Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Irazu, Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica, 250g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kawa z Kostaryki Irazu, 100% Arabica, ziarnista
Cechą wspólną kaw z Kostaryki jest doskonała jakość i wyjątkowe walory smakowe. Zawdzięczają to żyznym wulkanicznym glebom i bliskości Oceanu Spokojnego. Nazwa kawy Irazu pochodzi od nazwy czynnego wulkanu położonego kilkadziesiąt kilometrów od regionu Tarrazu, w którym uprawiana jest kawa.
- Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Kostaryka;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Caturra, Catuai;
- Wysokość upraw: 1200 do 1800 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: owoce, kwiaty, czekolada, orzech;
- Stopień palenia: średni;
- Kwasowość: średnia, zrównoważona;
Polecamy do parzenia w: filiżance, kawiarce, french pressie, ekspresie przelewowym, dripie, chemex'ie, aeropress'ie, ekspresie ciśnieniowym, a także innymi metodami.
Pochodzenie i charakterystyka kawy z Kostaryki
W Kostaryce uprawia się wyłącznie kawę gatunku Arabica. Wyjątkowy klimat regionu wznoszącego się na wysokości 1200-1800 m n.p.m., z którego pochodzą ziarna kawy Irazu, oferuje drzewom kawowca bardzo dogodne warunki do wzrostu. Bogata w minerały, żyzna, wulkaniczna gleba, a także optymalny poziom wilgotności powietrza, wpływają na unikatowość owoców kawy uprawianych w tym regionie. Niektórzy twierdzą, że kawa kostarykańska to najlepsza kawa Arabica na świecie - z pewnością jest jedną z najlepszych. Bliskość oceanu i chłodne noce powodują wolniejszy wzrost drzew kawowca. Sprawia to, że dłużej dojrzewające owoce cechują się większą koncentracją smaków i aromatów.
Zbiory oraz sortowania owoców kawy na Kostaryce odbywają się zazwyczaj ręcznie. Powszechnie stosowaną przez tamtejszych plantatorów metodą obróbki ziaren jest metoda "na mokro", co sprawia że kawa ta ma jaskrawe nuty smakowe oraz świeży aromat.
Aromat i smak kawy ziarnistej z Kostaryki
Kawę z Kostaryki określa się jako dobrze zbalansowaną o pełnej cielistości, orzeźwiającą i dość mocną. Stosunkowo intensywny aromat połączony jest z bogatym smakiem. Jest ceniona i pożądana wśród miłośników wysokiej jakości kawy ziarnistej na całym świecie.
Na niezwykle złożony smak i aromat kaw ziarnistych z Kostaryki składają się: wyraźnie wyczuwalna czekolada, aksamitne nuty orzecha z akordami delikatnych cytrusów oraz świeżość kwiatów.
Tak wyśmienity profil smakowy Irazu staje się powodem zadowolenia wielu miłośników kawy i na długo pozostaje w pamięci. Najlepsze kawy ziarniste z Kostaryki, osiągają wysokie oceny stowarzyszenia SCA i kwalifikowane są jako kawy speciality. Inną z naszych propozycji jest kawa ziarnista specialty z Etiopii - sprawdź!
Potrzebujesz więcej kawy ziarnistej z Kostaryki? Wybierz Irazu w opakowaniu 500g lub 1000g.
Polecane sposoby parzenia kostarykańskiej kawy:
- Irazu wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody.
- Kawa z Kostaryki to właściwy wybór jeśli parzysz kawę metodami alternatywnymi (wszelkiego rodzaju drippery, aeropress, chemex).
- Zmiel ją trochę drobniej i zaparz w kawiarce, a odkryje przed Tobą zupełnie inne oblicze, bardziej intensywne i pełne głębokiego smak.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
Pamiętaj, aby do parzenia użyć wody pozbawionej zapachu i smaku. Przed parzeniem najlepiej przefiltrować wodę, używając do tego powszechnie dostępnych dzbanków do filtrowania, wyposażonych w filtry węglowe. Kawa Irazu 100% Arabica należy do kaw segmentu speciality, szkoda byłoby zepsuć jej smak kiepskiej jakości wodą.
Ewelina
Bardzo ciekawa kawa! Jak dla mnie bardzo wyczuwalny jest posmak orzecha! Smakuje obłędnie zarówno na ciepło i zimno. Jedna z moich ulubionych!
Edi
Polecam! Kawa z Kostaryki to od jakiegoś czasu moja ulubiona kawa. Ciężko z czymś porównać. Bardzo świeża i bardzo dobra w smaku.
Daniel Krzak
Kawa z Kostaryki dobrej jakości i świetnie wypalona. Szybka wysyłka i świetnie zapakowana paczka. Polecam!