
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa zielona w ziarnach Arabica 100%, Salwador SHG, 1kg
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa zielona w ziarnach 100% Arabica z Salwadoru
Nazwa handlowa: Salvador SHG EP
Nie wiesz gdzie kupić kawę zieloną w ziarnach? Dobrze trafiłeś. Kawa zielona oferowana w sklepie z kawą Explosia.pl to wysokiej jakości 100% Arabica pochodząca z Salwadoru.
- Pochodzenie: Salwador, Apaneca-Ilamatepec, Tecapa-Chinameca,
- Gatunek: 100% Arabica,
- Odmiana: Pacas, Catimor,
- Waga: 1000g,
- Wielkość ziarna kawy: 17/18,
- Zbiory: 2023/2024,
- Wysokość uprawy: 1300-1400 m n.p.m.,
- Metoda pozyskiwania: na mokro,
- Smak: podobny do zielonej herbaty, zielony groszek,
- Kwasowość: niska,
- Przeznaczenie: sporządzenie naparu, wypalanie domowymi sposobami na patelni lub w piekarniku,
Zielona kawa w ziarnach - jakie ma właściwości?
Kawa zielona w ziarnach po zaparzeniu ma niewiele wspólnego ze swoją czarną wersją. Tak samo różnią się jeżeli chodzi o kwestie zdrowotne. Naturalna zielona kawa ma o wiele więcej właściwości, które sprzyjają zdrowiu naszego organizmu.
Według wielu źródeł, picie odpowiedniej ilości naparu przygotowanego z kawy zielonej w ziarnach lub mielonej przed codziennymi posiłkami, może skutkować utratą tkanki tłuszczowej oraz zauważalną redukcją cellulitu. Jest to związane z tym, że substancje zawarte w kawie zielonej hamują tempo metabolizmu cukru. Zielona kawa w ziarnach 100% Arabica wzmaga procesy odchudzania, pozwala zachować smukłą sylwetkę i oczyszcza organizm z toksyn. Działa pobudzająco dzięki zawartości naturalnej kofeiny, więc może być zamiennikiem napojów energetycznych - będzie to z pewnością znacznie zdrowszą alternatywą.
Do sporządzenia wywaru można użyć zarówno zieloną kawę w ziarnach jak i mieloną. W celu poprawy, lub zmiany smaku można go wzbogacić sokami owocowymi czy przyprawami.
Jak zaparzyć kawę w ziarnach?
Zieloną kawę w ziarnach możesz zaparzyć tak samo jak kawę mieloną, należy jednak wydłużyć czas jej parzenia:
- Wsyp do filiżanki 6-8g (2 łyżeczki na 200ml) ziaren zielonej kawy.
- Następnie zalej gorącą wodą ale nie wrzącą, najlepiej o temp. 85-90°C.
- Po ok 7-10 minutach napar jest gotowy do spożycia.
Do parzenia kawy zielonej w ziarnach doskonale nadaję się french press (zaparzacz tłokowy).
Smak naparu z zielonej kawy można wzbogacić dodając do niego soku z cytryny lub świeżej pomarańczy.
Adam Juckiewicz
Ziarna kawy z Salwadoru wykorzystuję do palenia w patelni, pryznaję że mam dużo satysfakcji z tego, że sam mogę sobie wypalić kawę w domu. Jeśli ktoś nie próbował to polecam, bo to fajne doświadczenie. Jeśli chodzi o kawę, to po wypaleniu sporo zwiększają swoją objętość, w smaku bardzo dobra.