Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Masai, Kenia AA, 100% Arabica, 500g
Opis
Masai - Kenia, 100% Arabica
Pochodzenie: Afryka, Kenia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: SL 34, SL 28;
Wysokość upraw: 1400 do 2000 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: cytrusy, czekolada, daktyle, suszone owoce;
Stopień palenia: jasny;
Kwasowość: świeża, cytrusowa;
Charakterystyka
Farmy kawowe (tzw. fincas) rozmieszczone są na zboczach gór, na wysokości 1400-2000 m n.p.m. Znaczna część plantacji znajduje się na zboczach wulkanów, gdzie żyzna mineralna gleba i sprzyjająca, umiarkowana temperatura oraz występujące regularnie opady deszczu sprawiają, że ziarna kawowca osiągają wysoką jakość.
Kenijskie drzewka kawowe zaczynają kwitnąć wraz z rozpoczęciem sezonu deszczowego. Ma to miejsce w okresie marca i kwietnia. Owoce dojrzewają od maja do lipca, następnie we wrześniu i październiku, a większość Kenijskiej kawy zbierana jest od października do grudnia.
Zebrane ziarno poddawane jest obróbce metodą na mokro. Powoduje to, że kawy te mają łagodniejszy profil sensoryczny i charakteryzują się większą, ale przyjemną kwasowością niż kawy obrabiane metodą suchą.
Aromat i smak
Wysoko rozmieszczone uprawy nadają niezwykły charakter kenijskim ziarnom. Najczęściej ich smak jest określany jako rześki, lekki i dziki. Bardzo doceniane jest ich wyważenie - harmonijna słodycz owoców i łagodna, świeża winna kwasowość, czystość oraz bezkresna głębia.
Kawa Masai wyróżnia się orzeźwiającym owocowym bukietem, w którym na pierwszy plan wybijają się aromaty porzeczki i owoców cytrusowych. Wraz ze zmianą temperatury naparu wyczuć można czekoladę i suszone owoce.
Kawa posiada dobry balans dzięki wyraźnie wyczuwalnym nutom czekolady oraz długi, wytrawny finisz - jak przystało na wysokiej jakości kenijską Arabikę. Filiżanka kawy Masai potrafi zaskoczyć swoją lekkością i powiewem orzeźwienia.
Polecane sposoby przygotowania kawy
Jeśli naprawdę interesujesz się kenijskimi kawami, koniecznie musisz spróbować Masai, czytanie o nich nie da Ci pełnego obrazu ich wyjątkowych cech. Obiecujemy, że smak przemawia sam za siebie! Stopień wypalenia kawy jest jasny, co sprawia, że napar charakteryzuje się stosunkowo intensywną, przyjemną kwasowością, bogatym aromatem i słabą goryczką. Aby zachować te walory, kawę najlepiej przygotowywać metodami przelewowymi.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody.
- Masai jest idealna do parzenia metodami alternatywnymi (wszelkie drippery, chemex, aeropress).
- Równie doskonała jest z french pressu. Zalecane 6-7 g zmielonej kawy na 100 ml wody.
- Przygotowana w kawiarce, smakuje po prostu inaczej - wg nas nadal bardzo dobrze.
Pamiętaj aby w każdym przypadku przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.