Kawa ziarnista jasno palona. 0
Kawa ziarnista jasno palona

Kawa ziarnista jasno palona

Nie można zaprzeczyć, że dla wielu osób kawa ziarnista jasno palona jest nieodłączną częścią porannej rutyny - zwłaszcza w krajach skandynawskich, gdzie jest bardzo popularna. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ta, tak samo jak kawy palone dłużej, działa pobudzająco i poprawia nam humor. Podobnie do innych rodzajów, kawa jasno palona działa na nasz organizm pozytywnie – stymuluje nasz mózg, jednocześnie obniżając poziom stresu. Dzięki temu idealnie nadaje się do picia podczas nauki lub pracy. Zawarte w niej składniki dobrze wpływają na krążenie krwi oraz metabolizm. Ale czym tak naprawdę ziarna jasno palonej kawy różnią się od ziaren średnio i mocno palonych?

Co odróżnia ziarnistą kawę jasno paloną od kaw o innym stopniu palenia?

Różnic jest kilka. Zapewne najbardziej widoczną różnicą jest kolor jasno palonych ziaren, gdyż te są jaśniejsze. Na powierzchni ziaren nie znajdziemy olejków eterycznych. To znaczy, że jasno palone ziarna kawy są raczej suche. Odrębność czuć również z zapachu i smaku jasno palonej kawy. Ziarniste kawy jasno palone charakteryzują się bardziej kwasowymi i słodkimi nutami smakowymi, w przeciwieństwie do gorzkich nut kaw mocno i średnio palonych.

Jasno paloną kawę można również rozpoznać po ziarnach o kolorach jasnego brązu, złotego brązu lub cynamonu, którym ten rodzaj kawy zawdzięcza swoją nazwę - blonde roast. Kolor ten jest uzyskiwany przez to, że podczas krótkiego procesu wypalania, cukry zawarte w ziarnach nie mają wystarczająco czasu, by się skarmelizować. Warte szczególnej uwagi jest to, że smak kawy palonej krócej, nie utrzymuje się długo na języku oraz podniebieniu, co często jest uznawane za jej dużą zaletę.

kawa ziarnista jasno palona

Dlaczego długość palenia kawy ma na nią tak duży wpływ?

Czas poświęcony na palenie ziaren kawy ma ogromne znaczenie. Zaledwie kilka sekund palenia może zadecydować o jej aromacie i smaku. Podczas procesu wypalania ziaren w wysokiej temperaturze, dochodzi do usunięcia z ziaren naturalnej wilgoci. To sprawia, że kawa nabiera goryczy i specyficzny aromat palenia. Usuwanie z ziaren kawowca wilgoci sprawia również, że kawa traci kwasowość. Dlatego właśnie kawa jasno palona cechuje się dużą kwasowością. Palenie kawy sprawia, że ziarna twardnieją, co ułatwia ich mielenie. Uzyskany w ten sposób stopień palenia kawy, istotnie wpływa na jej końcowy smak i bukiet aromatyczny.

Jak przygotowywana jest kawa jasno palona?

Jasne palenie kawy - lub inaczej, przez kolor ziaren, nazywany paleniem cynamonowym, bądź bladym - charakteryzuje się wczesnym zakończeniem procesu palenia. Podgrzewanie ziaren kawowca skutkuje parowaniem zawartej w kawie wody, a przez to ich pęcznieniem. W pewnym momencie ziarna są już tak napęczniałe, że pękają, wydając charakterystyczny dźwięk - tak zwany "First Crack". Tu właśnie kończy się proces wypalania kawy jasno palonej, gdyż po tym momencie ziarna tracą więcej wilgoci.

Kawy średnio i ciemno palone są trzymane w piecu dłużej - nawet do momentu drugiego wystrzału ("Second Crack"). Dzięki temu kawy palone dłużej mają unikalny aromat palenia, gorycz, niską kwasowość oraz bardzo małą wilgotność.

kawa jasno palona ziarnista
kawa ziarnista wypalona w stopniu jasnym

Niepowtarzalny aromat ziarnistej kawy jasno palonej

Bukiet aromatyczny jasno palonej kawy ziarnistej jest bez wątpienia jej największym walorem. Ten znacząco różni się od kaw palonych dłużej. Zamiast gorzkiego i wyrazistego - często nawet orzechowego lub czekoladowego - smaku ciemnej kawy, otrzymujemy delikatne, kwasowe i orzeźwiające nuty owoców. Dzięki temu wręcz idealnie nadają się dla osób, dla których gorycz ciemno palonej kawy jest zbyt mocna, a dalej chciałyby cieszyć się dobrymi właściwościami kawy.

Należy też wspomnieć, że kwasowość ziarnistej kawy jasno palonej jest czymś pożądanym i nie należy być mylona z cierpkością kawy, która wskazuje na jej zły sposób przygotowania, lub niską jakość ziaren.

Prawidłowe sposoby na parzenie ziarnistej kawy jasno palonej

Kawy jasno palone są głównie przeznaczone do parzenia za pomocą alternatywnych sposobów, takich jak drippery, AeroPressy, Chemexy lub ekspresy przelewowe. Większość z tych metod zabiera więcej czasu, niż tradycyjne sposoby, ale przyrządzony w jeden z tych sposobów napar będzie smakował najlepiej. Kawa jasno palona ma też jeszcze jedną mocną stronę. Można ją bowiem zaparzać gorącą i zimną wodą. Metodę zaparzania zimną wodą nazywamy "cold brew". Sposób ten znacząco różni się od tych, wykorzystujących przegotowaną wodę, ale sprawia, że kawa jasno palona jest jeszcze bardziej aromatyczna, a jej smak delikatniejszy.

Cold brew polega na zalaniu większej ilości grubo zmielonych, jasno palonych ziaren kawy zimną wodą i pozostawieniem ich w temperaturze pokojowej na około 12 - 18 godzin, aby ta powoli uwalniała swój smak i aromat. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania jasno palonej kawy ziarnistej, wydobędziemy z niej bogaty smak, który będzie delikatniejszy, niż w przypadku kawy zaparzonej gorącą wodą. Tak przygotowaną kawę podaje się często z kostkami lodu lub rozwadnia się ją lekko przed podaniem, by smak był jeszcze delikatniejszy. Biorąc pod uwagę to, że jasno palona kawa już i tak ma bardzo wyraziste nuty smakowe, to z pewnością można stwierdzić, że ten przepis parzenia kawy jest dla niej idealny.

Warto wspomnieć, że duża ilość profesjonalnych baristów twierdzi, iż większość jasno palonych kaw nie powinna być zaparzana za pomocą ekspresów ciśnieniowych i kolbowych, gdyż te psują jej smak i nie oddają wiernie jej aromatu. Mimo tego w różnych sklepach internetowych i stacjonarnych coraz częściej można dostać kawy ziarniste jasno palone przystosowane do tych metod. Należy jednak pamiętać, że espresso z jasno palonych ziaren kawy będzie charakteryzować się przyjemną słodyczą oraz wysoką, ale delikatną i złożoną kwasowością, podobną do kwasowości jabłek, wiśni lub innych owoców.

Masz w domu kawę ziarnistą wypaloną w stopniu jasnym?

Przeczytaj inny artykuł z naszego bloga: Jak parzyć kawę w drippie.

ziarna kawy jasno palonej jasno wypalone ziarna kawy
ziarna kawy jasno wypalonej

Kawy jasno palone i ich zalety

Jasno palona kawa ma wiele zalet w porównaniu do mocniej palonych kaw. Oprócz wspaniałego aromatu - opisanego wyżej - oraz krótkiego utrzymywaniu się smaku w ustach, do jej walorów można zaliczyć również największą zawartość kofeiny spośród palonych kaw. Kawa z ziaren jasno palonych pobudzi nas najbardziej. Dzięki wspaniałemu aromatowi oraz większej ilości kofeiny, kawa jasno palona idealnie nadaje się jako kawa do picia codziennego przy śniadaniu lub w trakcie nauki i pracy, albo na spotkaniach towarzyskich jako orzeźwiający i delikatny napój.

