Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 250g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Colombiana Kolumbia Excelso - najlepsza kawa kolumbijska, 100% Arabica, ziarnista
Kawa z Kolumbii od dawna cieszy się uznaniem kawoszy na całym świecie. Równe, duże ziarna kawy po wypaleniu charakteryzują się głębokim smakiem z owocowymi nutami. Kawa ta jest bardzo uniwersalna, sprawdzi się podczas parzenia w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym jak i tradycyjnie w filiżance.
- Pochodzenie: Ameryka Południowa, Kolumbia;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Typica, Bourbon;
- Wysokość upraw: 1400 do 1800 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: miód, orzech włoski, dojrzałe owoce, karmel;
- Stopień palenia: średni;
- Kwasowość: niska, owocowa;
Polecamy do parzenia w: filiżance, kawiarce, french pressie, ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, dripie, chemex'ie, aeropress'ie, a także innymi metodami (bardzo uniwersalna).
Charakterystyka kawy kolumbijskiej
Większość plantacji, an których uprawia się kolumbijskie kawy znajduje się w Andach, na wysokościach między 1400 (1100), a 1800 m n.p.m. Średnie roczne temperatury wahają się tam od 17°C do 24°C, co sprzyja rozwojowi kawowców. Plantacje w Kolumbii rozproszone są na zboczach gór w pasie przebiegającym od południa do północy. Równomierne nasłonecznienie stoków i umiarkowane opady deszczu zapewniają optymalny rozwój drzewom kawowca. Przekłada się to bezpośrednio na wysoką jakość, którą na całym świecie szczyci się kolumbijska kawa.
Położenie geograficzne i specyficzny mikroklimat sprawiają, że zbiory ziaren przeprowadzane są w kilku różnych miesiącach. Główne zbiory przypadają jednak na okres od września do grudnia i od marca do czerwca. Owoce kaw kolumbijskich najczęściej zbierane są ręcznie, a następnie poddawane obróbce na mokro. Po tym procesie rozkłada się je na słońcu i poddaje suszeniu oraz ręcznemu sortowaniu.
Kawa z Kolumbii Colombiana - aromat i smak
Kawa Colombiana 100% Arabica to kwintesencja idealnej równowagi, czystego smaku i delikatnej słodyczy. Według wielu znawców Excelso to najlepsza kawa kolumbijska, a my zadbaliśmy o to, aby była także najlepszą kawą kolumbijską świeżo paloną.
Pochodząca z Kolumbii kawa w proponowanej przez nas odsłonie, charakteryzuje się wyrazistym i jednocześnie doskonale zbalansowanym smakiem, łączącym w sobie słodycz, goryczkę oraz owocową kwasowość w niemalże idealnych proporcjach. Dużo wdzięku nadają jej wyczuwalne nuty karmelu, orzechów i czekolady oraz wyraźne akordy słodkich, dojrzałych owoców dlatego znakomicie sprawdza się jako kawa do przelewu. Jej delikatny, ale jednocześnie bogaty smak z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych miłośników kawy. Nie przypadkowo nosi nazwę Excelso... w języku hiszpańskim słowo to oznacza idealny, majestatyczny - co odpowiada wysokiej jakości tej kolumbijskiej kawy.
Nie sposób nie wspomnieć o wyjątkowym aromacie świeżo palonych ziaren tej kawy, który wypełnia całe pomieszczenie zaraz po otwarciu torebki. Zapach Colombiany to harmonijna synteza aromatów orzechowego, czekoladowego oraz owocowego z nutami cytrusowymi - uczta dla zmysłów.
Potrzebujesz więcej kolumbijskiej kawy? Wybierz Colombianę w opakowaniu 500g lub 1000g.
Polecane sposoby parzenia kawy kolumbijskiej:
- Colombiana jest polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Jako kawa przelewowa charakteryzuje się przyjemną słodyczą oraz wyczuwalnym smakiem ciemnej czekolady i dojrzałych owoców,
- Zmielona drobniej i zaparzona w kawiarce, odkryje przed Tobą, bardziej intensywne i pełne w głęboki smak oblicze.
- Doskonale sprawdza się przygotowana w ekspresie ciśnieniowym. Przygotujesz z niej wyborne espresso, świetnie łączy się z mlekiem i śmietanką.
- Ziarna kolumbijskiej kawy po zmieleniu wyśmienicie smakują zaparzone we french pressie. Grubo zmieloną kawę należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Wyborna jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Pamiętaj aby w każdym z powyższych przypadków, przed przyrządzaniem kawy, przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Andrzej
Świetna kawa. Piję ja ze starego ekspresu przelewowego i jest super. Dobrze wypalone Excelso :)
Marcelina
Pyszna kawa! Jedna z moich ulubionych. Wyśmienicie smakuje zarówno zaparzana w french pressie, jak i w kawiarce. Polecam.
Pele
Potwierdzę opinię poprzednika - świetnie wypalona Excelso :) Stopień palenia jak dla mnie dobrany tak jak powinien być, tzn pozostawiony zostal delikatny owocowy posmak. Piję czarną ale żona mówi, że z mlekiem również jej smakuje. A ten zapach po zmieleniu... Warta spróbowania.
Stanek
Najlepsza kolumbijska kawa jaką miałem okazje pic. W ogóle kolumbijskie kawy to mój smak,a Colombiana jest do tego wypalona w takim stopniu jak lubię. Super zapach z torebki.