Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Brasiliana, 100% Arabica, 500g
Opis
Brasiliana - Brazylia, 100% Arabika
Pochodzenie: Ameryka Południowa, Brazylia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Mundo Novo, Caturra, Catuai;
Wysokość upraw: 600 do 1200 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na sucho, (natural, pulped natural);
Nuty smakowe: czekolada, orzech;
Stopień palenia: średni +;
Kwasowość: niska;
Charakterystyka
Brazylia może pochwalić się największą produkcją kawy na świecie. To właśnie w tym kraju na wielu obszarach panuje specyficzny mikroklimat i wyjątkowe warunki geologiczne, co ma przełożenie na wysokie zbiory i jakość kawy. W przypadku Brazylii plantacje nie są położone zbyt wysoko, średnio jest to 1000-1100 m n.p.m. Większość zbiorów kawy z tego kraju pochodzi z małych i średnich gospodarstw rolnych, zazwyczaj prowadzonych przez niewielkie przedsiębiorstwa lub firmy rodzinne zwane fazendami.
Aromat i smak
Kawa gatunku arabika z Brazylii jest łagodna i cechuje ją niska, subtelna kwasowość, wyczujemy w niej nuty orzechowe i czekoladowe. Smak i aromat Brasiliany można określić jako typowo kawowy.
Brasiliana ma wyśmienity profil smakowy, który został osiągnięty przez zbalansowanie jej dość wyrazistego body, słodyczy i delikatnej kwasowości. Miłośników tej kawy urzeka także przyjemny, mleczno - orzechowy aromat. Ta wyważona mieszanka stanowi świetny materiał do przygotowania pełnego i aromatycznego espresso oraz świetną bazę do każdej kawy mlecznej.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- Brasiliana jest mieszanką specjalnie przygotowaną pod espresso, doskonała do ekspresów ciśnieniowych, świetnie komponuje się z mlekiem.
- Doskonale smakuje z kawiarki dając napar o zrównoważonym smaku i pełnym, konkretnym body.
- Brasiliana smakuje również zaparzona tradycyjnie w ulubionym kubku. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Świetna z ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Konkretna, orzechowo-czekoladowa.
Pamiętaj aby w każdym z powyższych przypadków, przed przyrządzaniem kawy, przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Paula T.
Robię kawę w kawiarce i Brasiliana doskonale się nadaje do tej metody parzenia. Świetne domowe espresso bez kwasu i goryczki. Przyznaję, że na serio dobra.