Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, 250g
Opis
Kawa Dali, Salwador SHG, 100% Arabica, ziarnista
Obfite, pełne ziarna kawy salwadorskiej skrywają w sobie wiele aromatycznych i smakowych niespodzianek. Salwador to niewielki kraj w Ameryce Środkowej, o idealnych warunkach do uprawy wysokiej jakości kawy. Plantacje położone są tu na dużych wysokościach. Oznaczenie SHG oznacza "strictly high grown", czyli uprawiane na dużej wysokości. Uprawa kawy w terenach górzystych niesie za sobą wiele pozytywnych czynników, które bezpośrednio przekładają się na wysoką jakość ziaren.
- Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Salwador;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Bourbon;
- Wysokość upraw: powyżej 1300 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na mokro;
- Nuty smakowe: gorzka czekolada, świeże owoce, karmel;
- Stopień palenia: średni +;
- Kwasowość: niska;
Polecamy do parzenia w: filiżance, kawiarce, french pressie, ekspresie ciśnieniowym, ekspresie przelewowym, a także innymi metodami.
Charakterystyka i pochodzenie
Po wypaleniu w piecu rzemieślniczym, kawa ta zachwyca niebanalnym smakiem i zmysłowym aromatem, w którym wyczuć można klimat Pacyfiku. Plantacje kawy w Salwadorze, znajdują się na znacznych wysokościach, tj. powyżej 1300 m n.p.m. Umożliwia to kawowcom czerpanie wszystkiego, co najlepsze z atmosfery pozbawionej zanieczyszczeń. Owoce kawy dojrzewają na krzewach uprawianych na wulkanicznej glebie, w cieniu drzew, wśród czystych górskich strumieni, czerpiąc bogactwo minerałów z żyznej gleby.
Aromat i smak
Kawę Dali cechuje wyjątkowe wyważenie. Jako, że na górskich zboczach ziarna kawowca dojrzewają dłużej, po obróbce i wypaleniu, dają nam możliwość zachwycić się ich naturalną słodyczą i delikatną kwasowością. Jeśli szukasz kawy do kawiarki, ekspresu ciśnieniowego lub przelewu, to Dali jest świetnym wyborem. Umiarkowanie wyrazisty smak naparu sprawia, że pełen relaks przy tej kawie jest gwarantowany.
Potrzebujesz więcej kawy Dali? Wybierz opakowanie 500g lub 1000g.
Jak parzyć kawę Dali
- Dali doskonale nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych jak i kolbowych.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7g kawy na 100ml wody. Właściwy sposób przyrządzania dla amatorów kawy o wyrazistym smaku.
- Według wielu najlepsza kawa do kawiarki. Przyrządzona w ten sposób daje napar konkretny i wyrazisty, czyli taki jakim powinno charakteryzować się domowe espresso.
- Sprawdzi się także jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.
- Dali wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
Pamiętaj aby przed parzeniem kawy przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez ewentualny smak wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.
Darek Goc
Na tą chwilę mój ulubiony smak. Ciężko ją porównywać z czymkolwiek dostępnym w sklepach, to jak porównywanie sufitu z podłogą. Zamówiłem więc po raz kolejny.
Marcela
Delikatna, rozpływająca się w ustach. Idealna na leniwe popołudnie i delektowanie się jej smakiem.
Aneta Trzaska
Zdecydowanie mój faworyt w ofercie sklepu. Pyszna kawa, smak zupełnie inny niż tych kaw które piłam, głównie znanych marek z marketów. Warto spróbować ;)
D.K.
Smaczna kawka. Polecam ;)