Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Irazu, Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica, 1000g
Opis
IRAZU - Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica
Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Kostaryka, region Tarrazu;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Caturra, Catuai;
Wysokość upraw: 1200 do 1800 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: owoce, kwiaty, czekolada, orzech;
Stopień palenia: średni;
Kwasowość: średnia, zrównoważona;
Charakterystyka
W Kostaryce uprawia się wyłącznie kawę gatunku Arabica. Wyjątkowy klimat regionu Tarrazu z którego pochodzą ziarenka kawy Irazu, wznoszący się na wysokości 1200-1800 m n.p.m., oferuje drzewkom kawowca bardzo dogodne warunki do wzrostu. Bogata w minerały, żyzna, wulkaniczna gleba, a także optymalny poziom wilgotności powietrza, wpływają na unikatowość ziarenek kawowców uprawianych w tym regionie. Bliskość oceanu i chłodne noce powodują wolniejszy wzrost drzewek kawowca. Sprawia to, że dłużej dojrzewające owoce cechują się większą koncentracją smaków i aromatów.
Zbiory oraz sortowania owoców odbywają się zazwyczaj ręcznie. Powszechnie stosowaną przez plantatorów z Kostaryki obróbką ziarenek jest metoda "na mokro", co sprawia że kawa ma wysokie i jasne nuty smakowe oraz świeży aromat.
Aromat i smak
Kawę z regionu Tarrazu określa się jako dobrze zbalansowaną o pełnej cielistości, orzeźwiającą i dość mocną. Stosunkowo intensywny aromat połączony jest z bogatym smakiem. Jest ceniona i pożądana wśród miłośników kawy na całym świecie.
Na niezwykle złożony smak i aromat składają się: wyraźnie wyczuwalna czekolada, aksamitne nuty orzecha z akordami delikatnych cytrusów oraz świeżość kwiatów.
Tak wyśmienity profil smakowy Irazu staje się powodem zadowolenia wielu miłośników kawy i na długo pozostaje w pamięci.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- Irazu wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody.
- Irazu to właściwy wybór jeśli parzysz kawę metodami alternatywnymi (wszelkiego rodzaju drippery, aeropress, chemex).
- Zmiel ją trochę drobniej i zaparz w kawiarce, a odkryje przed Tobą zupełnie inne oblicze, bardziej intensywne i pełne głębokiego smak.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.