Zapisz się do Newslettera
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kawa ziarnista Rio, Brazylia Santos, 100% Arabica, 250g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 20,00 zł 20.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Kawa brazylijska Rio, 100% Arabica, ziarnista.

Brazylijskie kawy gatunku Arabica pochodzą z obszarów obdarzonych specyficznym mikroklimatem i dogodnymi warunkami glebowymi. Plantacje kawy położone są najczęściej na wysokości około 900 - 1100 m n.p.m. Sprzyjające środowisko upraw sprawia, że Rio w smaku jest delikatna, a jej aromat to prażone orzechy z przenikającymi nutami owocowymi.

  • Pochodzenie: Ameryka Południowa, Brazylia;
  • Gatunek: Arabica;
  • Odmiana: Mundo Novo;
  • Wysokość upraw: 600 do 1200 m n.p.m.;
  • Obróbka ziarna: na sucho;
  • Nuty smakowe: czekolada, orzech, owoce cytrusowe, limonka;
  • Stopień palenia: średni;
  • Kwasowość:
    - parzona w sposób tradycyjny w filiżance – niska;
    - parzona w ekspresie przelewowym – niska;
    - parzona w ekspresie ciśnieniowym – średnia +;

Polecamy do parzenia w: filiżance, french pressie, kawiarce, ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, dripie, aeropress'ie, a także innymi metodami.

 

 

 

Kawa brazylijska Arabica Rio

Charakterystyka i pochodzenie brazylijskiej kawy Rio

Brazylia to największy producent kawy na świecie. Mimo, że w przeważającej większości kawa w tym kraju produkowana jest dla celów przemysłowych, coraz większego znaczenia nabierają małe plantacje z wprowadzonymi wysokimi standardami produkcji. Główne zbiory brazylijskiej kawy gatunku arabica przypadają tutaj na okres od maja do września. Kawa Brazylia Santos przejęła swoją nazwę od nazwy brazylijskiego portu Santos, z którego eksportowana jest na cały świat.

Kawa z tego południowoamerykańskiego kraju charakteryzuje się wyśmienitymi walorami smakowymi, które po części są efektem ich obróbki metodą naturalną, na sucho. Metoda ta nadal jest dominująca przy produkcji kawy w Brazylii, jednak stosuje się również metody na mokro lub metody mieszane takie jak pulped natural. W metodzie suchej główną rolę odgrywają promienie słoneczne. Nie rozwodząc się zbytnio, owoce kawowca rozmieszcza się na równych płaszczyznach, z reguły betonowych i suszy na słońcu w celu usunięcia z twardych nasion okalającego je miąższu i skórki.

Kawa z Brazylii Rio 100% Arabica

Aromat i smak

Umiejętne wypalenie nadaje brazylijskiej kawie Rio łagodności, jej smak pozbawiony jest goryczki z umiarkowanym poziomem świeżej kwasowości. Podczas kosztowania wyczuć można nuty orzechów i czekolady z posmakiem limonki.
Kawę Rio charakteryzują smakowe i aromatyczne niuanse. Proces obróbki na sucho pogłębia w niej delikatną nutę cytrusową i smak tropikalnych owoców, co urzeka wielu miłośników kawy.

Kawa z Brazylii Rio nadaje się do wszystkich rodzajów zaparzania, jednak sposób w jaki zostanie zaparzona zdecydowanie wpływa na jej smak. Stopień palenia kawy jest umiarkowanie intensywny (średni), aby zachować jej gładką cielistość i owocowy aromat. Warto wiedzieć, że jeśli zamówisz espresso lub napój espresso w lokalnej kawiarni, prawdopodobnie w mieszance dominuje brazylijska kawa.

Potrzebujesz więcej brazylijskiej kawy? Wybierz Rio w opakowaniu 500g lub 1000g.

Kawa Rio 500gKawa Brazylia Santos

W jaki sposób parzyć kawę ziarnistą Rio z Brazylii?

  • Polecamy ją do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Uzyskany w ten sposób napar cechuje się średnim body, niską kwasowością i wyczuwalnym posmakiem orzechów.
  • Rio wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie, otrzymujemy delikatny napar o niskiej kwasowości. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
  • Brazylijska kawa jest doskonała do espresso, jako baza wszelkich kaw mlecznych czy klasycznego Americano, przygotowana w ekspresie ciśnieniowym jej smakowi towarzyszy stonowana, przyjemna owocowa kwasowość.
  • Zmiel kawę Rio drobniej i zaparz w kawiarce, a otrzymasz intensywny napar o głębokim smaku, który możesz wykorzystać do przyrządzania kaw mlecznych lub wypić jako domowe espresso.
  • Kawa arabica Rio mielona i zalewana tradycyjnie w filiżance? Jasne! Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95°C smakuje wybornie.

Zawsze filtruj wodę, której używasz do parzenia kawy. Nie zepsujesz tym samym smaku naparu kawowego smakiem kiepskiej jakości wody. Filtrować wodę polecamy przy użyciu powszechnie dostępnych plastikowych dzbanków z filtrami węglowymi.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zestawy kaw i herbat w promocyjnych cenach.
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
86,00 zł 80,80 zł
szt.
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
85,00 zł 81,00 zł
szt.
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
60,00 zł 56,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
19,90 zł 14,90 zł
szt.

Darmowe dostawy kawy swieżo palonej z polskiej palarni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl