Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Africa, Etiopia Sidamo, 100% Arabica, 1000g
Opis
AFRICA - Etiopia Sidamo, 100% Arabica
Pochodzenie: Afryka, Etiopia, region Sidamo;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Heirloom;
Wysokość upraw: 1500 do 1800 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: kwiaty, zioła, świeże cytrusy, czekolada;
Stopień palenia: średnio/jasny;
Kwasowość: średnia, umiarkowana;
Charakterystyka
Etiopia uważana jest za kolebkę kawy z gatunku Arabica. To stamtąd ziarenka kawowca powędrowały do Jemenu, gdzie zostały rozpowszechnione w postaci popularnego dziś naparu. Na południu Etiopii znajduję się region Sidamo, położony na wysokości pomiędzy 1500 a 1800 m n.p.m., gdzie krzewy kawowca uprawiane są na bogatych w składniki mineralne i odżywcze glebach. Tak dogodne warunki wpływają na doskonałą jakość i oryginalny smak kaw pochodzących z regionu Sidamo.
Aromat i smak
Spośród kaw afrykańskich, pochodzące z Sidamo ziarenka prezentują wyjątkową aksamitność oraz wyśmienity akcent kwiatowy w aromacie i smaku. Kawosze określają ją jako jedyną w swoim rodzaju nadając jej rangę arcydzieła smakowego.
AFRICA charakteryzuje się bogatym aromatem z odrobiną pikanterii i zrównoważonej kwaskowatości. Nie jest mocna, ale wyróżnia ją przyjemny owocowo-winny posmak. Wyczuwalne są nuty cytrynowe, aromat kwiatowo-miodowy przechodzący w smak brzoskwini przełamany gorzką czekoladą i pikanterią przypraw. Warto spróbować jej wyjątkowego smaku i poczuć świeży, zmysłowy aromat.
Polecane sposoby przygotowania kawy
- AFRICA wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Zaskoczy każdego przygotowana w ekspresie przelewowym w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Niskie body, delikatny posmak przypraw i wyczuwalny smak owoców z nutą cytrusową to charakterystyka naparu z przelewu.
- Parzysz kawę metodami alternatywnymi - aeropress, chemex? AFRICA to dobry wybór do tego rodzaju parzenia.
- Wyśmienita z kawiarki. Napar w kolorze mlecznej czekolady czekolady cechuje się średnim body, korzennym posmakiem i skoncentrowanym smakiem cytrusów oraz dojrzałych owoców.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.