Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, 1000g
Opis
DALI - Salwador, 100% Arabika,
Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Salwador;
Gatunek: Arabika;
Odmiana: Bourbon;
Wysokość upraw: powyżej 1300 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: gorzka czekolada, świeże owoce, karmel;
Stopień palenia: średni +;
Kwasowość: niska;
Charakterystyka
Kawa z kraju Salwador zachwyca niebanalnym smakiem i zmysłowym aromatem, w którym można poczuć klimat Pacyfiku. Plantacje, w tym małym górzystym kraju leżącym w Ameryce Środkowej, znajdują na dużych wysokościach – ponad 1300 m n.p.m. Umożliwia to drzewkom kawowca czerpanie wszystkiego co najlepsze z czystej atmosfery. Owoce dojrzewają na wulkanicznej glebie, w cieniu drzew wśród czystych górskich strumieni, z których pozyskiwana jest pełnia składników odżywczych.
Aromat i smak
Doskonale zbalansowana salwadorska, wysokogórska kawa zapewnia niezwykłe doznania smakowe. Daje odczuć wielbicielom naparu słodycz karmelu i gorzkiej czekolady, przełamaną owocami. Dodatkowo przyjemna, intensywna goryczka daje doskonałe efekty na podniebieniu.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- Dali doskonale nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych jak i kolbowych.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Właściwy sposób przyrządzania dla amatorów kawy o wyrazistym smaku.
- Doskonała z kawiarki, tak przyrządzona nadaje naparowi konkretny i pełny smak.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Dali wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez ewentualny smak wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.