Kawy, herbaty, zestawy kaw i zestawy herbat w promocyjnych cenach:
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
61,00 zł 57,90 zł
szt.
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
86,00 zł 80,80 zł
szt.
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
60,00 zł 56,90 zł
szt.
"RIO" Brazylia Santos, 100% Arabica, 1000g
"RIO" Brazylia Santos, 100% Arabica, 1000g
72,00 zł 49,90 zł
szt.
Herbata zielona liściasta, 100g, Rwanda.
Herbata zielona liściasta, 100g, Rwanda.
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
19,90 zł 14,90 zł
szt.

"MASAI" Kenia, 100% Arabica, 250g

Kenijska kawa speciality 100% Arabica
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 35,00 zł 35.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kawa specialty MASAI z Kenii, 100% Arabica

Pochodzenie: Afryka, Kenia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: SL 34, SL 28;
Wysokość upraw: 1400 do 2000 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: cytrusy, czekolada, daktyle, suszone owoce;
Stopień palenia: jasny;
Kwasowość: świeża, cytrusowa;

Charakterystyka kenijskiej kawy Masai

Farmy (tzw. fincas), na których prowadzone są uprawy kawy z Afryki, rozmieszczone są na zboczach gór i płaskowyżach, na wysokości 1400-2000 m n.p.m. (jak podają różne źródła). Znaczna część plantacji kawy kenijskiej znajduje się na zboczach wulkanów, gdzie żyzna mineralna gleba i sprzyjająca, umiarkowana temperatura oraz występujące regularnie opady deszczu sprawiają, że kawa z Kenii osiąga wysoką jakość. Z tego względu ta afrykańska kawa osiąga wynik powyżej 80 punktów wg. oceny SCA, co sprawia, że jest klasyfikowana jako kawa speciality.

Kenijska kawa zaczyna kwitnąć wraz z rozpoczęciem sezonu deszczowego. Ma to miejsce w okresie marca i kwietnia. Owoce dojrzewają od maja do lipca, następnie we wrześniu i październiku, a większość kenijskiej kawy zbierana jest od października do grudnia.
Zebrane ziarno poddawane jest obróbce metodą na mokro. Powoduje to, że kawa z Afryki ma łagodniejszy profil sensoryczny i charakteryzuje się większą, ale przyjemną kwasowością niż kawy obrabiane metodą suchą.

Aromat i smak kawy z Afryki Masai

Wysoko rozmieszczone uprawy nadają niepowtarzalny charakter kawom z Kenii. Najczęściej ich smak jest określany jako rześki, lekki i owocowy. Bardzo doceniane jest ich wyważenie - harmonijna słodycz owoców, łagodna winna kwasowość, czystość oraz głębia wspaniale współgrają ze sobą w filiżance.

MASAI jako oryginalna kawa z Afryki wyróżnia się orzeźwiającym owocowym bukietem, w którym na pierwszy plan wybijają się aromaty porzeczki i owoców cytrusowych. Wraz ze zmianą temperatury naparu na niższą wyczuć można mleczną czekoladę i suszone owoce.

Filiżanka dobrze zaparzonej kawy speciality MASAI potrafi zaskoczyć swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Bardzo dobrze smakuje jako cold brew czy kawa na zimno z kostkami lodu wobec czego świetnie sprawdza się w porze letniej. Doskonałym pomysłem na podkreślenie smaku tej kawy z Afryki jest dodanie do naparu tonicu lub soku pomarańczowego. Rewelacja!

Polecane sposoby przygotowania kawy

Jeśli naprawdę interesujesz się kawami specialty, a w szczególności przypadła Ci do gustu kawa z Kenii, koniecznie musisz spróbować MASAI. Czytanie o nich nie da pełnego obrazu ich wyjątkowych cech. Stopień wypalenia kawy jest jasny, co sprawia, że napar charakteryzuje się stosunkowo intensywną, świeżą i przyjemną kwasowością, bogatym aromatem oraz słabą goryczką.
Aby zachować jej najlepsze walory, tę kawę z Afryki najlepiej przygotowywać metodami przelewowymi.

  • Kawa speciality MASAI jest idealna do parzenia metodami alternatywnymi. Wszelkie drippery (np.Hario V60), chemex, aeropress są odpowiednie do jej przygotowania.
  • Polecana do ekspresu przelewowego, zmielona grubiej w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Uzyskany, klarowny napar doskonale smakuje po schłodzeniu.
  • Równie doskonała jest z french pressa. Zalecane 6-7 g zmielonej kawy na 100 ml wody. Należy pamiętać o odpowiednim stopniu zmielenia, nieco grubszego niż w przypadku kawy z przelewu.
  • Z popularnej w naszym kraju kawiarki smakuje po prostu inaczej - wg wielu ocen nadal bardzo dobrze. Napar o wyższej cielistości i mleczno czekoladowym kolorze ma smak owoców i karmelu ze zdecydowaną nutą cytrusową.

Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków. W szczególności wymaga tego kenijska kawa specialty, w której przypadku liczy się nieskazitelna czystość naparu.

Afrykańska kawa speciality z Kenii - Masai

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

7 listopada 2019

Ta kawa to dla mnie ogromne zaskoczenie! W gorącym naparze bardzo wyczuwalne są nuty kwiatowe oraz czarna porzeczka! Ku mojemu zdziwieniu po wystygnięciu kawa smakuje równie pysznie, ale dla odmiany czuć w niej wtedy nuty ciemnej czekolady :) Z przyjemnością będę do niej wracać!

kawa świeżo palona z polskiej palarni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl