Jak parzyć zieloną kawę?
Zielona kawa jest sprzedawana w dwóch postaciach - jako zielona kawa mielona i zielona kawa w ziarnach. Dzisiaj odpowiemy na pytanie, której kawy zielonej użyć do parzenia, oraz jakie właściwości ma zielona kawa.
Jak parzyć zieloną kawę? Jest na to wiele sprawdzonych sposobów. W ostatnich czasach napar sporządzany z zielonej, surowej kawy zyskuje wielu nowych zwolenników. Spowodowane jest to informacjami o tym, że kawa zielona posiada wiele właściwości, których działanie może mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Zawartość minerałów, kwasu chlorogenowego czy kofeiny to kilka powodów, dla których decydujemy się na spożywanie naparu z zielonej kawy. Niektóre ze składników, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, występują w zielonej kawie w znacznie większym stężeniu niż w dobrze nam znanej kawie palonej. Aby korzystać z dobrodziejstw zielonej kawy, należy przygotować z niej napar. Jak parzyć kawę zieloną? Tym tematem gruntownie zajmiemy się poniżej.
Napar z zielonej kawy - czy jest podobny do naparu z zielonej herbaty? Czy zaparzone ziarna zielonej kawy będą będą miały coś ze smaku zielonej herbaty, czy może będą raczej podobne do naparu czarnej kawy? Na te, i na inne pytania dotyczące zielonych ziaren kawy odpowiadamy poniżej.
Jak parzyć zieloną kawę mieloną, a jak ziarnistą?
Powszechnie w sklepach znaleźć możemy kawę zieloną w postaci mielonej. Uprzednie zmielenie ziaren kawy umożliwia szybsze i bardziej efektywne parzenie (wydajniejszą ekstrakcję). Warto wspomnieć, że ziarna surowej kawy zielonej są twarde i nie nadają się do mielenia w domowych młynkach elektrycznych czy manualnych, ponieważ próba taka zakończyć się może uszkodzeniem młynka. Negatywną stroną mielonej kawy zielonej dostępnej w sklepie jest to, że właściwie nie jesteśmy w stanie powiedzieć za dużo o jej jakości. Jeżeli producent nie napisał zbyt wiele o zawartości opakowania, pozostaje nam jedynie domyślać się czy mamy do czynienia ze sproszkowanym odpadem czy kawą wysokiej jakości.
Niewiele osób zdaję sobie sprawę, że parzyć możemy również kawę zieloną ziarnistą. Czas potrzebny na zaparzenie kawy w takiej postaci oczywiście ulega wydłużeniu. Ekstrakcja dobroczynnych związków z kawy ziarnistej również może być mniej efektywna niż w przypadku kawy zmielonej. Pozytywne jest to, że napój otrzymany z pełnych ziaren kawy zielonej charakteryzuje się mniej wyrazistym aromatem i smakiem, co zapewne cieszy niektórych spożywających takie napary.
Jak parzyć zieloną kawę mieloną?
Czas parzenia mielonej kawy zielonej zależny jest od stopnia zmielenia. Kawy zmielone na proszek parzą się szybciej, jednak uniemożliwiają dokładną kontrolę parzenia, często taki napar jest zbyt wyrazisty w smaku, co może zniechęcać wiele osób. Uważa się, że kawa zielona zmielona grubiej jest bardziej przystępna w parzeniu i umożliwia nam uzyskanie naparu o optymalnym smaku i wyrazistości. Przyjmuję się, że kawy mielone parzymy od 3 do 5 minut w temperaturze 85-95 stopni Celsjusza. Do przygotowania jednej porcji naparu (200-250ml) użyć należy 2-3 łyżeczek kawy mielonej. Warto poeksperymentować i znaleźć swój idealny przepis.
Jak parzyć zieloną kawę ziarnistą?
W przypadku kawy ziarnistej czas parzenia należy wydłużyć. W zależności od preferencji, kawę ziarnistą powinno się parzyć od 7 do 12 minut, w wodzie o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza, koniecznie pod przykryciem. Na porcję naparu 200-250ml należy przeznaczyć 3-4 łyżeczki kawy ziarnistej. Podczas parzenia pełnych ziaren kawy od ich powierzchni odrywa się skórka pergaminowa (tzw. silver skin), dlatego odpowiednimi metodami do takiego parzenia będzie kubek z zaparzaczem (sitkiem) lub french press, ale o tym dalej.
