Wybierz zestaw kawy świeżo palonej:
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
86,00 zł 80,80 zł
szt.
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
46,00 zł 42,90 zł
szt.
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
Zestaw kaw do ekspresu ciśnieniowego - 3 x 250g
61,00 zł 57,90 zł
szt.
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
60,00 zł 56,90 zł
szt.

"MASAI" Kenia, 100% Arabica, 250g

Kenijska kawa speciality 100% Arabica
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 35,00 zł 35.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kawa specialty MASAI z Kenii, 100% Arabica

Pochodzenie: Afryka, Kenia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: SL 34, SL 28;
Wysokość upraw: 1400 do 2000 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: cytrusy, czekolada, daktyle, suszone owoce;
Stopień palenia: jasny;
Kwasowość: świeża, cytrusowa;

Charakterystyka kenijskiej kawy Masai

Farmy (tzw. fincas), na których prowadzone są uprawy kawy z Afryki, rozmieszczone są na zboczach gór i płaskowyżach, na wysokości 1400-2000 m n.p.m. (jak podają różne źródła). Znaczna część plantacji kawy kenijskiej znajduje się na zboczach wulkanów, gdzie żyzna mineralna gleba i sprzyjająca, umiarkowana temperatura oraz występujące regularnie opady deszczu sprawiają, że kawa z Kenii osiąga wysoką jakość. Z tego względu ta afrykańska kawa osiąga wynik powyżej 80 punktów wg. oceny SCA, co sprawia, że jest klasyfikowana jako kawa speciality.

Kenijska kawa zaczyna kwitnąć wraz z rozpoczęciem sezonu deszczowego. Ma to miejsce w okresie marca i kwietnia. Owoce dojrzewają od maja do lipca, następnie we wrześniu i październiku, a większość kenijskiej kawy zbierana jest od października do grudnia.
Zebrane ziarno poddawane jest obróbce metodą na mokro. Powoduje to, że kawa z Afryki ma łagodniejszy profil sensoryczny i charakteryzuje się większą, ale przyjemną kwasowością niż kawy obrabiane metodą suchą.

Aromat i smak kawy z Afryki Masai

Wysoko rozmieszczone uprawy nadają niepowtarzalny charakter kawom z Kenii. Najczęściej ich smak jest określany jako rześki, lekki i owocowy. Bardzo doceniane jest ich wyważenie - harmonijna słodycz owoców, łagodna winna kwasowość, czystość oraz głębia wspaniale współgrają ze sobą w filiżance.

MASAI jako oryginalna kawa z Afryki wyróżnia się orzeźwiającym owocowym bukietem, w którym na pierwszy plan wybijają się aromaty porzeczki i owoców cytrusowych. Wraz ze zmianą temperatury naparu na niższą wyczuć można mleczną czekoladę i suszone owoce.

Filiżanka dobrze zaparzonej kawy speciality MASAI potrafi zaskoczyć swoją lekkością i orzeźwiającym smakiem. Bardzo dobrze smakuje jako cold brew czy kawa na zimno z kostkami lodu wobec czego świetnie sprawdza się w porze letniej. Doskonałym pomysłem na podkreślenie smaku tej kawy z Afryki jest dodanie do naparu tonicu lub soku pomarańczowego. Rewelacja!

Polecane sposoby przygotowania kawy

Jeśli naprawdę interesujesz się kawami specialty, a w szczególności przypadła Ci do gustu kawa z Kenii, koniecznie musisz spróbować MASAI. Czytanie o nich nie da pełnego obrazu ich wyjątkowych cech. Stopień wypalenia kawy jest jasny, co sprawia, że napar charakteryzuje się stosunkowo intensywną, świeżą i przyjemną kwasowością, bogatym aromatem oraz słabą goryczką.
Aby zachować jej najlepsze walory, tę kawę z Afryki najlepiej przygotowywać metodami przelewowymi.

  • Kawa speciality MASAI jest idealna do parzenia metodami alternatywnymi. Wszelkie drippery (np.Hario V60), chemex, aeropress są odpowiednie do jej przygotowania.
  • Polecana do ekspresu przelewowego, zmielona grubiej w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Uzyskany, klarowny napar doskonale smakuje po schłodzeniu.
  • Równie doskonała jest z french pressa. Zalecane 6-7 g zmielonej kawy na 100 ml wody. Należy pamiętać o odpowiednim stopniu zmielenia, nieco grubszego niż w przypadku kawy z przelewu.
  • Z popularnej w naszym kraju kawiarki smakuje po prostu inaczej - wg wielu ocen nadal bardzo dobrze. Napar o wyższej cielistości i mleczno czekoladowym kolorze ma smak owoców i karmelu ze zdecydowaną nutą cytrusową.

Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków. W szczególności wymaga tego kenijska kawa specialty, w której przypadku liczy się nieskazitelna czystość naparu.

Afrykańska kawa speciality z Kenii - Masai

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

7 listopada 2019

Ta kawa to dla mnie ogromne zaskoczenie! W gorącym naparze bardzo wyczuwalne są nuty kwiatowe oraz czarna porzeczka! Ku mojemu zdziwieniu po wystygnięciu kawa smakuje równie pysznie, ale dla odmiany czuć w niej wtedy nuty ciemnej czekolady :) Z przyjemnością będę do niej wracać!

kawa świeżo palona z polskiej palarni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl