Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa zielona Arabica 100%, ziarnista, Peru, 1kg
Opis
Kawa zielona Arabica z Peru, ziarnista.
Nazwa handlowa: Peru Grade 1
Kawa zielona oferowana w sklepie z kawą Explosia.pl to wysokiej jakości 100% Arabica.
- Pochodzenie: Peru, Chanchamayo,
- Gatunek: 100% Arabica,
- Odmiana: Caturra, Typica, Pache, Bourbon
- Waga: 1000g,
- Wielkość ziarna: 17/18,
- Zbiory: 2023/2024,
- Wysokość uprawy: 1200-1350 m n.p.m.,
- Metoda pozyskiwania: na mokro, suszona na słońcu,
- Smak: podobny do zielonej herbaty, zielony groszek,
- Kwasowość: niska,
- Przeznaczenie: sporządzenie naparu, wypalanie domowymi sposobami na patelni lub w piekarniku,
Jakie właściwości ma zielona kawa Arabica z Peru?
Kawa zielona Arabica posiada wiele właściwości prozdrowotnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Według wielu źródeł substancje zawarte w kawie zielonej wspomagają spalanie tłuszczu i detoksykację organizmu. Optymalna zawartość kofeiny w kawie zielonej ziarnistej Arabica ma wpływ na pobudzenie i wzmożoną koncentrację.
Kawa zielona Arabica z Peru wspomaga odchudzanie, pozwala zachować smukłą sylwetkę i wykazuje pozytywne właściwości antyoksydacyjne. Jak wspominaliśmy kawa ta działa pobudzająco dzięki sporej zawartości naturalnej kofeiny. Napar z zielonej kawy Arabica można stosować jako substytut napojów energetycznych.
Do sporządzenia wywaru można użyć zarówno zieloną kawę gatunku Arabica ziarnistą jak i mieloną. W celu poprawy, lub zmiany smaku można go wzbogacić sokami owocowymi czy przyprawami.
Jak parzyć zieloną kawę Arabica w ziarnach?
Aby prawidłowo zaparzyć kawę zieloną należy trzymać się wskazówek poniżej:
- wsyp do filiżanki 6-8g ziaren zielonej Arabiki (1-2 łyżeczki) na 200ml wody,
- zalej gorącą wodą ale nie wrzącą, najlepiej o temp. 85-90°C,
- po ok 7-10 minutach napar z zielonej kawy jest gotowy do spożycia.
Kawę zieloną Arabica możesz także parzyć we french pressie lub zaparzaczach z sitkami.
Smak naparu z zielonej kawy możesz wzbogacić dodając do niego soku z cytryny lub świeżej pomarańczy.
Damian
Ziarna zielonej kawy dobre jakościowo. Wypalana na patelni jest pachnąca i bardzo dobra w smaku. Polecam.