, łagodna winna kwasowość, czystość oraz głębia wspaniale współgrają ze sobą w filiżance.
Masai jako oryginalna kawa z Afryki wyróżnia się orzeźwiającym owocowym bukietem, w którym na pierwszy plan wybijają się aromat porzeczki i owoców cytrusowych. Wraz ze zmianą temperatury naparu na niższą, w smaku wyczuć można mleczną czekoladę i suszone owoce.
Filiżanka dobrze zaparzonej kawy Masai potrafi zaskoczyć swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Bardzo dobrze smakuje jako cold brew lub tradycyjna kawa na zimno z kostkami lodu, wobec czego świetnie sprawdza się w porze letniej. Doskonałym pomysłem na podkreślenie smaku tej kawy jest dodanie do naparu tonicu lub soku pomarańczowego. Rewelacja!
Potrzebujesz więcej afrykańskiej kawy z Kenii? Wybierz Masai w opakowaniu 500g lub 1000g.
Polecane sposoby przygotowania kawy Masai:
- Jest idealna do parzenia metodami alternatywnymi. Wszelkie drippery (np.Hario V60), chemex, aeropress są odpowiednie do jej przygotowania.
- Polecana do ekspresu przelewowego, zmielona grubiej w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Uzyskany, klarowny napar doskonale smakuje po schłodzeniu.
- Ta afrykańska kawa równie dobrze smakuje z french pressa. Zalecane 6-7 g zmielonej kawy na 100 ml wody. Należy pamiętać o odpowiednim stopniu zmielenia, nieco grubszego niż w przypadku kawy z przelewu.
- Z popularnej w naszym kraju kawiarki smakuje po prostu inaczej - wg wielu ocen nadal bardzo dobrze. Napar o wyższej cielistości i mleczno czekoladowym kolorze ma smak owoców i karmelu ze zdecydowaną nutą cytrusową.
Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków. W szczególności wymagają tego afrykańskie kawy speciality takie jak Masai, w przypadku których liczy się nieskazitelna czystość naparu.
Ewelina
Ta kawa to dla mnie ogromne zaskoczenie! W gorącym naparze bardzo wyczuwalne są nuty kwiatowe oraz czarna porzeczka! Ku mojemu zdziwieniu po wystygnięciu kawa smakuje równie pysznie, ale dla odmiany czuć w niej wtedy nuty ciemnej czekolady :) Z przyjemnością będę do niej wracać!
Piotr P.
Lubię afrykańskie kawy, szczególnie te wypalone na jasno, często je pijam i wg mnie ta jest bardzo fajna. Świetny smak i dobrej jakości ziarno. Stopień palenia idealny dla kenijskiej kawy. Śmiało można próbować.