Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kawa ziarnista Rio, Brazylia Santos, 100% Arabica, 500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kawa ziarnista Rio, 100% Arabica
- Pochodzenie: Ameryka Południowa, Brazylia;
- Gatunek: Arabica;
- Odmiana: Mundo Novo;
- Wysokość upraw: 600 do 1200 m n.p.m.;
- Obróbka ziarna: na sucho;
- Nuty smakowe: czekolada, orzech, owoce cytrusowe, limonka;
- Stopień palenia: średni;
- Kwasowość:
- parzona w sposób tradycyjny w filiżance – niska;
- parzona w ekspresie przelewowym – niska;
- parzona w ekspresie ciśnieniowym – średnia +;
Charakterystyka
Kawa Rio pochodzi z obszarów obdarzonych specyficznym mikroklimatem i wyjątkowymi warunkami geologicznymi. Położenie plantacji nie wiąże się zbytnio z dużymi wysokościami upraw, są one najczęściej usytuowane na wysokości około 1100 m n.p.m. Główne zbiory przypadają tutaj na okres od maja do września.
Wyśmienite walory kawy są efektem obróbki metodą naturalną, na sucho. Większość kaw pochodzących z Brazylii jest przetwarzana w ten właśnie sposób. Owoce kawowca umieszczane są na betonowym patio, suszą się w promieniach słońca, aż odpadnie z nich skórka i miąższ.
Aromat i smak
Brazylijskie Arabiki są łagodne, pozbawione kwasowości, często wyróżniają się w nich nuty orzechów i czekolady. Ich smak i aromat można określić jako klasyczny, bądź też po prostu kawowy.
Nie oznacza to jednak, że Rio pozbawiona jest smakowych i aromatycznych niuansów. Wyśmienity profil smakowy kawy został osiągnięty przez gęstość, słodycz i kompleksowość. Umiarkowanie niska kwasowość zapada w pamięć. Proces obróbki na sucho pogłębia w kawie delikatną słodkość cytrusów i tropikalnych owoców mango, co urzeka wielu miłośników kawy.
Polecane sposoby przygotowania kawy
Kawa Rio nadaje się do wszystkich form kawy. Stopień palenia kawy jest umiarkowanie średni, aby zachować jej gładką cielistość i owocowy aromat. Warto wiedzieć, że jeśli zamówisz espresso lub napój espresso w lokalnej kawiarni, prawdopodobnie w mieszance dominuje kawa z Brazylii.
- Rio jest doskonałą kawą do espresso, jako baza wszelkich kaw mlecznych czy klasycznego americano, idealna z ekspresu ciśnieniowego.
- Zmiel ją drobniej i zaparz w kawiarce, a otrzymasz intensywny i głęboki w smaku napar, który możesz wykorzystać do przyrządzania kaw mlecznych lub wypić jako domowe espresso.
- Sprawdzi się jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95°C.
- Rio wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
- Polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody.