Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Caffe Intenso, 75% Arabica 25% Robusta, 500g
Opis
Caffe Intenso, mieszanka espresso, ziarnista.
Mieszanka espresso Caffe Intenso odznacza się wyrazistym aromatem i smakiem. Ziarna kawy tej mieszanki wypalane są na tradycyjny włoski styl tworząc połączenie pełne charakteru. Z Caffe Intenso przygotujesz doskonałe espresso o pełnym body i gęstej, kremowo-brązowej cremie.
- Pochodzenie: Brazylia, Indie;
- Gatunek: Arabica, Robusta;
- Odmiana: Mundo Novo, Caturra, Catuai, India Cherry AA;
- Wysokość upraw: Arabica - 600 do 1200m n.p.m.; Robusta - 500 do 1000m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: Arabica - na sucho; Robusta - na sucho;
- Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzech, kakao, suszone owoce;
- Stopień palenia: ciemny;
- Kwasowość: niska;
Kawę Caffe Intenso polecamy w szczególności do parzenia wszelkimi metodami, które pozwalają uzyskać gęste i pełne aromatu espresso, czyli: ekspresie ciśnieniowym automatycznym i kolbowym oraz kawiarce.
Nie oznacza to jednak, że zaparzona w filiżance, zaparzaczu tłokowym czy ekspresie przelewowym straci swoje walory. Wręcz przeciwnie! Zaparzenie mieszanki espresso Caffe Intenso tymi metodami gwarantuje uzyskanie klarownego, lecz intensywnego naparu, tak pożądanego przez wytrawnych kawoszy.
Mieszanka espresso Caffe Intenso - charakterystyka i pochodzenie.
Caffe Intenso skomponowana została z myślą o przyrządzaniu kaw czarnych i mlecznych. W jej składzie znajdują się ziarna gatunku Arabica i Robusta, wypalone odpowiednio na klasyczny styl włoski.
Arabica znajdująca się w mieszance espresso pochodzi z Brazyli, Robusta natomiast to wysokiej jakości ziarna zebrane w Indiach. Oba gatunki kaw uprawiane są na plantacjach położonych na podobnych wysokościach nad poziomem morza - ok 600-1200m. Również metody zastosowane do ich obróbki są mocno zbliżone (obie obrabiane są na sucho), smak i aromat jest jednak zdecydowanie inny. Arabica delikatna i aromatyczna, Robusta wyrazista, bogata w aromaty ziemiste. Połączone w ramach mieszanki espresso Caffe Intenso doskonale się uzupełniają, gwarantując stuprocentowe zadowolenie ze smaku sporządzonego naparu.
Smak i aromat mieszanki espresso Caffe Intenso.
Jak wspomniane zostało już wcześniej, Caffe Intenso wypalana jest na średnio-ciemny styl włoski. Ziarna każdego gatunku wypalane są jednak osobno, wg. opracowanego profilu palenia, a potem łączone są w mieszankę.
W smaku naparu dominują nuty ciemnej czekolady, kakao i orzechów. Kwasowość jest niska, natomiast nieco mocniej wyczuwalna jest goryczka, co jest skutkiem dodatku Robusty.
Wyrazisty smak doceniony zostanie przez wytrawnych koneserów prawdziwego, włoskiego espresso. Doskonale nada się do przygotowania cappuccino lub latte, smak naparu kawowego przebiję się i nie zostanie całkowicie zakryty smakiem mleka.
Klaudia
Mieszanka espresso z górnej półki. Mnie przekonała i już ciężko będzie wrócić do poprzedniej... Dodatkowo szybka wysyłka i super obsługa. Polecam!