Parzenie kawy zielonej w kubku
Parzenie zielonej kawy w kubku to najczęściej stosowana metoda. Każdy posiada w domu kubek lub filiżankę i łyżeczkę do odmierzenia porcji kawy, zapewne to czyni ten sposób najpopularniejszym. Parzyć w kubku możemy zarówno kawę zieloną mieloną jak i ziarnistą. Jednorazowo do kubka wsypujemy 2-3 łyżeczki kawy i zalewamy woda o wskazanej wyżej temperaturze. Metoda ta uniemożliwia nam przerwanie procesu parzenia, kawa cały czas pozostaje w wodzie i ulega ekstrakcji. Osoby, które preferują łagodniejszy smak, muszą dokładnie dobrać porcję kawy do parzenia. Kolejnym minusem tego sposobu parzenia kawy zielonej są fusy. Zdarza się, że kawa nie zaparzy się w całości i nie opadnie na dno. Sprawia to oczywisty dyskomfort podczas jej picia.
Zalety parzenia zielonej kawy w kubku:
- powszechna dostępność naczynia do parzenia,
- prostota parzenia,
- możliwość parzenia kawy mielonej i ziarnistej.
Wady parzenia zielonej kawy w kubku:
- brak możliwości oddzielenie fusów od naparu,
- brak możliwości przerwania procesu parzenia.
Jak parzyć kawę zieloną przy pomocy stalowego zaparzacza?
Prostym rozwiązaniem na pozbycie się fusów z kubka z naparem z kawy zielonej jest wykorzystanie do parzenia stalowego zaparzacza powszechnie zwanego sitkiem. Dodatkowym atutem parzenia kawy zielonej w sitku jest możliwość jego wyjęcia z naparu w każdej chwili, co powoduje przerwanie procesu parzenia. Zaparzacz w postaci stalowego sitka będzie przydatny zarówno w przypadku parzenia kawy mielonej jak i ziarnistej. W domu posłużyć może także do sporządzania naparów z herbat liściastych i ziół. W wyniku parzenia zielonej kawy w sitku otrzymamy dość klarowny napar, jednak część mniejszych cząstek mielonej kawy może przedostać się do naparu.
Zalety parzenia zielonej kawy w zaparzaczu:
- prostota parzenia,
- możliwość parzenia kawy mielonej i ziarnistej,
- możliwość przerwania procesu parzenia,
- oddzielenie fusów kawy zielonej od naparu.
Wady parzenia zielonej kawy w zaparzaczu:
- stalowy zaparzacz nie zawsze znajduję się w naszej kuchni.
Mogą Cię zainteresować kawy zielone z naszego sklepu:
Ziarnista kawa zielona Robusta 100%, Indie, 1kg
Pochodzenie: Indie, Karnataka, Kerala oraz Tamil Nandu.
Zobacz w sklepieKawa zielona Robusta 100%, mielona, Indie, 1kg
Pochodzenie: Indie, Karnataka, Kerala oraz Tamil Nandu.
Zobacz w sklepieJak parzyć kawę zieloną w szczypcach?
Zaparzenie kawy zielonej z wykorzystaniem zaparzacza typu szczypce również jest dobrym rozwiązaniem na odseparowanie fusów od naparu. Sposób ten również umożliwia przerwanie procesu parzenia kawy zielone w dowolnym momencie. Co więcej, zaparzacze takie często znajdują się na podorędziu osób, które poza zieloną kawą często parzą herbatę liściastą. W przypadku tej metody warto wspomnieć, że podczas parzenia kawy zielonej, chłonie ona sporo wody, przez co znacznie zwiększa swoją objętość. W niektórych rzadkich przypadkach może dojść do sytuacji, że fusy zielonej kawy rozchylą sitko zaparzacza i przedostaną się do naparu. Czas parzenia i proporcje przyjmujemy jak podano na początku artykułu.
Zalety parzenia kawy zielonej w zaparzaczu typy szczypce:
- prostota parzenia,
- możliwość przerwania procesu parzenia,
- oddzielenie fusów kawy zielonej od naparu.
Wady parzenia zielonej kawy w szczypcach:
- zaparzacz szczypcowy nie zawsze znajduję się w naszej kuchni,
- brak możliwości parzenia kawy ziarnistej,
- ograniczona efektywność ekstrakcji, z uwagi na ograniczony dostęp wody do kawy.
Jak zaparzyć zieloną kawę we french pressie?
Do parzenia kawy zielonej idealnie nadaję się french press, inaczej zwany prasą francuską czy zaparzaczem tłokowym. Urządzenie to umożliwia nam przygotowanie naparu z zielonej kawy mielonej jak i ziarnistej. Tłok z sitkiem zapewnia nam oddzielenie fusów od naparu. Ekstrakcję możemy także przerwać w dogodnym momencie, przelewając napar do naczynia, z którego będziemy go pić. Parzenie zielonej kawy ziarnistej we french pressie to również dobre rozwiązanie. Czas parzenia i proporcje przyjmujemy jak podano na początku artykułu. Po zakończeniu parzenia, za pomocą tłoka z sitkiem skutecznie oddzielimy ziarna kawy od naparu.
Parzenie zielonej kawy we french pressie - zalety:
- możliwość zaparzenia kilku porcji naparu z kawy zielonej,
- możliwość przerwania procesu parzenia w każdym momencie,
- oddzielenie fusów kawy zielonej od naparu,
- możliwość parzenia kawy mielonej jak i ziarnistej.
Wady parzenia zielonej kawy we french pressie:
- urządzenie powszechne lecz nie zawsze dostępne w naszej kuchni.
Jak zaparzyć zielona kawę w dripie?
Parzenie kawy zielonej przy pomocy filtra umożliwia odseparowanie fusów i uzyskanie klarownego, zielonego naparu. Aby zaparzyć kawę zieloną w ten sposób potrzebować będziemy drippera (urządzenia, w którym umieszczamy filtr) i papierowe filtry do kawy. Mieloną zieloną kawę parzymy wsypując ją do filtra umieszczonego w dripperze i zalewając gorącą wodą, o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza. Gotowy napar ścieka przez dripper do naczynia ustawionego pod nim. Ważne jest by kawa przeznaczona do tej metody parzenia nie była drobno mielona, ponieważ zapcha pory w filtrze i uniemożliwi parzenie. W dripie nie zaparzymy kawy ziarnistej.
Zalety parzenia kawy zielonej w dripie:
- możliwość zaparzenia kilku porcji naparu,
- oddzielenie fusów kawy zielonej od naparu,
- uzyskanie klarownego i czystego naparu.
Wady parzenia zielonej kawy w dripie:
- urządzenie powszechne lecz nie zawsze dostępne w naszej kuchni,
- brak możliwości parzenia kawy zielonej ziarnistej,
- konieczność posiadania kawy zielonej o odpowiednim stopniu mielenia.
Jak parzyć zieloną kawę w ekspresie przelewowym?
Tak samo jak w przypadku dripa, ekspres przelewowy również doskonale nada się do parzenia mielonej kawy zielonej. Należy pamiętać o stosowaniu kawy o odpowiednim stopniu mielenia, w przeciwnym przypadku parzenie będzie sprawiało trudności. Parząc kawę zieloną w ekspresie przelewowym uzyskamy klarowny i czysty napar pozbawiony jakichkolwiek cząstek kawy.
Zalety parzenia kawy zielonej w ekspresie przelewowym:
- możliwość zaparzenia kilku porcji naparu,
- oddzielenie fusów kawy zielonej od naparu,
- uzyskanie klarownego i czystego naparu.
Wady parzenia zielonej kawy ekspresie przelewowym:
- konieczność posiadania ekspresu przelewowego,
- brak możliwości parzenia kawy zielonej ziarnistej,
- konieczność posiadania kawy zielonej o odpowiednim stopniu mielenia.
Jak widać powyżej, sposobów parzenia zielonej kawy jest wiele. W przypadku gdy regularnie spożywamy napary z kawy zielonej lub herbaty liściastej, warto zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia do sporządzania naparów. Parzenie kawy zielonej we french pressie lub z wykorzystaniem innego rodzaju zaparzacza jest wygodne i pozwala nam na uzyskanie naparu według naszych preferencji smakowych.
Często zadawane pytania w temacie parzenia zielonej kawy:
-
Pamiętajmy, że napar z zielonej kawy nie jest cudownym eliksirem na odchudzanie, jednak może wspomóc ten proces. Udowodniono badaniami, że regularne przyjmowanie kwasu chlorogenowego, który zawierają zielone ziarna kawy, przyczynia się do szybszej utraty masy ciała. Można więc stwierdzić, że picie zielonej kawy wspomaga odchudzanie. Warto tutaj wspomnieć, że kwas chlorogenowy ma równiez inne zalety, otóż regularnie pity napar z zielonej kawy ma właściwości przeciwzapalne dla naszego organizmu.
-
Oczywiście, że tak! Surowe ziarna kawowca możemy zalać wrzątkiem i sporządzić z nich pyszny napar.
-
Regularne spożywanie naparu z ziaren zielonej kawy, nawet w dużych ilościach nie powinno mieć żadnych negatywnych skutków, jednak przyjmowanie kofeiny w dużych ilościach (ziarna zielonej kawy oczywiście kofeinę zawierają) może być niekorzystne dla kobiet w ciąży i osób wrażliwych na działanie kofeiny.