
Niektórzy z Nas wręcz nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia aromatycznej kawy! Na co dzień spożywamy ją najczęściej pod postacią espresso lub różnych jego wariancji - latem jest to latte z kostkami lodu, a zimą- z przyprawami korzennymi.
1. Klasyczne jesienne pumpkin spice latte
Składniki ( 2 porcje):
- 50 g puree z dyni
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta zmielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z pomarańczowego
- 260 ml ulubionego mleka
- 100 ml espresso
- 2 laski cynamonu
- bita śmietana ( opcjonalnie do podania )

Przygotowanie: W pierwszym kroku łączymy ze sobą puree z dyni, miód, pastę waniliową, cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon, ziele angielskie i sok z pomarańczy. Kolejnym krokiem jest spienienie mleka. Do wysokich szklanek nakładamy połowę puree z dyni z przyprawami. Następnie dopełniamy szklankę spienionym mlekiem i cienkim strumieniem wlewamy espresso. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i laską cynamonu. Podajemy od razu po przygotowaniu.
2. Kawa z przyprawami korzennymi
Składniki ( 2 porcje):
- 200 ml napoju ryżowego o smaku wanilii (bez cukru)
- szczypta gotowej przyprawy do piernika
- szczypta kakao
- 1 łyżeczka miodu
- około 300 ml świeżo zaparzonej kawy
Przygotowanie: Napój roślinny wlewamy do garnka i wsypujemy przyprawę do piernika oraz kakao. Podgrzewamy około 2-3 minuty (uważamy, aby nie doprowadzić do wrzenia!) dając w międzyczasie miód. Po upływie 3 minut całość przecedzamy przez sitko. Do kubków ze świeżo zaparzoną kawą (po 150ml w każdym z kubków) wlewam napój z garnka i gotowe! Możemy delektować się pyszną kawą.


3. Zimowa kawa z pierniczkiem
Składniki ( 2 porcje):
- 300 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego
- szczypta przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 300 ml świeżo zaparzonej kawy
- bita śmietana
- pokruszony pierniczek
- starta czekolada gorzka lub mleczna
Przygotowanie: Parzymy ulubioną kawę i dodajemy do niej syrop klonowy oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Następnie napój przecedzamy i rozlewam do dwóch kubeczków. Kubki dopełniamy gorącym mlekiem lub napojem roślinnym. Na wierzch układamy bitą śmietanę, dekorujemy pokruszonym pierniczkiem oraz startą czekoladą. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
4. Jabłkowe cappuccino na chłodne wieczory
Składniki ( 2 porcje):
- 350 ml świeżo parzonej ulubionej kawy
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- 40 ml mleka pełnotłustego
- syrop jabłkowy
- syrop karmelowy
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 jabłko
Przygotowanie: Jabłko obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy cukrem oraz cynamonem i pieczemy w piekarniku. Parzymy kawę i łączymy ją w gorącym mlekiem. Dodajemy syrop karmelowy oraz jabłkowy. Z pełnotłustego mleka (lub takiego z największą zawartością tłuszczu) ubijamy piankę. Piankę tą możemy również zastąpić bitą śmietaną. Piankę lub bitą śmietanę układamy na wierzchu napoju i dekorujemy pieczonym jabłkiem oraz cynamonem.

Polecamy kawy świeżo palone z naszego sklepu:
5. Mocha z białą czekoladą i cynamonem
Składniki:
- 200 ml ulubionego mleka
- 20 ml śmietanki 30%
- 35 g białej czekolady
- 60 ml espresso
- bita śmietana ( do podania )
- mielony cynamon ( do podania )
Przygotowanie: W pierwszej kolejności mleko łączymy ze śmietanką i połamaną białą czekoladą. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści. Przelewamy mleko do dwóch niskich filiżanek i uzupełniamy espresso. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.


6. Czekoladowo - pomarańczowe latte
Na koniec coś dla fanów połączenia mocno gorzkiej czekolady z orzeźwiającą pomarańczą. Kawa ta nie należy do najsłodszych, a jej przygotowanie zajmie Wam jedyne 15 minut.
Składniki:
sos czekoladowy:
- 40 g czekolady gorzkiej minimum 70%
- 50 ml mleka
- 20 ml śmietanka 30%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
dodatkowo:
- 220 ml ulubionego mleka
- 50 ml soku z pomarańczy
- 80 ml espresso
- bita śmietana ( dodatkowo )
Przygotowanie: Pierwszy krok to przygotowanie sosu czekoladowego. Niewielką szklaną misę ustawiamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy czekoladę, wlewamy mleko, śmietankę i pastę waniliową. Mieszając, podgrzewamy, aż powstanie jednolity sos. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej. Mleko mieszamy z sokiem pomarańczowym, podgrzewamy i lekko je spieniamy. Na dno wysokich szklanej wlewamy sos czekoladowy, a następnie kolejno spienione mleko i espresso. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Napoje serwujemy zaraz po przygotowaniu.
Wszystkie zaproponowane przez Nas rodzaje zimowych kaw bez najmniejszego problemu przygotujesz w domowym zaciszu. Nie pozostało zatem nic innego jak zaprosić Was do samodzielnego wykonania jednej z kaw rozgrzewających, która z pewnością rozbudzi wszystkie kubki smakowe i umili chłodne, długie wieczory. Smacznego!