Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 1000g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
COLOMBIANA – Kolumbia Excelso, 100% Arabica
Pochodzenie: Ameryka Południowa, Kolumbia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Typica, Bourbon;
Wysokość upraw: 1400 do 1800 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: miód, orzech włoski, dojrzałe owoce, karmel;
Stopień palenia: średni;
Kwasowość: niska, owocowa;
Charakterystyka
Większość plantacji kolumbijskiej kawy znajduje się w Andach na wysokościach między 1400, a 1800 m n.p.m. Średnie roczne temperatury wahają się tam od 17°C do 24°C. W Kolumbii kawowe plantacje rozproszone są na zboczach gór, w pasie przebiegającym od południa do północy.
Główne zbiory kawy w Kolumbii przypadają na okres od września do grudnia i od marca do czerwca. Owoce kawowca najczęściej zbierane są ręcznie i poddawane obróbce na mokro. Po tym procesie rozkłada się je na słońcu i poddaje suszeniu oraz ręcznemu sortowaniu.
Aromat i smak
Nasza Colombiana charakteryzuje się wyrazistym, doskonale zbalansowanym smakiem i lekkim, świeżym, owocowym aromatem. Dużo wdzięku nadają jej wyczuwalne nuty karmelu, orzechów i czekolady oraz wyraźne akordy słodkich, dojrzałych owoców. Jej delikatny, ale jednocześnie bogaty smak z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych miłośników kawy.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- Świeżo palona kawa Colombiana jest polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Jako kawa przelewowa charakteryzuje się przyjemną słodyczą oraz wyczuwalnym smakiem ciemnej czekolady i dojrzałych owoców,
- Zmielona drobniej i zaparzona w kawiarce, odkryje przed Tobą, bardziej intensywne i pełne w głęboki smak oblicze.
- Nasza kawa kolumbijska sprawdza się przygotowana w ekspresie ciśnieniowym. Przygotujesz z niej wyborne espresso, świetnie łączy się z mlekiem i śmietanką.
- Colombiana wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Wyborna jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Pamiętaj aby w każdym z powyższych przypadków, przed przyrządzaniem kawy, przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Rubaszny Baron
Jedna z lepszych kolumbii jakie kosztowałem, a próbowałem wiele. Zapach po prostu powala, stopień wysmażenia idealny. Smak łagodny, delikatnie owocowy. Smakowita kawa z Kolumbii i tyle.
Anna K.
Zapach piękny, smak genialny. Kolumbia Excelso w bardzo dobrym wydaniu. Warta spróbowania i polecenia.