Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Caffe Intenso, 75% Arabica 25% Robusta, 1000g
Opis
Caffe Intenso - Brazylia, Indie - Arabica, Robusta
Pochodzenie: Brazylia, Indie;
Gatunek: Arabica, Robusta;
Odmiana: Mundo Novo, Caturra, Catuai, India Cherry AA;
Wysokość upraw: Arabica - 600 do 1200m n.p.m.; Robusta - 500 do 1000m n.p.m.;
Obróbka ziarna: Arabica - na sucho; Robusta - na sucho;
Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzech, kakao, suszone owoce;
Stopień palenia: ciemny;
Kwasowość: niska;
Charakterystyka
Brazylijskie ziarna Arabiki pochodzą z obszarów obdarzonych specyficznym mikroklimatem i wyjątkowymi warunkami geologicznymi. Plantacje położone są na około 600-1200 m n.p.m. Na podobnych wysokościach nad poziomem morza rozciągają się plantacje Robusty z Indii, kawy o dużej odporności na choroby oraz znacznej wydajności. Żyzne, lekko kwaśne gleby, sprzyjający klimat południowej części kraju przyczyniają się do nadania tej kawie szczególnych walorów.
Kawowce Robusty indyjskiej rosną w zacienionych miejscach. Na plantacjach zazwyczaj towarzyszą im inne rośliny typu: banany, imbir, pieprz. Po starannym zebraniu i wyselekcjonowaniu, obróbka brazylijskiej Arabiki jak i indyjskiej Robusty odbywa się metodą naturalną, na sucho.
Aromat i smak
Robusta to wierny przyjaciel Arabiki. Indyjska Robusta o potężnej dawce kofeiny (dwa razy większej niż w standardowej Arabice) z jędrnym gorzkawym posmakiem idealnie komponuje się z klasyczną, kawową odsłoną brazylijskiej Arabiki.
Caffe Intenso jest to kawa wypalana na ciemny tradycyjny styl włoski. Aromat orzechowy z nutami karmelu. W smaku wyczuć można nuty czekolady, kakao i orzechów.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- Caffe Intenso to doskonała kawa do ekspresów ciśnieniowych, świetnie komponuje się z mlekiem.
- Zaparzona w kawiarce, odkrywa intensywne i pełne w głęboki smak oblicze.
- Caffe Intenso sprawdzi się jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Z ekspresu przelewowego, w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody, daje wyrazisty w smaku napar o sporej mocy.
Filtruj wodę przed przyrządzaniem kawy. Zapobiegniesz tym samym zniekształceniu smaku naparu kawowego przez smak wody.
Krystian
Mieszanka arabiki z robustą w dobrej proporcji. Nie jest za mocna i dobrze smakuje z mlekiem i bez. Espresso z tej kawy ma piękną piankę brązowo kremową. Nie jest kwaśna i gorzka, w sam raz.