Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Colombiana, kawa ziarnista Kolumbia Excelso, 100% Arabica
Kolumbijskie kawy Excelso odznaczają się doskonałym zrównoważeniem słodyczy, kwasowości i goryczki w smaku. Po pierwszej filiżance Excelso wielu stwierdza, że ma do czynienia z kawą wyjątkową, po kolejnych filiżankach, znaczna część kawoszy nie szuka już innej kawy. Co jest sekretem kolumbijskich kaw Excelso - przede wszystkim wysoka jakość, która bezpośrednio wpływa na ich urzekający aromat i złożony smak. Może Ty również rozsmakujesz się południowoamerykańskich ziarnach?
- Pochodzenie: Ameryka Południowa, Kolumbia;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Typica, Bourbon;
- Wysokość upraw: 1400 do 1800 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: miód, orzech włoski, dojrzałe owoce, karmel;
- Stopień palenia: średni;
- Kwasowość: niska, owocowa;
Uniwersalność, w odniesieniu do metod parzenia, to kolejny atut ziarnistej Kolumbii Excelso. Colombianę z powodzeniem parzyć można w ekspresach ciśnieniowych, w filiżance, french pressach i kawiarkach. Zdaniem wielu swoje najskrytsze walory odkrywa parzona metodami przelewowymi zarówno automatycznymi jak i manualnymi. Doskonała do alternatyw, wybornie wychodzi z aeropress'a czy chemex'u.
Kawa ziarnista Kolumbia Excelso - pochodzenie i charakterystyka
Ciężko określić kiedy dokładnie uprawy kawy zostały rozpowszechnione na terenach obecnej Kolumbii. Stało się to prawdopodobnie w XVII wieku za sprawą Jezuitów. Wiadomo jednak, że pierwszy eksport ziarnistej kawy kolumbijskiej odbył się w 1835, a destynacją były Stany Zjednoczone Ameryki.
Plantacje kawy kolumbijskiej położone w zachodniej części kraju znajdują się w trzech pasmach górskich biegnących równolegle do wybrzeża Pacyfiku. W większości kawa kolumbijska to różne odmiany arabki. W głównych regionach upraw kawy dominuje gleba wulkaniczna, występują wysokie opady deszczu i duże wysokości (900 – 2000 metrów). Te czynniki stanowią idealne środowisko do uprawiania kawy gatunku arabica.
Kolumbijska kawa ziarnista eksportowana jest w świat głównie pod dwiema nazwami handlowymi Kolumbia Excelso i Supremo. Ziarna kolumbijskiej kawy Excelso mają rozmiar 15/16 natomiast Supremo są nieco większe i reprezentują rozmiar 17 (wielkość oczek sita, przez które sortuję się kawę).
Położenie geograficzne i specyficzny mikroklimat sprawiają, że zbiory ziaren przeprowadzane są w kilku różnych miesiącach. Główne zbiory przypadają jednak na okres od września do grudnia i od marca do czerwca. Owoce kolumbijskiej kawy Excelso najczęściej zbierane są ręcznie, a następnie poddawane obróbce na mokro. Po tym procesie rozkłada się je na słońcu i poddaje suszeniu oraz ręcznemu sortowaniu.
Wszystkie te zabiegi świadczą o wysokiej jakości ziaren kawy pochodzących z Kolumbii.
Wyjątkowy aromat i smak kolumbijskich kaw ziarnistych Excelso
Czynniki wpływające na ceniony smak kawy kolumbijskiej to bogate w minerały gleby, optymalny poziom opadu w ciągu roku i czystość powietrza.
Kolumbijskie kawy Excelso wyróżnia łagodność i delikatność w smaku, a dodatkowo można w nich wyczuć nuty owocowe. Sprawia to, że chętnie wybierane są do przyrządzania dowolnego rodzaju czarnego naparu. W większości z kolombijskich kaw będą dominowały nuty słodkie, czekoladowe, karmelowe lub owocowe. Często będą także wyczuwalne smaki i aromaty delikatnie cytrusowe, a nawet posmak przypraw.
Delikatny, ale jednocześnie bogaty smak kolumbijski ziaren kawy Excelso z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych miłośników kawy.
Zasmakowałeś w Colombianie, polecamy spróbować kawy ziarnistej z Salwadoru Dali.
Kaśka
Rzeczywiście Kolumbia Excelso ma coś w sobie, że smakuje wyjątkowo i zawsze zachwyca zapachem. Ziarnista Colombiana także mi zasmakowała. Próbuję kaw z różnych źródeł i tak jest w ścisłej czołówce. Szybko zrealizowana wysyłka, kawa świeża, nic tylko polecić ;)