
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Ziarnista kawa zielona Robusta 100%, Indie, 1kg
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Ziarnista kawa zielona Robusta z Indii.
Nazwa handlowa: India Cherry AA/AB
Kawa zielona oferowana w sklepie z kawą Explosia.pl to wysokiej jakości 100% Robusta. Pochodząca z Indii kawa gatunku Robusta uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.
- Pochodzenie: Indie, Karnataka, Kerala oraz Tamil Nandu,
- Gatunek: 100% Robusta,
- Waga: 1000g,
- Wielkość ziarna: 17,
- Zbiory: 2023/2024,
- Wysokość uprawy: 500-1000 m n.p.m.,
- Metoda pozyskiwania: naturalna, na sucho,
- Smak: podobny do zielonej herbaty, zielony groszek, zbożowy, ziemisty,
- Kwasowość: niska,
- Przeznaczenie: sporządzenie naparu,
Jakie właściwości ma zielona kawa z Indii?
Ziarnista kawa zielona Robusta zawiera aż do dwóch razy więcej kofeiny niż popularna kawa gatunku Arabika z Brazylii, zawiera także więcej substancji przeciwutleniających. Zielona kawa posiada wiele właściwości prozdrowotnych, mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Według wielu źródeł substancje zawarte w kawie zielonej wspomagają spalanie tłuszczu i detoksykację organizmu. Zwiększona zawartość kofeiny w kawie zielonej Robusta ma duży wpływ na pobudzenie i wzmożoną koncentrację.
Zielona kawa wspomaga odchudzanie, pozwala zachować smukłą sylwetkę i usuwa z organizmu zbędne toksyny. Jak wspominaliśmy kawa ta działa pobudzająco dzięki nawet dwukrotnie wyższej zawartości naturalnej kofeiny niż w przypadku Arabiki. Napar z zielonej Robusty można stosować jako substytut napojów energetycznych.
W celu poprawy, lub zmiany smaku można go wzbogacić sokami owocowymi czy przyprawami.
Jak parzyć ziarnistą zieloną kawę Robusta?
Aby prawidłowo zaparzyć kawę zieloną ziarnistą należy trzymać się wskazówek poniżej:
- Wsyp do filiżanki 6-8g (2 łyżeczki na 200ml) ziaren zielonej kawy.
- Następnie zalej gorącą wodą ale nie wrzącą, najlepiej o temp. 85-90°C.
- Po ok 7-10 minutach napar jest gotowy do spożycia.
Kawę ziarnistą Robusta możesz również parzyć we french pressie.
Smak naparu z zielonej kawy można wzbogacić dodając do niego soku z cytryny lub świeżej pomarańczy.
Henio
Dobra jakosć zielonej kawy ziarnistej. Robusta zazwyczaj wygląda kiepsko, tutaj muszę przyznać, że miłe zaskoczenie. Bardzo twarde ziarna. Albo mielę w specjalnym młynie (nie ładujcie do zwykłego młynka, bo zarżniecie), albo wypalam w piekarniku na blaszce i parzę normalnnie jak każdą kawę paloną.