
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kawa ziarnista Brasiliana, 100% Arabica, 1000g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Brasiliana - Brazylia, 100% Arabika
Pochodzenie: Ameryka Południowa, Brazylia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Mundo Novo, Caturra, Catuai;
Wysokość upraw: 600 do 1200 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na sucho, (natural, pulped natural);
Nuty smakowe: czekolada, orzech;
Stopień palenia: średni +;
Kwasowość: niska;
Charakterystyka
Brazylia może pochwalić się największą produkcją kawy na świecie. To właśnie w tym kraju na wielu obszarach panuje specyficzny mikroklimat i wyjątkowe warunki geologiczne, co uprawom kawy. W przypadku Brazylii plantacje nie są położone zbyt wysoko, średnio jest to 1000-1100 m n.p.m.
Aromat i smak
Kawa gatunku arabika z Brazylii jest łagodna. Brasilianę cechuje niska, subtelna kwasowość, wyczujemy w niej także nuty orzechowe i czekoladowe. Smak i aromat Brasiliany można określić jako typowo kawowy.
Miłośników tej kawy urzeka także przyjemny, mleczno - orzechowy aromat. Ta wyważona mieszanka stanowi wyśmienity materiał do przygotowania aromatycznego espresso oraz świetną bazę do każdej kawy mlecznej.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- Brasiliana jest mieszanką kawową specjalnie przygotowaną pod espresso, doskonała do ekspresów ciśnieniowych, świetnie komponuje się z mlekiem.
- Doskonale smakuje z kawiarki dając napar o zrównoważonym smaku i pełnym, konkretnym body.
- Brasiliana smakuje również zaparzona tradycyjnie w ulubionym kubku. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Świetna z ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Konkretna, orzechowo-czekoladowa.
Pamiętaj aby w każdym z powyższych przypadków, przed przyrządzaniem kawy, przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Dawid P.
Kawa nie jest kwaśna. Brasiliana ma przyjemny zapach i smak pozbawiony kwasowości i goryczki. Jak dla mnie dobra z mlekiem i bez. Warto spróbować.