Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Rio, Brazylia Santos, 100% Arabica, 250g
Opis
Kawa brazylijska Rio, 100% Arabica, ziarnista.
Brazylijskie kawy gatunku Arabica pochodzą z obszarów obdarzonych specyficznym mikroklimatem i dogodnymi warunkami glebowymi. Plantacje kawy położone są najczęściej na wysokości około 900 - 1100 m n.p.m. Sprzyjające środowisko upraw sprawia, że Rio w smaku jest delikatna, a jej aromat to prażone orzechy z przenikającymi nutami owocowymi.
- Pochodzenie: Ameryka Południowa, Brazylia;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Mundo Novo;
- Wysokość upraw: 600 do 1200 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na sucho;
- Nuty smakowe: czekolada, orzech, owoce cytrusowe, limonka;
- Stopień palenia: średni;
- Kwasowość:
- parzona w sposób tradycyjny w filiżance – niska;
- parzona w ekspresie przelewowym – niska;
- parzona w ekspresie ciśnieniowym – średnia +;
Polecamy do parzenia w: filiżance, french pressie, kawiarce, ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, dripie, aeropress'ie, a także innymi metodami.
Charakterystyka i pochodzenie brazylijskiej kawy Rio
Brazylia to największy producent kawy na świecie. Mimo, że w przeważającej większości kawa w tym kraju produkowana jest dla celów przemysłowych, coraz większego znaczenia nabierają małe plantacje z wprowadzonymi wysokimi standardami produkcji. Główne zbiory brazylijskiej kawy gatunku arabica przypadają tutaj na okres od maja do września. Kawa Brazylia Santos przejęła swoją nazwę od nazwy brazylijskiego portu Santos, z którego eksportowana jest na cały świat.
Kawa z tego południowoamerykańskiego kraju charakteryzuje się wyśmienitymi walorami smakowymi, które po części są efektem ich obróbki metodą naturalną, na sucho. Metoda ta nadal jest dominująca przy produkcji kawy w Brazylii, jednak stosuje się również metody na mokro lub metody mieszane takie jak pulped natural. W metodzie suchej główną rolę odgrywają promienie słoneczne. Nie rozwodząc się zbytnio, owoce kawowca rozmieszcza się na równych płaszczyznach, z reguły betonowych i suszy na słońcu w celu usunięcia z twardych nasion okalającego je miąższu i skórki.
Aromat i smak
Umiejętne wypalenie nadaje brazylijskiej kawie Rio łagodności, jej smak pozbawiony jest goryczki z umiarkowanym poziomem świeżej kwasowości. Podczas kosztowania wyczuć można nuty orzechów i czekolady z posmakiem limonki.
Kawę Rio charakteryzują smakowe i aromatyczne niuanse. Proces obróbki na sucho pogłębia w niej delikatną nutę cytrusową i smak tropikalnych owoców, co urzeka wielu miłośników kawy.
Kawa z Brazylii Rio nadaje się do wszystkich rodzajów zaparzania, jednak sposób w jaki zostanie zaparzona zdecydowanie wpływa na jej smak. Stopień palenia kawy jest umiarkowanie intensywny (średni), aby zachować jej gładką cielistość i owocowy aromat. Warto wiedzieć, że jeśli zamówisz espresso lub napój espresso w lokalnej kawiarni, prawdopodobnie w mieszance dominuje brazylijska kawa.
Potrzebujesz więcej brazylijskiej kawy? Wybierz Rio w opakowaniu 500g lub 1000g.
W jaki sposób parzyć kawę ziarnistą Rio z Brazylii?
- Polecamy ją do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Uzyskany w ten sposób napar cechuje się średnim body, niską kwasowością i wyczuwalnym posmakiem orzechów.
- Rio wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie, otrzymujemy delikatny napar o niskiej kwasowości. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Brazylijska kawa jest doskonała do espresso, jako baza wszelkich kaw mlecznych czy klasycznego Americano, przygotowana w ekspresie ciśnieniowym jej smakowi towarzyszy stonowana, przyjemna owocowa kwasowość.
- Zmiel kawę Rio drobniej i zaparz w kawiarce, a otrzymasz intensywny napar o głębokim smaku, który możesz wykorzystać do przyrządzania kaw mlecznych lub wypić jako domowe espresso.
- Kawa arabica Rio mielona i zalewana tradycyjnie w filiżance? Jasne! Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95°C smakuje wybornie.
Zawsze filtruj wodę, której używasz do parzenia kawy. Nie zepsujesz tym samym smaku naparu kawowego smakiem kiepskiej jakości wody. Filtrować wodę polecamy przy użyciu powszechnie dostępnych plastikowych dzbanków z filtrami węglowymi.
Krzysztof Grzelak
Brazylijska kawa palona na średni stopień - bardzo dobra! Średnie palenie nadaje inną jakość brazylijskim ziarnom, które zazwyczaj palone są nieco mocniej pod włoskie espresso. Ta kawa ma w sobie więcej naturalnej owocowości. Dla mnie odkrycie do polecenia :)