W ZESTAWIE TANIEJ
Zestaw Caffe Intenso - 3 x 250g (rabat 10%)
Zestaw Caffe Intenso - 3 x 250g (rabat 10%)
60,00 zł 54,00 zł
szt.
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
80,00 zł 71,00 zł
szt.
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
42,00 zł 38,00 zł
szt.

"RIO" Brazylia Santos, 100% Arabica, 250g

Kawa arabica RIO Brazylia Santos
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 20,00 zł 20.00
bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

RIO – Brazylia Santos, 100% Arabica

Pochodzenie: Ameryka Południowa, Brazylia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Mundo Novo;
Wysokość upraw: 600 do 1200 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na sucho;
Nuty smakowe: czekolada, orzech, owoce cytrusowe, limonka;
Stopień palenia: średni;
Kwasowość:
parzona w sposób tradycyjny w filiżance – niska;
parzona w ekspresie przelewowym – niska;
parzona w ekspresie ciśnieniowym – średnia +;

Charakterystyka kawy Rio

Ta brazylijska kawa arabica pochodzi z obszarów obdarzonych specyficznym mikroklimatem i dogodnymi warunkami glebowymi. Plantacje kawy nie są tu położone wysoko w górach i najczęściej znajdują na wysokości około 900 - 1100 m n.p.m. Mimo, że w przeważającej większości, kawa w Brazylii jest produkowana dla celów przemysłowych, coraz większego znaczenia nabierają małe plantacje z wprowadzonymi wysokimi standardami produkcji. Główne zbiory kawy gatunku arabica przypadają tutaj na okres od maja do września. Kawa Brazylia Santos przejęła swoją nazwę od nazwy portu Santos, z którego eksportowana jest na cały świat.

Kawa arabica z Brazylii posiada bardzo dobre walory smakowe, które po części są efektem ich obróbki metodą naturalną, na sucho. Metoda ta nadal jest dominująca przy produkcji kawy w Brazylii, jednak stosuje się również metody na mokro lub metody mieszane takie jak pulped natural. W metodzie suchej główną rolę odgrywają promienie słoneczne. Owoce kawowca rozmieszcza się na równych płaszczyznach, z reguły betonowych i suszy na słońcu w celu usunięcia z twardych nasion okalającego je miąższu i skórki. Kontakt ziarna z tym pierwszym podczas suszenia, ma znaczny wpływ na profil smakowy kawy.

Rio Brazylia Santos - aromat i smak

Brazylijska kawa arabica jest dość łagodna w smaku, z umiarkowanym poziomem kwasowości, często wyróżniają się w niej nuty orzechów i czekolady z posmakiem limonki.
Nie oznacza to jednak, że RIO pozbawiona jest smakowych i aromatycznych niuansów. Proces obróbki na sucho pogłębia w kawie delikatną nutę cytrusową i smak tropikalnych owoców, co urzeka wielu miłośników kawy.

Ciekawą sprawą jest to, że nasza kawa Brazylia Santos Rio zmienia profil smakowy w zależności od sposobu parzenia. Kawa ta nadaje się do wszystkich rodzajów zaparzania. Stopień palenia kawy jest umiarkowanie intensywny (średni), aby zachować jej gładką cielistość i owocowy aromat. Warto wiedzieć, że jeśli zamówisz espresso lub napój espresso w lokalnej kawiarni, prawdopodobnie w mieszance dominuje kawa arabica z Brazylii, która przypłynęła do nas z portu Santos.

Polecane sposoby przygotowania kawy arabica Rio

  • Polecamy ją do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Uzyskany w ten sposób napar cechuje się średnim body, niską kwasowością i wyczuwalnym posmakiem orzechów.
  • RIO Santos Brazylia wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie, otrzymujemy delikatny napar o niskiej kwasowości. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
  • Kawa ta jest doskonała do espresso, jako baza wszelkich kaw mlecznych czy klasycznego Americano, przygotowana w ekspresie ciśnieniowym jej smakowi towarzyszy stonowana, przyjemna owocowa kwasowość.
  • Zmiel naszą kawę Rio Brazylia Santos drobniej i zaparz w kawiarce, a otrzymasz intensywny napar o głębkim smaku, który możesz wykorzystać do przyrządzania kaw mlecznych lub wypić jako domowe espresso.
  • Kawa arabica RIO mielona i zalewana w filiżance? Jasne! Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95°C smakuje wybornie.

Zawsze filtruj wodę, której używasz do parzenia kawy. Nie zepsujesz tym samym smaku naparu kawowego przez smak samej wody, która to może mieć całą gamę niechcianych posmaków. Filtrować wodę polecamy przy użyciu powszechnie dostępnych plastikowych dzbanków z filtrami węglowymi.

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl