
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kawa ziarnista Irazu, Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa ziarnista Irazu Kostaryka Tarrazu, 100% Arabica
Kawa z regionu Tarrazu w Kostaryce, od dawien uznawana jest za towar najwyższej jakości. Wysoko położone plantacje, czyste powietrze, żyzna gleba to czynniki, które mają na to bezpośredni wpływ. Smak kawy z Kostaryki Tarrazu określany jest na świecie jako pełen słodyczy, wyrazisty, świeży z winnymi akcentami. Kostarykańska kawa to obowiązkowy punkt na liście każdego kawosza.
- Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Kostaryka;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Caturra, Catuai;
- Wysokość upraw: 1200 do 1800 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: owoce, kwiaty, czekolada, orzech;
- Stopień palenia: średni;
- Kwasowość: średnia, zrównoważona;
Kawę Irazu z Kostaryki Tarrazu zaparzyć można na wiele sposobów, jednak najwięcej wydobędziemy z niej stosując przelewowe metody parzenia takie jak automatyczny ekspres przelewowy, różne dipper'y, chemex. Doskonale smakuje również parzona tradycyjnie w filiżance, czy ekspresie ciśnieniowym. Polecamy także spróbować Irazu zaparzone we french press'ie lub aeropress'ie.
Charakterystyka kawy Irazu z regionu Tarrazu w Kostaryce
W kostarykańskim Tarrazu uprawia się wyłącznie kawę gatunku Arabica. Wyjątkowo sprzyjający klimat tego regionu, położonego się na wysokości 1200-1800 m n.p.m., oferuje kawowcom bardzo dogodne warunki do wzrostu. Zbocza gór, na których leża plantacje kawy, pokrywa żyzna i bogata w związki mineralne gleba, powietrze natomiast utrzymuje optymalny poziom wilgotności. Dodatkowym czynnikiem jest położenie blisko oceanu oraz chłodne noce, które spowalniają wzrost drzew kawowca. Wszystko to sprawia to, że dłużej dojrzewające owoce cechuje większa koncentracja smaków i aromatów.
Zbiory oraz sortowania owoców w regionie Tarrazu w Kostaryce odbywa się przeważnie ręcznie, z uwagi na trudny dostęp do plantacji. Powszechnie stosowaną przez plantatorów z Kostaryki obróbką owoców kawowca jest metoda "na mokro", co sprawia że kawa ma wysokie i jasne nuty smakowe oraz świeży aromat.
Aromat i smak kostarykańskiej kawy z Tarrazu
Smak kawy z Tarrazu z Kostaryki może być dość zróżnicowany, jednak doceniany jest głównie za swoją żywą kwasowość, niskie body oraz gładkie, słodkie, kwiatowe posmaki. W smaku i aromacie wyczujemy także czekoladę, aksamitne nuty orzecha oraz delikatne akordy cytrusowe.
Tak wyśmienity profil smakowy Irazu staje się powodem zadowolenia wielu miłośników kawy i na długo pozostaje w pamięci.
Jeśli smak kawy Irazu z Tarrazu w Kostaryce zyskał uznanie Twojego podniebienia, spróbuj także jak smakuje kawa speciality z Etiopii - Africa.
Ewelina
Bardzo ciekawa kawa! Jak dla mnie bardzo wyczuwalny jest posmak orzecha! Smakuje obłędnie zarówno na ciepło i zimno. Jedna z moich ulubionych!
Arturro
Bardzo dobra kawa z kostaryki, warta ceny. Polecam, bo warto spróbować czegoś lepszego ;)