Cappuccino - doskonała kawa w domowych warunkach. 0
Cappuccino - doskonała kawa w domowych warunkach.

Jak zrobić cappuccino w domu? Kawa cappuccino jest to napój kawowy znany na całym świecie. Pomimo swojej popularności przygotowanie cappuccino wcale nie jest takie proste zatem przed przystąpieniem do pracy warto poznać kilka kluczowych wskazówek.

Podpowiemy jak zrobić domowe cappuccino z kremową pianką, które pijemy w kawiarniach. W tym wpisie dowiecie się również czym powinno charakteryzować się cappuccino idealne i jak je przygotować.

  1. Espresso
  2. Mleko
  3. Temperatura mleka
  4. Jak wykonać cappucciono?

Espresso do przygotowania cappuccino

Każde cappuccino przygotowujemy na bazie espresso. Bez dobrego espresso nie przygotujemy idealnego cappuccino. O tym jak wykonać espresso dowiesz się w naszym osobnym wpisie - "jak zrobić espresso idealne?". Co do zasady serwowania cappuccino - napój kawowy serwuje się w filiżance mniejszej niż do latte, które podajemy w naczyniu o pojemności 250-300ml. Naczynie do oryginalnego włoskiego cappuccino wynosi zazwyczaj około 180-210ml.

espresso z domowego ekspresu

Jakie są zatem proporcje kawowego napoju o nazwie cappuccino? Składa się ono z następujących proporcji: 1/3 espresso, 1/3 to gorące mleko, a ostatnia 1/3 napoju to dopełnienie spienionego mleka. Wszystko zatem zachowujemy w równych proporcjach 1/3. Światowi eksperci definiują cappuccino jako „mieszankę 145-175 ml kawy z mlekiem, idealną harmonią między bogatym smakowo, słodkim mlekiem i espresso”. W dużym skrócie - idealne połączenie kawy z mlekiem.

Wielu znanych baristów uważa, że cappuccino powinno być dość intensywne - zamiast umownych 8g ziaren kawy, które przypadają na jedno espresso używamy podwójnej porcji czyli 16g. Jeżeli używamy większego naczynia niż filiżanka, pamiętajmy o zachowaniu proporcji.

Mleko do cappuccino

Które mleko będzie najlepsze aby przygotować cappuccino? Najlepszym wyborem będzie mleko tłuste, krowie o stężeniu tłuszczu 3,2 % lub mleko dla baristów 3,6-3,8%. Mleko powinno być też odpowiednio schłodzone (maksymalna temperatura mleka to temperatura naszego ciała). Jeżeli mamy problemy z trawieniem laktozy, możemy sięgnąć po mleko roślinne. I jedno i drugie mleko posiada cenne białka, jednakże mleko roślinne zmieni w znaczny sposób walory smakowe w naszym cappuccino. Plusem mleka roślinnego jest natomiast mniejsza zawartość cukru aniżeli w mleku krowim.

Do spienienia mleka używamy metalowego dzbanka z dzióbkiem, który zwęża się ku górze (z jęz. angielskiego – pitcher). Mają one zazwyczaj pojemność od 300 do 1000ml (wszystko zależy od tego ile filiżanek kawy chcemy przygotować na raz). Zimny dzbanek napełniamy mlekiem do około 1/3 wysokości, aby po spienieniu uzyskać około pół szklanki spienionego mleka. Najlepsze spieniacze mleka to te, które spotykamy w ekspresach z dyszą z gorącym powietrzem. Jednym z najlepszych ekspresów na świecie jest profesjonalny ekspres La Marzocco. Jego cena jest jednak bardzo wysoka więc nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na zakup takiego sprzętu, aby parzyć kawę w domowych warunkach. Tego typu ekspresy spotkamy raczej w dobrych kawiarniach, gdzie kawa serwowana jest w dużych ilościach. W kawiarniach liczy się przede wszystkim jakość napoju, na co wpływa kawa, napar z niej wykonany oraz odpowiednie mleko. Dobrą wiadomością natomiast jest fakt, że na rynku spotkamy wiele tańszych ekspresów, które świetnie poradzą sobie z wykonaniem spienionego mleka.

nalewanie spienionego mleka do cappucciono

Najważniejszym krokiem jest jednak odpowiednie połączenie espresso ze spienionym mlekiem o czym powiemy później. Pianka musi być delikatna i nie tu ma miejsca na występowanie dużych bąbli powietrza. Pamiętajmy, że w cappuccino powinna być dodawana najgęstsza pianka. To właśnie odróżnia kawę cappuccino od latte. W latte bowiem pianka jest lżejsza i ma większe bąbelki.

Dobra wiadomość jest taka, że nie mając profesjonalnego ekspresu możemy spienić mleko za pomocą prostego przyrządu do spieniania. Nie spieni on natomiast mleka tak równomiernie jak dysza z ekspresu ciśnieniowego i powstała pianka będzie gorszej jakości.

Jak powinien wyglądać efekt prawidłowego spieniania? Mleczna pianka pokrywająca espresso i mleko powinna posiadać kremową konsystencję, być zwarta, a zarazem delikatna i wynosić minimum 1cm (mierzona w pionie). Wszystko to wzbogaca smak napoju dlatego właśnie spienianie mleka w przygotowaniu kawy cappuccino jest tak bardzo ważne.

Polecamy kawy do espresso, z którego zrobisz świetne cappuccino:

zestaw kaw do espresso

Zestaw kaw do espresso

Spróbuj zestawu "Cafe Intenso".

Zobacz w sklepie
kawa zielona arabica ziarnista

Kawa ziarnista Caffee Dolce No.1

Stuprocentowa arabica, idealna do espresso.

Zobacz w sklepie
kawa zielona robusta mielona

Colombiana - Kolumbia Excelso

100% arabica - idealna do espresso i americano.

Zobacz w sklepie
przygotowanie cappuccino w domu

Temperatura mleka do cappuccino ma znaczenie

Nie wybór samego mleka jest istotny. Najważniejsze jest, aby mleka nie przegrzać. Gdy zbyt mocno podgrzejemy mleko tj. powyżej 70*C, mleko staje się słodsze. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ w mleku podgrzanym do tej temperatury zaczynają rozkładać się białka, uwalniając jednoczenie cukry proste. Ma to wpływ na smak kawy, a co za tym idzie - na smak naszego cappuccino. Taka zmiana smaku z pewnością nie spodoba się osobom, które nie dodają do swoich kaw żadnego cukru.

W kawiarniach często możemy zobaczyć, że bariści wkładają do pitchera metalowy termometr. Robią to w celu kontrolowania temperatury, która powinna oscylować w przedziale 60-70oC. Tylko w takiej temperaturze pianka nie zmieni smaku na słodszy i napój zachowa swoje prawidłowe walory.

Innym sposobem na kontrolę temperatury jest przytrzymywanie dzbanka od dołu dłonią. W pewnym momencie dzbanek będzie na tyle gorący, że trzymanie go w dłoni będzie sprawiało trudność. Będzie to oznaczało, że spienione w naczyniu mleko osiągnęło odpowiednią temperaturę i można je już dodać do filiżanki z espresso.

Jak wykonać cappucciono? Instrukcja "krok po kroku".

Jak zrobić cappuccino? Przedstawiamy krótką instrukcję jak powinna być przygotowana kawa cappuccino:

  1. Pierwszym krokiem jest zaparzenie odpowiedniej ilości espresso. Najlepiej w naczyniu, w którym będziemy spożywać kawowy napój. Kawa może się szybko ostudzić więc można uprzednio podgrzać filiżanki, w których zamierzamy przygotować kawę.

  2. Teraz czas aby zabrać się za przygotowanie mleka. W metalowym dzbanku odmierzamy jego odpowiednią ilość i spieniamy przy pomocy spieniacza od ekspresu. Żeby uzyskać gęstą piankę - nie zanurzamy dyszy głęboko, a jedynie tuż pod powierzchnią mleka.

  3. Pitcher przytrzymujemy dłonią od dołu. Po około 3-4 sek kiedy będzie gorący - kończymy spienianie.

  4. Jeśli powstaną duże pęcherzyki powietrza - stukamy dzbankiem o blat i okrężnym ruchem energicznie mieszamy mleko. Nie używamy łyżeczki!

  5. Okrężny ruch powtarzamy również filiżanką z kawą, aby jej wewnętrzne ścianki pokryły się kawą. Bardzo ważne aby ruch ten w przypadku kawy wykonać delikatnie - w ten sposób nie stracimy naszej cennej crema.

  6. Podgrzane mleko dodajemy do kawy. Nie wlewamy go po ściance, a centralnie do środka napoju. Mleka nie wlewamy przez dziubek pitchera. Jego funkcją jest zatrzymanie pianki w kubeczku, a nam zależy na tym, aby zrobić idealne cappuccino więc wraz ze spienionym mlekiem w kawie znaleźć powinna się też aksamitna pianka. Wlewamy całość tylko przez boczną ściankę pitchera. Gotowe cappuccino powinno być gładkie i kremowe z pianką na powierzchni. Biały punkt, który pokazuje nam gdzie zostało wlane spienione mleko do kawy powinien znajdować się na środku naparu.

Aby zrobić cappuccino idealne musimy nabrać trochę wprawy zatem nie przejmujmy się, gdy za pierwszym razem z naszego spienionego mleka czy też samego cappuccino nic nie wyjdzie. Musimy wykonać je co najmniej kilka lub kilkanaście razy, ale zdecydowanie warto nauczyć się przygotowania jednego z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie.

Cappuccino jak wiele innych kaw - najlepiej smakuje w obecności czegoś słodkiego. Sięgajmy zatem po ulubioną drożdżówkę, croissanta i delektujmy się tym wyjątkowym połączeniem smaku kawy oraz słodyczy.

przygotowanie cappuccino w domu

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl