Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Dali, kawa ziarnista z Salwadoru, 100% Arabica
Ziarniste kawy z Salwadoru, małego kraju położonego nad brzegiem Pacyfiku w Ameryce Środkowej, mogą poszczycić się wysoką jakością, która bezpośrednio przekłada się na jakość naparu. Kawy z Salwadoru uzyskują wysokie oceny kawowych ekspertów, co w większości zalicza je do kaw segmentu speciality. Dorodne ziarna skrywają bogaty aromat i smak, który możesz poczuć spożywając napar ze swojej ulubionej filiżanki.
- Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Salwador;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Bourbon;
- Wysokość upraw: powyżej 1300 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: gorzka czekolada, świeże owoce, karmel;
- Stopień palenia: średni +;
- Kwasowość: niska;
Salwadorską kawę ziarnistą zaparzyć można na wiele różnych sposobów. Dzięki odpowiedniemu stopniowi wypalenia sprawdzi się jako kawa do automatycznego ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Wybornie smakuje zaparzona w filiżance lub przy pomocy zaparzacza tłokowego. Polecana również do automatycznych ekspresów przelewowych jak i różnego rodzaju dripów.
Kawy ziarniste z Salwadoru - charakterystyka i pochodzenie.
Kawa rozpowszechniona została w Salwadorze w latach 80-tych XIX w. Produkcja kawy szybko stała się główną gałęzią gospodarki i w latach 20-tych XX w. kawa była głównym dobrem eksportowym tego kraju.
W latach 70-tych Salwador wysunął się na czwarte miejsce w produkcji kawy na świecie, w stosunku do wielkości kraju.W latach 80-tych kraj zmagał się z wojną domową, na czym poważnie ucierpiała jego pozycja jako światowego producenta kawy ziarnistej. Od lat 90-tych produkcja kawy w Salwadorze ulega poprawie, wprowadzane są nowoczesne metody upraw, które usprawniły produkcję. Wg ekspertów, wysokiej jakości kawa ziarnista z Salwadoru, jest i będzie w przyszłości eksportowana do wielu krajów świata.
Plantacje, w tym małym górzystym kraju, znajdują na dużych wysokościach – ponad 1300 m n.p.m. Zapewnia to kawie wzrost i dojrzewanie w czystej górskiej atmosferze. Ponadto, owoce salwadorskich kawowców czerpią całą masę odżywczych minerałów z wulkanicznych gleb i górskich potoków. Zbiory kawy na plantacjach w Salwadorze odbywają się głównie ręcznie, w czasie zbioru wisienki są dokładnie selekcjonowane, a do obróbki trafiają tylko te najlepsze.
Jak widać, nie bez powodu o ziarnistej kawie z Salwadoru, mówi się w samych superlatywach.
Smak i aromat salwadorskiej kawy ziarnistej
Salwadorska kawa zachwyca niebanalnym smakiem i zmysłowym aromatem, w którym można poczuć klimat Pacyfiku. Po zbiorach owoce kawy obrabiane są metodą mokrą, dzięki czemu po wypaleniu mają one delikatniejszy profil sensoryczny i charakteryzują się subtelniejszą kwasowością niż kawy obrabiane na sucho. Jako, że na górskich zboczach ziarna kawowca dojrzewają dłużej, po obróbce i wypaleniu, dają nam możliwość zachwycić się ich naturalną słodkością i delikatną kwasowością.
Po otwarciu opakowania w powietrzu poczujemy aromat ciemnej czekolady przepleciony akcentami owocowymi i kwiatowymi. Wysokogórska kawa ziarnista z Salwadoru zapewnia przyjemne doznania smakowe. Daje odczuć wielbicielom czarnego naparu słodycz karmelu i gorzkiej czekolady, przełamaną owocami. Dodatkowo przyjemna, intensywna goryczka daje doskonałe efekty na podniebieniu, utrzymując się odpowiednio długo.
Jeśli przypadnie Ci do gustu smak kawy Dali zapraszamy również do spróbowania kolumbijskiej kawy Excelso - Colombiana.