
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Caffe Intenso, 75% Arabica 25% Robusta, 250g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Caffe Intenso, mieszanka Arabica i Robusta 75%/25%, ziarnista
Caffe Intenso to mieszanka Arabiki z Robustą o wysokiej jakości. Każdy z gatunków wypalany jest oddzielnie, zgodnie z przygotowanym profilem palenia, a następnie komponowane są one w aromatyczną mieszankę. Napar sporządzony z Caffe Intenso charakteryzuje harmonia pomiędzy wyrazistością Robusty, a łagodnością i bogactwem smaku Arabiki.
- Pochodzenie: Brazylia, Indie;
- Gatunek: Arabica, Robusta;
- Odmiana: Mundo Novo, Caturra, Catuai, India Cherry AA;
- Wysokość upraw: Arabica - 600 do 1200m n.p.m.; Robusta - 500 do 1000m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: Arabica - na sucho; Robusta - na sucho;
- Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzech, kakao, suszone owoce;
- Stopień palenia: ciemny;
- Kwasowość: niska;
Polecamy do parzenia w: filiżance, kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, ekspresie kolbowym, french pressie, ekspresie przelewowym, a także innymi metodami.
Charakterystyka i pochodzenie ziaren kawy wchodzących w skład mieszanki Arabica Robusta.
Caffe Intenso to wyśmienita mieszanka kawowa palona na styl włoski, przeznaczona do kaw czarnych i mlecznych. W jej skład wchodzą ziarna Arabiki z Brazylii i doskonała Robusta z Indii.
Brazylijskie ziarna Arabiki pochodzą z obszarów obdarzonych specyficznym mikroklimatem i wyjątkowymi warunkami geologicznymi. Plantacje, na których uprawia się kawę w Brazylii leżą w przeważającej mierze na wysokości około 600-1200 m n.p.m.
Na podobnych wysokościach nad poziomem morza rozciągają się plantacje Robusty z Indii, kawy o dużej odporności na choroby oraz znacznej wydajności. Żyzne, lekko kwaśne gleby oraz sprzyjający klimat południowej części kraju, przyczyniają się do nadania tej kawie szczególnych walorów smakowych. Kawowce Robusty indyjskiej rosną w odpowiednio zacienionych miejscach, gdzie zazwyczaj towarzyszą im inne rośliny, takie jak banany, imbir czy pieprz, co oczywiści ma wpływ na smak późniejszego naparu.
Po starannym zebraniu i wyselekcjonowaniu obu gatunków kaw wchodzących w skład opisywanej mieszanki Arabica Robusta, nadchodzi czas na wyłuskanie ziaren kawy. Obróbka kawy brazylijskiej jak i indyjskiej odbywa się w podobny sposób, metodą naturalną, czy też na sucho. W efekcie, na dwóch różnych kontynentach pozyskiwane są pełne ziarna kawy o regularnym kształcie, które połączone zostały w wyborny blend kawowy Arabica z Robustą.
Mieszanka kaw Arabica z Robustą Caffe Intenso - aromat i smak.
Robusta to wierny przyjaciel Arabiki. Indyjska jej odmiana, o potężnej dawce kofeiny (dwa razy większej niż w standardowej Arabice) oraz jędrnym i gorzkawym posmaku, idealnie komponuje się z klasyczną, kawową odsłoną delikatnej brazylijskiej Arabiki.
Mieszanka Caffe Intenso oferowana przez nasz sklep z kawą, wypalana jest na ciemny tradycyjny styl włoski. Napar cechuje się niską kwasowością i pełnym, aksamitnym body. Podczas degustacji wyczuć można nuty ciemnej czekolady, kakao i orzechów. Kawa jest bardzo uniwersalna, można z niej przygotować zarówno gęste espresso jak i dowolne kawy mleczne na bazie espresso.
Potrzebujesz więcej kawy? Wybierz mieszankę Arabica Robusta Caffe Intenso w opakowaniu 500g lub 1000g.
Polecane sposoby przygotowania kawy:
- Caffe Intenso to przede wszystkim mieszanka pod espresso, doskonała do ekspresów ciśnieniowych, świetnie komponuje się z mlekiem.
- Zaparz ją w kawiarce, a odkryje przed Tobą, intensywne i pełne w głęboki smak oblicze. Doskonała do domowego espresso z kawiarki.
- Mieszanka Arabica z Robustą doskonale sprawdzi się jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Otrzymamy wówczas czysty ale wyraźny w smaku i pobudzający napar.
Na koniec.. Przygotowując kawę dowolną metodą, nie zapomnij o dobrej jakości wodzie. Jeśli używasz do parzenia kawy wody z kranu, która akurat nie jest pierwszej jakości, warto przefiltrować taką wodę przez filtr węglowy (dzbanek z filtrem). Umożliwi to pozbycie się z wody aromatów i smaków które mogłyby zniszczyć nasz napar.
Marek Kowalski
Tą kawkę spróbowałem jako drugą po mieszance Brasiliana. Nieco bardziej wyrazista i mocniejsza pewnie z uwagi na robustę. Poranna, pobudzająca kawa o mocnym aromacie. Bardzo dobra.
Andrzej Walczak
Aromat świeżej kawy poczułem już przy wyciąganiu opakowań z kartonu. Jest bardzo intensywny. Polecam
Kasia
Pyszna kawka! Bardzo wyrazista w smaku, co przyjemne - już sam zapach pobudza :) Polecam zwłaszcza na senne poranki ;)
Wika
Piję z ekspresu ciśnieniowego. Bardzo dobrze zrównoważona mieszanka kawy Arabica i Robusta. Dość pobudzająca. Warto spróbować, czuć świeżość.