Kawy, herbaty, zestawy kaw i zestawy herbat w promocyjnych cenach:
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
Zestaw kaw do przelewu - 3 x 250g
86,00 zł 80,80 zł
szt.
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
Zestaw kaw do espresso 3 x Caffe Intenso
60,00 zł 56,90 zł
szt.
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
Kawa do ekspresu przelewowego - 4x100g
46,00 zł 42,90 zł
szt.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
Herbata czarna liściasta, 100g, Rwanda.
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Herbata zielona liściasta, 100g, Rwanda.
Herbata zielona liściasta, 100g, Rwanda.
19,90 zł 14,90 zł
szt.
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
Zestaw kaw świeżo palonych 8 x 100g
85,00 zł 81,00 zł
szt.
"RIO" Brazylia Santos, 100% Arabica, 1000g
"RIO" Brazylia Santos, 100% Arabica, 1000g
72,00 zł 49,90 zł
szt.

"COLOMBIANA" Kolumbia Excelso, 100% Arabica, 250g

Kolumbia Excelso jest według wielu najlepszą kawą kolumbijską.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 22,00 zł 22.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy

ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Najlepsza kawa kolumbijska - Colombiana, Kolumbia Excelso, 100% Arabica

Pochodzenie: Ameryka Południowa, Kolumbia;
Gatunek: Arabica;
Odmiana: Typica, Bourbon;
Wysokość upraw: 1400 do 1800 m n.p.m.;
Obróbka ziarna: na mokro;
Nuty smakowe: miód, orzech włoski, dojrzałe owoce, karmel;
Stopień palenia: średni;
Kwasowość: niska, owocowa;

Charakterystyka kawy kolumbijskiej

Większość plantacji kolumbijskiej kawy znajduje się w Andach na wysokościach między 1400, a 1800 m n.p.m. Średnie roczne temperatury wahają się tam od 17°C do 24°C. W Kolumbii kawowe plantacje rozproszone są na zboczach gór, w pasie przebiegającym od południa do północy. Równomierne nasłonecznienie stoków i umiarkowane opady deszczu zapewniają optymalny rozwój drzewom kawowca i wysoką jakość, którą na całym świecie szczyci się kawa kolumbijska.

Położenie geograficzne i specyficzny mikroklimat sprawiają, że zbiory ziaren przeprowadzane są w kilku różnych miesiącach. Główne zbiory przypadają jednak na okres od września do grudnia i od marca do czerwca. Owoce kaw kolumbijskich najczęściej zbierane są ręcznie, a następnie poddawane obróbce na mokro. Po tym procesie rozkłada się je na słońcu i poddaje suszeniu oraz ręcznemu sortowaniu.

Najlepsza kawa kolumbijska Kolumbia Excelso

Kawa kolumbijska Colombiana, Kolumbia Excelso - aromat i smak

Świeżo palona kawa Colombiana to kwintesencja idealnej równowagi, czystego smaku i delikatnej słodyczy. Według wielu znawców, Excelso to najlepsza kawa kolumbijska, a my zadbaliśmy o to, aby była także najlepszą kawą kolumbijską świeżo paloną.

Nasza Colombiana charakteryzuje się wyrazistym, doskonale zbalansowanym smakiem i lekkim, świeżym, kwaskowym aromatem. Dużo wdzięku nadają jej wyczuwalne nuty karmelu, orzechów i czekolady oraz wyraźne akordy słodkich, dojrzałych owoców dlatego znakomicie sprawdza się jako kawa do przelewu. Jej delikatny, ale jednocześnie bogaty smak z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych miłośników kawy. Nie przypadkowo nosi nazwę Excelso... w języku hiszpańskim słowo to oznacza idealny, majestatyczny - co zgadza się z wysoką jakością tej kolumbijskiej kawy.

Polecane sposoby przygotowania kawy Colombiana:

  • Kolumbijska kawa Colombiana jest polecana do ekspresu przelewowego w proporcji około 7-8g kawy na 100ml wody. Jako kawa przelewowa charakteryzuje się przyjemną słodyczą oraz wyczuwalnym smakiem ciemnej czekolady i dojrzałych owoców,
  • Zmielona drobniej i zaparzona w kawiarce, odkryje przed Tobą, bardziej intensywne i pełne w głęboki smak oblicze.
  • Nasza kawa kolumbijska sprawdza się przygotowana w ekspresie ciśnieniowym. Przygotujesz z niej wyborne espresso, świetnie łączy się z mlekiem i śmietanką.
  • Colombiana wyśmienicie smakuje zaparzona we french pressie. Grubo zmielone ziarna należy zalać wodą o temperaturze około 92-95 stopni Celsjusza w proporcji ~7g kawy na 100ml wody.
  • Wyborna jako powszechna zalewajka. Zmielona drobniej, wsypana do kubka lub filiżanki i zalana w proporcji 2 czubate łyżeczki na 170 - 190ml przegotowanej wody o temperaturze ok. 92-95 stopni Celsjusza.

Pamiętaj aby w każdym z powyższych przypadków, przed przyrządzaniem kawy, przefiltrować wodę. Zapobiegniesz tym samym zniekształcenia smaku naparu kawowego przez smak samej wody, a wiadomo że ta może mieć całą gamę niechcianych smaków.

Kawa kolumbijska Colombiana.

Galeria produktu

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

19 października 2019

Świetna kawa. Piję ja ze starego ekspresu przelewowego i jest super. Dobrze wypalone Excelso :)

5 marca 2020

Pyszna kawa! Jedna z moich ulubionych. Wyśmienicie smakuje zarówno zaparzana w french pressie, jak i w kawiarce. Polecam.

1 kwietnia 2020

Potwierdzę opinię poprzednika - świetnie wypalona Excelso :) Stopień palenia jak dla mnie dobrany tak jak powinien być, tzn pozostawiony zostal delikatny owocowy posmak. Piję czarną ale żona mówi, że z mlekiem również jej smakuje. A ten zapach po zmieleniu... Warta spróbowania.

kawa świeżo palona z polskiej palarni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl