Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa zielona Robusta 100%, mielona, Indie, 1kg
Opis
Kawa zielona Robusta z Indii, mielona.
Nazwa handlowa: India Cherry AA/AB
Kawa zielona oferowana w sklepie z kawą Explosia.pl to wysokiej jakości 100% Robusta. Pochodząca z Indii kawa gatunku Robusta uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.
- Pochodzenie: Indie, Karnataka, Kerala oraz Tamil Nandu,
- Gatunek: 100% Robusta,
- Waga: 1000g,
- Grubość mielenia: kawa zielona grubo mielona,
- Zbiory: 2021,
- Wysokość uprawy: 500-1000 m n.p.m.,
- Metoda pozyskiwania: naturalna, na sucho,
- Smak: podobny do zielonej herbaty, zielony groszek, zbożowy, ziemisty,
- Kwasowość: niska,
- Przeznaczenie: sporządzenie naparu,
Jakie właściwości ma zielona kawa Robusta z Indii?
Kawa zielona Robusta zawiera aż do dwóch razy więcej kofeiny niż popularna kawa gatunku Arabika z Brazylii, zawiera także więcej substancji przeciwutleniających. Zielona kawa posiada wiele właściwości prozdrowotnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Według wielu źródeł substancje zawarte w kawie zielonej wspomagają spalanie tłuszczu i detoksykację organizmu. Zwiększona zawartość kofeiny w kawie zielonej mielonej Robusta ma duży wpływ na pobudzenie i wzmożoną koncentrację.
Kawa zielona Robusta z Indii wspomaga odchudzanie, pozwala zachować smukłą sylwetkę i usuwa z organizmu zbędne toksyny. Jak wspominaliśmy kawa ta działa pobudzająco dzięki nawet dwukrotnie wyższej zawartości naturalnej kofeiny niż w przypadku Arabiki. Napar z zielonej kawy Robusta można stosować jako substytut napojów energetycznych.
Do sporządzenia wywaru można użyć zarówno zieloną kawę gatunku Robusta mieloną jak i ziarnistą. W celu poprawy, lub zmiany smaku można go wzbogacić sokami owocowymi czy przyprawami.
Jak parzyć zieloną kawę Robusta?
Postępujemy tak samo jak w przypadku Arabiki. Aby prawidłowo zaparzyć kawę zieloną należy trzymać się wskazówek poniżej:
- wsyp do filiżanki 5-7g mielonej zielonej Robusty (1-2 łyżeczki) na 200ml,
- zalej gorącą wodą ale nie wrzącą, najlepiej o temp. 85-90°C,
- po ok 5-7 minutach napar z zielonej kawy jest gotowy do spożycia.
Kawę zieloną Robusta możesz także parzyć w papierowych filtrach, french pressie czy sitkach do parzenia herbaty.
Smak naparu z zielonej kawy możesz wzbogacić dodając do niego soku z cytryny lub świeżej pomarańczy.
Dąbek
Kto by pomyślał, że zielona kawa gatunku robusta może być taka łagodna w smaku. Wiele razy piłem 100% arabikę, niby dobra ale smak był paskudny. Ta smakuje po prostu dobrze. Dla miłośników kaw zielonych.
Wojciech Krzywy
Bardzo dobra zielona kawa. Dobra jakosć, fajnie się zaparza. Smak łagodny i czuć że tej kofeiny więcej.
Anna
Smaczna. Chyba lepiej mi podchodzi zielona kawa gatunku Robusta niż Arabica, ale to kwestia gustu. Z mojej strony polecam.