Od czego zależy aromat kawy z jasnego palenia?

Bukiet aromatyczny kawy palonej jest zależny od wielu czynników. Zaczynając już od samych warunków uprawy, takich jak nasłonecznienie, panujące na uprawie temperatury, częstotliwość opadów, a nawet skład mineralny gleby w której zasadzony był krzak kawowca. Jednak to, jaki finalny aromat będzie miała kawa zależy od tego, w jaki sposób ziarna kawy będą poddane obróbce. Jasno palone kawy obrabiane na mokro - metodą "washed" - są na ogół bardziej czyste w smaku oraz cechują się intensywną kwasowością. Z kolei kawa obrabiana na sucho jest bardziej słodka i łatwiej w niej wyczuć aromaty owocowe.

Polecamy kawy jasno palone z naszego sklepu:

kawa jasno palona Africa Masai Kenia

Kawa jasno palona Masai Kenia

Jasno palone ziarna kawy z Kenii.

Zobacz w sklepie
ziarnista kawa jasno palona

Kawa jasno palona Etiopia Sidamo

Jasno palone ziarna kawy z Etiopii

Zobacz w sklepie
kawa jasno palona afrykańska

Kawa jasno palona Etiopia Sidamo

W dużym opakowaniu (1kg) kupujesz taniej.

Zobacz w sklepie

Tysiące aromatów ziarnistej kawy jasno palonej

Uważa się często, że ziarna jasnego palenia kawy najwierniej oddają jej aromat. Podczas gdy kawy średnio i mocno palone charakteryzują się aromatem czekolady lub orzechów, w kawie jasno palonej można odnaleźć bardzo wiele różnych aromatów i smaków. W kawach dobrej jakości powinniśmy z dużą łatwością wyczuć nuty cytrusów, brzoskwiń, jabłek, wiśni, kwiatów, a nawet charakterystyczną dla wina kwasowość. Aromat palenia stanowi w tym przypadku tylko tło dla bardziej wyrazistych aromatów owocowych. O wiele bardziej też wyczuwalne są różnice smaku między kawami z różnych regionów świata - o wiele łatwiej będzie nam określić jej pochodzenie, używając do tego tylko i wyłącznie naszych kubków smakowych. Z tych powodów kawy jasno palone bardzo często są używane podczas "cup tastingu", czyli wydarzeniu podczas którego profesjonaliści próbują różnych kaw, aby określić jej jakość oraz walory smakowe.

Różnorodność aromatów jasno palonej kawy można przyrównać do różnorodności aromatów wina. Bukiet smakowy wina składa się z około 400 różnych aromatów. Natomiast bukiet kawy palonej może się składać z od 800 do 1000 aromatów. To dwa razy więcej niż w przypadku wina! To właśnie ten fakt sprawia, że odkrywanie nowych smaków kawy jasno wypalanej jest tak przyjemne i ekscytujące.

Warto jednak zaznaczyć, że to, czy uda nam się wydobyć wszystkie walory smakowe jasno palonej kawy ziarnistej zależy od tego, czy przygotujemy ją w odpowiedni sposób. Tak samo jak w przypadku innych kaw, zaparzenie jasno palonych ziaren w nieprawidłowy sposób będzie skutkowało kwaśnym i cierpkim smakiem. Dlatego tak ważne jest, żeby kawę przygotować w odpowiedni sposób - na przykład sposobami, które podaliśmy wyżej. Jeśli chcemy uzyskać najwięcej aromatu i smaku to najlepiej sprawdzi się metoda cold-brew, choć jej przygotowanie pożera najwięcej czasu. Uzyskany jednak smak i aromat są warte czekania.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl